Крига скресла

15 грудня 2017 року на зустрічі Голови Уряду ПМР Олександра Мартинова з активом та громадськістю столиці Придністров’я із залу пролунало запитання: коли продовжать виплату вкладів Ощадбанку, оформлених у період існування СРСР? «Ці виплати заморожено на рівні 1940 року народження, людям уже 77–78 років, і більшість із них може ці виплати навіть не отримати», – пояснила своє питання заступник глави держадміністрації міст Тирасполя і  Дністровська Марія Пащенко.

«Ми плануємо продовжити виплати вкладів Ощадбанку, оформлених у період існування СРСР 2018 року, – відповів тоді прем’єр-міністр. – Наступного року в Республіканському бюджеті заплановано таку статтю видатків, як виплати радянським вкладникам, і закладено певний ліміт коштів. Ближче до літа 2018 року, коли ситуація в придністровській економіці проясниться, керівництво республіки повернеться до цього питання».

Однак крига, як і належить за законами природи, скресла набагато раніше. Виплата «радянських» вкладів розпочалася 6 лютого. Цього року, згідно з Законом про бюджет, їх отримуватимуть ті, хто народився до 1940 року, а також їхні спадкоємці, згідно з нормами, передбаченими законодавством. Деяка затримка з виплатами вкладів була пов’язана з об’єктивними причинами. Ощадбанку ПМР потрібно було провести низку технічних і методологічних процедур. До того, ж під час перерахунку цих вкладів враховували коефіцієнт інфляції.

Цей коефіцієнт інфляції передбачає, що коефіцієнт підвищення не може бути нижчим за рівень інфляції, був опублікований 5 лютого. Отже, виплати розпочалися наступного дня після публікації даних про інфляцію.

У Законі про бюджет визначено ліміт суми, яку отримає на руки вкладник або його спадкоємець. «Виплати тих вкладів, які в перерахунку становлять суму в межах 1000 рублів, будуть здійснені в повному обсязі, а ті вклади, які в перерахунку перевищують суму в 1000 рублів, будуть виплачені в межах цієї суми. Тобто максимальна виплата по одному вкладу становитиме 1000 рублів», – пояснила перший заступник Голови Уряду – міністр фінансів Тетяна Кірова.

Нагадаємо, виплата «радянських» вкладів у нашій республіці здійснюється поетапно з 2007 року. Індексування проводилося і проводитиметься у співвідношенні «один до одного», тобто за один радянський рубль давали й даватимуть один придністровський рубль, якщо сума залишку не перевищує 1000 рублів СРСР. І півтора придністровського рубля, коли залишок перевищуватиме 1000 радянських рублів.

Нинішнього року задля цих виплат у бюджеті заклали 6 млн рублів, але поки що з урахуванням наявних коштів фактично виділено 3 млн рублів. Усі розрахунки проводять через ЗАТ «Придністровський Ощадбанк», який володіє всією інформацією про вкладників, які мають на цьому етапі право отримати свої гроші.

«Загальна сума, яку матиме «Ощадбанк», складе 3 мільйони. Вона буде розподілена у залежності від конкретних вкладників, від їхньої кількості та конкретних сум за кожним вкладом. Порядок подачі заяви до Ощадбанку та інші процедури не змінилися. Як правило, всі заяви вже є в «Ощадбанку», тобто вкладнику потрібно просто прийти й отримати вклад», – пояснила Тетяна Кірова.

Подальше фінансування цієї статті видатків бюджету відбуватиметься по мірі надходження коштів, однак у межах встановлених на цей рік лімітів.

Олена   РАТУШНА.