БЕНДЕРСЬКИЙ ПЕДКОЛЕДЖ – кузня кадрів

Навчальний заклад із багатою історією – Бендерський педагогічний коледж наприкінці березня відзначив свою 37-му річницю. За весь цей час установа дала путівку в життя більш ніж п’яти тисячам фахівців, які сьогодні працюють в освітніх закладах республіки – від Кам’янки до Дністровська.

Бендерський педколедж є правонаступником міського педагогічного училища, заснованого в 1985 році. З березня 2014 року навчальний заклад очолює Микола Мандажі. Він у буквальному сенсі віддає душу й серце своїм студентам. Керівник упевнений, що підстав для гордості більш ніж достатньо: «У нас найрозумніші, найкрасивіші та найдобріші студенти. Їм під силу все, зокрема й волонтерська робота, й активна участь у науковій діяльності студентського співтовариства, у нас, дійсно, найталановитіші та найкращі студенти!»

Юнаки та дівчата з усього Придністров’я навчаються як на денній так і на заочній формі освіти. Тут починає свій шлях у професію більшість учителів країни. У закладі готують викладачів початкових класів – з російською та молдавською мовами навчання, спеціалістів дошкільної освіти, зокрема й корекційних груп, навчають і за профілем «педагогіка додаткової освіти».

«Ми пробуємо різні напрямки й навіть готуємо фахівців у галузі хореографії (з заочною формою навчання). Ще одну спеціальність можуть здобути на денній формі навчання майбутні вчителі музики та музичні керівники в дошкільних організаціях освіти. Перевага під час вступу надається тим, хто закінчив музичну школу, але ми не акцентуємо на цьому увагу, тому що по завершенні навчання в нашому коледжі всі певною мірою володіють інструментами», – розповів Микола Мандажі.

Потужна навчальна база коледжу – одне з головних досягнень навчального закладу. «У нас працюють педагоги з великої літери, з великим досвідом роботи, вони свою трудову діяльність розпочинали в дитячих садках і школах – тобто це педагоги-практики, які тепер передають свої знання молодому поколінню. Підбираючи кадри, ми, в першу чергу, звертаємо увагу на наших випускників – на тих, хто навчався у нас, а згодом закінчив університет, встиг попрацювати в освітньому чи дошкільному закладі», – наголосив директор.

Навчання в Бендерському педколеджі безкоштовне на очному і заочному відділеннях, а студентам першого курсу ще й стипендію виплачують. Крім того, всім іногороднім надається житло. У двох гуртожитках, побудованих за блоковою системою на 4 кімнати, є кімната самопідготовки, окремий санвузол, тобто все, що необхідне для навчання і комфортного проживання.

Молоді педагоги мають можливість підвищувати свою професійну освіту, оскільки коледж тісно співпрацює з ПДУ імені Т. Г. Шевченка. «Наші випускники вступають до ПДУ на факультет педагогіки та психології за скороченими термінами навчання», – зазначив Микола Мандажі.

Молоді педагоги не мають проблем із працевлаштуванням. За словами директора, на сьогодні всі вони працюють за фахом: «Наших випускників хвалять, вони беруть участь в усіх республіканських і міських конкурсах, ми стежимо за їхніми успіхами й радіємо їм. Майже в кожній школі чи дитячому садку є саме наші призери, переможці або просто активні учасники заходів».

Історія Бендерського педагогічного коледжу багата й дивовижна тим, що тут працюють віддані своїй справі люди. Викладачі своїм прикладом доводять, як треба любити своїх студентів, учнів, вихованців. Крім сучасної навчальної бази, вони пропонують майбутнім педагогам приклади власного досвіду, діляться ідеями та методичними напрацюваннями, особистими досягненнями.

Тому цей навчальний заклад професійної освіти по праву можна назвати кузнею педагогічних кадрів Придністров’я. Про його випускників і сьогоднішніх викладачів ми обов’язково розкажемо на сторінках нашої газети

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото з сайту Бендерського педагогічного коледжу.