Першотравень крокує по планеті

Першотравень – одне з наймасовіших і улюблених свят на планеті. У світі в різний час цю дату називали по-різному: День солідарності робітників усього світу, День Праці, День Iнтернаціоналу, День подяки праці, День міжнародної солідарності трудящих, Свято весни та праці.

У Придністров’ї  й донині святкується День міжнародної солідарності трудящих. Президент ПМР Вадим Красносельський у цю знаменну дату звернувся до народу Придністров’я: «Свято міжнародної солідарності трудящих для нас – це уособлення поваги до трудових традицій, символ єднання і спрямованості в майбутнє. Для кожного придністровця слова «Мир! Праця! Травень!» сповнені особливого змісту. Не перестаючи творити й працювати, республіка схильна виключно до мирного розвитку. Вона продовжує свій рух у бік досягнення визначених пріоритетів: забезпечення політичної стабільності, економічної самодостатності та соціальної справедливості. Переконаний, що їх реалізація можлива тільки в умовах консолідованого придністровського суспільства».

Зі святом придністровців також привітали Голова Уряду Олександр Мартинов та Голова Верховної Ради Олександр Коршунов.

Від розстрілу демонстрації до пікніків

Першотравень люблять усі, адже це – довгі вихідні, перше довгоочікуване тепло, прогулянки містом, вилазки на пікніки. І мало хто згадує – а чому цей день зробили вихідним? Що святкуємо? Старше покоління ще пам’ятає найменування свята, а молодь називає просто – травневі. Та у цієї дати багата і далеко не завжди щаслива історія. Вона почалася 1 травня 1886 року в Чикаго. Тоді робітники вийшли на вулиці, вимагаючи скоротити тривалість робочого дня до восьми годин. Протест завершився кровопролитним зіткненням з поліцією, шестеро демонстрантів і вісім поліцаїв загинули. Сотні робітників були заарештовані. Сімох із них засудили до страти. Паризький конгрес II Інтернаціоналу в липні 1889 року в пам’ять про страчених проголосив цю дату Днем солідарності робітників усього світу, закликавши першого травня проводити демонстрації з різними соціальними вимогами.

У Російській імперії свято вперше відзначили в 1891 році в Петербурзі. З плином часу, вже після подій Жовтневої революції, 1918 року 1 травня набуло офіційного статусу і було оголошене неробочим днем. Через 10 років, влітку 1928-го, офіційними святковими вихідними були оголошені два дні: 1 і 2 травня.

Революційно налаштовані робітники спочатку обрали формою святкування Першотравня збори. Вони зазвичай організовували ці події за містом і називали їх маївкою. На маївках проходили масові гуляння, тут виступали з політичними промовами. Це вже пізніше Першотравень почали відзначати мітингами та демонстраціями.

Епоха офіційних заходів завершилася в 1990 році, але свято нікуди не поділося. Воно перетворилося на День весни та праці. З часом залишився тільки один вихідний день – першого травня. На сьогодні у людей маївка тісно пов’язана з виїздом за місто, теплими днями, поїданням шашлику і розважальними прогулянками.

Розповіді людей старшого покоління про те, яким раніше був Першотравень, будуть, швидше за все, наповнені любов’ю й радістю. У порівнянні з 7 листопада, святом Жовтневої революції, Першотравень був більш об’єднувальним і вільним. Суворе свято 7 листопада вимагало обов’язковості: треба було йти рівними колонами, проходити у чіткому порядку з портретами вождів повз трибуни з керівництвом міста чи селища. А на першотравневій демонстрації всі йшли, як хотіли, жартували та сміялися, обіймалися і цілувалися, вітаючи одне одного, несли квіти – живі й паперові, грали гармошки, десь танцювали та співали, по радіо голосно лунали пісні та здравиці: «Слава праці!», «Хай живуть Мир, Праця, Травень!».

Нині Першотравень офіційно святкують 142 держави планети.

Першотравень 2022 року  в Придністров’ї

У нинішньому році першотравневе свято через введений Президентом «червоний» рівень терористичної небезпеки та пандемію коронавірусу провели в максимально «скороченому» варіанті.

У зв’язку з відсутністю офіційних заходів у столиці святковий день тираспольчани присвятили заняттям фізкультурою та спортом, пікнікам та прогулянкам у парках. Зокрема в Катерининському парку, поруч з «Чудо-градом», багато людей залучилися до відкриття авіарію. Так називається великий вольєр для птахів. На відміну від звичайної клітки, авіарій надає птахам більше простору, там вони можуть літати. У столичному авіарії зібрано близько 50 птахів різних видів. Це корели (сімейство какаду), папуги-нерозлучники, хвилясті й намистові папуги.

У Слободзеї керівництво та представники держадміністрації, Ради народних депутатів району, територіального об’єднання профспілок та громадських організацій пройшли святковою процесією до пам’ятника В. І. Леніну. Там зі словами привітання до учасників заходу звернувся глава районної держадміністрації Василь Тищенко. Він нагадав, як за радянських часів святкували День міжнародної солідарності трудящих, як у всіх містах і селах проводилися демонстрації та мітинги, а наостанок побажав усім миру, добра і щастя.

Голова Слободзейського територіального об’єднання профспілок Василь Баранов також привітав учасників мітингу з Першотравнем. Він висловив вдячність ветеранам праці, які багато зробили для рідного краю. «Хочу, щоб скоріше все заспокоїлося, і ми знову могли збирати велику кількість людей, колективів і відзначати наші свята», – підкреслив він. Потім присутні поклали квіти до пам’ятника В. І. Леніну.

Глави Рибницької та Дубоссарської держадміністрацій Віктор Тягай і Руслан Чабан тепло привітали городян. «Це свято є символом весняного оновлення, світлих надій і глибокої поваги до творчої праці, – сказано у промові глави держадміністрації Рибницького району і Рибниці. – Травневі дні дарують нам особливе душевне піднесення, пробуджують енергію та бажання бути корисним суспільству. Нехай праця кожного буде потрібною та гідно оціненою, приносить радість і добробут. Бажаю, щоб це прекрасне свято весни та праці надало вам оптимізму, віри у краще! Міцного здоров’я всім, добра, щастя і мирного неба над головою!».

У Кам’янці святкування Першотравня збіглося зі столітнім ювілеєм учасника Великої Вітчизняної війни Івана Сичинського. Президент Вадим Красносельський від себе особисто і від імені всього придністровського народу привітав ювіляра. Він підкреслив, що Іван Іванович, який пережив усі випробування, що випали на долю покоління переможців, є прикладом стійкості та життєлюбства: «Ваш ратний бойовий подвиг і післявоєнне трудове життя завжди будуть для нас та наступних поколінь яскравим прикладом беззавітної любові до Батьківщини, сили духу, непохитної волі, героїзму і самовідданості».

А в Бендерській фортеці, на території парку ім. Олександра Невського, 3 травня відбувся перший у цьому році фестиваль, який називався «Першотравневий пікнік». Тут були організовані інтерактивні, розважальні, спортивні, концертні локації та інсталяції, проводилися майстер-класи. Працювала зона фуд-корту. «Першотравневий пікнік» відкрив фестивальний сезон у Бендерській фортеці

Олександр ПЕТРЕНКО.
Фото: novostipmr.com