За мехатронікою – майбутнє «Електромаша»

Торгово-промислова палата (ТПП) ПМР спільно з НВ ЗАТ «Електромаш» 19 квітня організували для дев’ятикласників столичних шкіл День відкритих дверей на найбільшому машинобудівному підприємстві республіки.

Під час знайомства з заводом учням, у майбутньому – потенційним його працівникам, розповідали й показували особливості та переваги професії завтрашнього дня – мехатронік у машинобудуванні. Юнаки та дівчата побачили, хто і як створює надзвичайно потужні й величезні за розмірами електродвигуни, які потім відправляють у шахти, на нафто- і газопереробні заводи, в інші галузі народного господарства.

Відразу зазначимо: мехатроніка – це один із новітніх інженерних напрямків у світі, який об’єднав механіку з електронікою. Вона, за даними ЮНЕСКО, входить у десятку найперспективніших і популярних професій у світі та сприяє створенню й експлуатації найновіших видів машин, пристроїв і механізмів. У Придністров’ї координатором пілотного проекту з упровадження спеціальності «Мехатронік» є ТПП. Він затверджений у 2021 році розпорядженням Уряду. Техніків-мехатроніків готують за системою дуального навчання.

У музеї історії «Електромаша» його завідувач Діна Маналакі розповіла гостям про етапи діяльності підприємства: з моменту його народження до сучасних звершень. Вона показала історичні документи, нагороди, видання, макети продукції.

Потім учні ознайомилися з цехами та ділянками підприємства. У зварювально-заготівельному цеху починається технологічний процес виготовлення великих електродвигунів. Головний технолог Віталій Мунтян, який виступав у ролі екскурсовода, показав школярам машини кисневого різання, зварювальні напівавтомати й верстати токарної групи, продемонстрував процес механічної обробки корпусів електродвигунів і роторів, а також технологію виготовлення статора електродвигуна за допомогою верстата лазерного різання. Під час проведення екскурсії так вийшло, що лазер з філігранною точністю вирізав потрібний сегмент, який пізніше, під час складання, повинен стати частиною електродвигуна.

«Я показую всю технологію виготовлення електродвигуна, починаючи з того моменту, коли метал надходить на підприємство, і закінчуючи вже повністю зібраним, готовим двигуном на виході. Це повний цикл його виготовлення. Крім матеріалу, ніякі деталі й вузли ми не купуємо, все виготовляємо самі», – пояснив Віталій Мунтян.

На школярів особливе враження справив верстат лазерного різання, оскільки він функціонує на числовому програмному забезпеченні, що дає можливість значно скоротити трудові витрати. «Один робітник може обслуговувати кілька таких верстатів одночасно. Поки один верстат ріже, можна завантажувати інший. Робота не переривається. Так можна працювати цілодобово», –додав головний технолог.

Мехатроніки на «Електромаші» дуже потрібні, адже за ними майбутнє в будь-якому виробництві. Про те, як стати таким фахівцем, дев’ятикласникам упродовж Дня відкритих дверей розповіли досить доступно і докладно. НВ ЗАТ спільно з Тираспольським промислово-будівельним технікумом запустили за цією спеціальністю проект із дуального навчання мехатроніків. Минулого року набрали групу кількістю в 12 осіб. На сьогодні вони вже закінчують перший курс, а всього вчитися потрібно 4 роки. З вересня почнеться практика – азам професії почнуть навчати безпосередньо в цехах заводу.

Про унікальність такої форми здобуття знань і професії розповів керівник навчального центру Валерій Земляков: «Теоретичні знання та загальноосвітні дисципліни вивчаються у стінах навчальних закладів, але їх обсяг скорочено. Значна частина освітнього процесу переноситься на завод, де хлопці в майбутньому працюватимуть. Якщо на сьогодні 70 % знань дається у стінах навчального закладу, а 30 % – це практичні заняття в цехах підприємства, то в дуальній освіті ці цифри змінюються. 70 % навчання проходить на заводі. І це не тільки практика, а й лабораторні роботи.

Залучення молодих людей до нас на роботу – найважливіше завдання, яке ставить генеральний директор НВ ЗАТ «Електромаш» Володимир Трандасір. Нині ми проводимо День відкритих дверей, щоб розповісти молоді, що завод працює й тут є можливість працевлаштуватися і здобути нову професію. А ще – закріпитися за робочим місцем і в найкоротші терміни соціалізуватися».

Враженнями після заходу з нами поділився учень 9-го класу Тираспольської СШ № 15 Сергій: «Робота з технікою мені подобалася з дитинства. Професія мехатроніка приваблює своєю різноманітністю. У ній одній об’єдналося відразу кілька спеціальностей: механіка, електрика та IT-технолога. На екскурсії я побачив нове сучасне обладнання й зацікавився цією професією ще більше»

Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото IA «Новости Приднестровья».