Попит на молоді кадри

На бендерському підприємстві «Флоаре» організували День відкритих дверей для школярів.


Фабрика особливо потребує такої спеціальності як мехатронік. Показали й нове обладнання, на якому працюють фахівці. Нагадаємо, що в рамках профорієнтаційної роботи 9-класникам показують різноманітні виробництва, актуальні професії та перспективи працевлаштування.

На фабриці «Флоаре» основний колектив – працівники з великим трудовим стажем. Не дивно, що підприємство нині потребує вливання молодих і перспективних кадрів. З недавнього часу там з’явилася нова спеціальність – мехатронік. Фахівців фабрика готує за дуальною системою навчання. «Суть дуальної освіти полягає в тому, що теоретичні знання (40 %) студентам надають у навчальному закладі, а практичні (60 %) – на підприємстві. По завершенні навчання вони мають право влаштуватися на будь-яке підприємство, де ця професія потрібна.

Мехатроніки є в легкій промисловості, сільському господарстві, важкій промисловості. Нинішнього року в Бендерському технологічному технікумі відбудеться перший випуск таких фахівців. Поки що не всі знають про цю професію, і тому ми організували День відкритих дверей, щоб потенціальні студенти побачили обладнання, на якому мехатроніки працюватимуть. Професія ця приваблива тим, що в ній закладена і механіка, тобто людина повинна розбиратися в електроніці та програмуванні. Наше новітнє обладнання мають обслуговувати саме такі спеціалісти, як мехатронік», – розповіла заступник директора з управління персоналом ВАТ «Флоаре» Марина Кудлаєнко.

Школярам показали обладнання й дали вичерпну інформацію про нього. Йдеться про розкрійний лазерний комплекс, швейні автомати, ливарне роботизоване обладнання та упакування. На фабриці кажуть, що приблизно третина всіх процесів на підприємстві автоматизовані.

Мехатроніків готує Бендерський торгово-технологічний технікум у рамках пілотного проекту. Навчання на базі 9 класів триває 3 роки та 10 місяців, а потім у випускників є можливість працевлаштуватися на підприємстві. «Тих, хто приходить до нас на практику, ми сприймаємо, насамперед, як наших потенційних працівників. Ми бачимо їхній потенціал, бажання працювати й готові взяти на роботу», – зазначила Марина Кудлаєнко.

Бендерське підприємство славиться своєю продукцією далеко поза межами нашої республіки. На фабриці випускається понад 400 моделей взуття, кожна з яких може мати до 16 кольорів. «Про високу якість взуття свідчить те, що ми, практично, не маємо рекламацій. За минулий рік у магазини повернули лише дві пари взуття, (при випуску 1 млн пар)», – розповіла заступник директора з розвитку ВАТ «Флоаре» Людмила Ковтуненко.

Вона зазначила, що сьогодні взуттєва промисловість розвивається в усьому світі й фабрика «Флоаре» представлена на гідному рівні. «Спеціалісти різних країн високо цінують її, – зазначає фахівець. Я зустрічалася зі своїми колегами в Китаї та в Індії. У нас досить серйозна база розробки, конструювання та запуску моделей у виробництво, нас цьому навчили. У нас майстри можуть працювати технологами, техніками. Якщо дівчина має хоча б поняття про побудову одягу, то ми можемо розвинути її навички й дати можливість працювати модельєром.

Юнаки працюють здебільшого на обслуговуванні обладнання, але ж воно у нас настільки нове, комп’ютеризоване, що нам потрібні дуже розумні механіки. Щодо спеціальності мехатронік: у ній поєднуються і електроніка, і механіка. Тобто це своєрідна сукупність кількох галузей. Якщо раніше ми для налагодження й ремонту обладнання запрошували електрика окремо, механіка й наладчика програмного забезпечення – теж окремо, то нині все це може виконати одна людина», – пояснила Людмила Ковтуненко.

«Усе дуже цікаво, нам показали фабрику, як тут усе влаштовано, як виробляють взуття, в яких умовах люди працюють. Чудово, що бувають Дні відкритих дверей, де нас знайомлять із різними галузями промисловості та професіями. Особливо корисні такі заходи для тих, хто планує працювати в тій чи іншій галузі. Мені теж було сьогодні цікаво й корисно побувати тут, тому що планую вчитися на веб-дизайнера і, можливо, в майбутньому розроблятиму дизайн сайту для якогось взуттєвого підприємства, може, навіть для «Флоаре». Тобто моя професія також має на увазі креатив», – розповів учень гімназії № 1 м. Бендери Михайло Школьник.

Цього року в Бендерському торгово-технологічному технікумі буде новий набір студентів на навчання за спеціальністю мехатронік

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото IA»Новости Приднестровья».