МАЙСТЕР-КЛАСИ допомагають вибрати професію

Чи знаєте ви, шановані читачі, скільки на світі існує професій? Близько 50 тисяч! Безпомилково вибрати з них свою, особливо тоді, коли ще навчаєшся у школі та не зовсім чітко уявляєш, чим хочеш займатися в майбутньому, – справа непроста.

Допомогти старшокласникам усвідомлено і системно поставитися до вибору професії покликаний республіканський профорієнтаційний фестиваль. У його рамках у Кам’янському політехнічному технікумі (КПТ) провели майстер-класи зі спеціальностей, за якими набирають групи на новий навчальний рік.

Насамперед колектив на чолі з директором Наталією Михайловською познайомив школярів із середньо-спеціальним навчальним закладом. КПТ – це розташоване в старовинному парку містечко, де в теорії та на практиці молодь опановує професії, широко вживані на сучасному ринку праці. В навчальних корпусах – оснащені всім необхідним аудиторії та лабораторії, комп’ютерні класи з виходом в Інтернет і бібліотека з затишною читальною залою, спортзал і стадіон, майстерні й автодром.

В актовій залі розгорнута виставка, що ілюструє спортивне і громадське життя студентів, їхню творчість. На барвистих стендах – інформація, які професії можна освоїти в КПТ.

Біля одного з них третьокурсниці Аліна Данилюк та Ельвіра Івасько знайомили гостей з основними характеристиками та перспективами спеціальності «Економіка та бухгалтерський облік». Під час майстер-класу студентки здійснили теоретичний і практичний екскурс в історію бухобліку, продемонстрували навички роботи з контрольно-касовою технікою й основними бухгалтерськими документами. Зацікавлено дивилися школярі, як крок за кроком нараховується зарплата – з урахуванням відпрацьованого часу, освіти та стажу. Розкрили студентки й секрет популярності відділення. З’ясувалося, що в технікумі готують бухгалтерів-універсалів, здатних працевлаштуватися практично в будь-яку галузь економіки: бюджетну установу і на виробництво, в аграрний або будівельний сектор тощо.

Чутливо відреагувавши на гострий дефіцит кадрів у лісовому господарстві республіки, в Кам’янському політехнічному відродили відділення, що успішно функціонувало в радянський період. Нині фахівців для лісової галузі готують заочно, а з 1 вересня чекають і на денному відділенні, навчання на якому буде організоване за дуальною системою, тобто максимально поєднане з практикою.

Саме з практичного заняття і почалося знайомство школярів зі спеціальністю «Лісове та лісопаркове господарство». На майстеркласі їм показали, як виміряти висоту і товщину дерева, та запросили взяти участь у посадці сіянців сосни й дуба. Про те, що могутні дерева зростають із маленьких тонких прутиків, до цієї пори мало хто зі старшокласників замислювався. А сам процес, за допомогою якого озеленювали схили в Кам’янському районі, вони й уявити не могли.

«Мені доводилося садити плодові дерева. Тільки цю роботу не порівняти з озелененням пагорбів і відновленням лісів. Адже у дворі зручно копати ямку під деревце, земля пишна, роками оброблювана, і вода під рукою, – поділилася враженням учениця Кам’янської середньої школи № 1 Даніела Трублаєвич. – З’ясувалося, що для посадки нового лісу таких умов немає. Тому користуються спеціальним інструментом, чимось схожим на меч. Він так і називається – меч Колесова. Ним роблять у землі лунку, в якій укореняють сіянець. Він, до речі, в рази менший за саджанці, використовувані в садівництві. Лише дізнавшись про ці тонкощі, я зрозуміла, яка копітка праця лісників, що з року в рік поновлюють зелений покрив нашого краю!»

Пильну увагу юнаків привернула виставка техніки, якою навчають керувати та ремонтувати. Трактори, легкові та вантажні автомобілі вишикувалися біля павільйону механізації. Тут же майбутні автомеханіки Іван Заводовський і Єгор Єрмаков провели майстер-клас із заміни колеса. За їхньою роботою з однаковим інтересом спостерігали не тільки школярі, а й школярки, адже автоледі – повноправні учасниці дорожнього руху. Отже, мають знати, як із дотриманням техніки безпеки демонтувати пошкоджене в дорозі колесо та встановити запасне.

До речі, щоб навчитися керувати автомобілем, зовсім не обов’язково поступати в технікум, у якому багато робітничих професій можна здобути на короткострокових курсах. Вибір великий: кухар або офіціант, тракторист або касир, штукатур або секретар-адміністратор… За часом навчання – від двох тижнів до півроку.

Випускники шкіл, які влітку вступатимуть на відділення «Технічне обслуговування та ремонт двигунів, систем і агрегатів автомобільного транспорту», матимуть можливість паралельно зі спеціальністю техніка освоїти робітничу професію слюсаря й отримати посвідчення водія. Як відбувається робочий процес у слюсарній майстерні, старшокласникам показали під час цієї зустрічі. Попереду – знайомство з іншими професіями. Профорієнтаційна діяльність у Кам’янському політехнічному технікумі – у повному розпалі

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.