Зберегти пам’ять про подвиг народу

Усі, хто здобував Перемогу, навічно залишаться в пам’яті вдячних нащадків, і спогад про них передаватиметься з покоління в покоління. Подвиги, здійснені нашими воїнами й трудівниками тилу, зробили їх героями. За кожним із них – людське життя, яскраве і талановите, часом безжально обірване в розквіті сил.

Для членів Ради ветеранів війни, праці та Збройних сил Тирасполя це зовсім не пафосні слова, оскільки вони живуть поруч з такими людьми. Зокрема Людмила Михайлівна Пшатова, педагог, учитель української мови та літератури, з 1994 року на громадських засадах очолювала первинну ланку організації за місцем проживання. На території первинки № 13 проживало 48 учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні.

Актив під керівництвом Людмили Михайлівни зібрав багато документів, фронтових листів, фотографій, грамот, записав спогади ветеранів, сценарії різноманітних заходів і зустрічей учасників війни зі школярами, ліцеїстами та вихованцями дитячих садків. Матеріали упорядкували, систематизували, оформили альбоми й тематичні підбірки. Настав час познайомити з цим надбанням широке коло людей.

Людмила Пшатова звернулася до адміністрації міста Тирасполя. Її почули, ідею підтримали: у грудні 2019 року виділили кімнату в будівлі МУП «ЖЕУК» на вул. 1 Мая. Приміщення відремонтоване й цілком підготовлене для відкриття музейної кімнати. Ініціатора доброї справи надихнули слова Президента Вадима Красносельського про те, що «…не повинна перерватися нитка, що єднає покоління. Щоб ідейний, духовний зв’язок був міцним, ветерани мають спілкуватися з молоддю, з дітьми безпосередньо».

У цьому є мета відкриття музейної кімнати: зробити її місцем зустрічі, осередком щирого спілкування, щоб ветерани – суворі герої з воєнних фотографій – стали для дітей, школярів не тільки солдатами, а добрими дідусями й бабусями, яким довелося мандрувати дорогами війни.

Альбоми присвячені визначним битвам і окремим особам, матеріали розповідають про життя і захоплення ветеранів, їхню турботу про рідних і про батьківщину, про велике прагнення до миру. Музейна кімната допоможе в роботі вихователям, учителям і краєзнавцям

Олена СТЕФАНЮК.