Шлях до серця – через живопис…

Напередодні Дня Перемоги в Придністровському державному художньому музеї (ПДХМ) відкрилася виставка «Війна і мир у живописі». В експозиції представлені твори з музейних зібрань, які розкривають теми величі Перемоги над фашизмом, повоєнного відновлення та збереження пам’яті про героїчний подвиг радянського народу.

Виставка вийшла унікальною. Музейні працівники зробили її незвичайною, аби викликати ще більший інтерес у придністровського глядача.

У день відкриття експозиції біля входу в музей відвідувачів чекала перша її частина. «Проект «Антитротуар» зустрічав гостей своїми роботами в рамках вуличної експозиції «Мирне небо», для того, щоб сьогодні якомога більше людей сприйняли бачення війни очима художників, зрозуміли, які думки вони передають глядачам у своїх творах про війну. Проект «Антитротуар» – це банерна експозиція, вона репродукційна, й тому ми можемо виставляти її на вулиці, не боятися вітру, дощу тощо. У цих роботах є характеристики недостовірності передачі оригіналу. Для того, щоб люди розуміли, що є ілюстрація і є оригінал, тому потрібно зайти в музей і побачити саму картину, а не сторінку в інтернеті чи ілюстрацію в альбомі. Ми до цього прагнули й, на мій погляд, зуміли організувати», – розповіла директор ПДХМ Наталія Єгорова.

Крім того, «Антитротуар» запропонував глядачам творчу інтерпретацію акції «Безсмертний полк» – на фотографіях є родичі працівників музею, які брали участь у Великій Вітчизняній війні.

У самому приміщенні музею відвідувачів вражають оригінальні роботи наших художників. Важкі роки війни, єдність народу в боротьбі з ворогом, страждання та біль утрат відображені в картинах заслуженого діяча мистецтв МРСР Микити Бахчевана «Навала», «Відплата» та Аурела Давида «Після бою». Твори народних художників СРСР Сергія та Олексія Ткачових «Весна 1945 року», народного художника МРСР Iгоря Вієру «Травень 1945. Мрії Перемоги» та заслуженого діяча мистецтв РРФСР Миколи Осенєва «Перші квіти у звільненій Варшаві» мовою живопису розповідають про довгоочікувану Перемогу і торжество мирного життя на землі.

Ці твори донесли до нас атмосферу подій 77-річної давності. До речі, митці сприйняли весь біль Великої Вітчизняної війни всім серцем, адже дехто в грозові 40-ві особисто відстоював право радянського народу жити під мирним небом. «Ми робимо акцент на триптих Микити Бахчевана. Ця робота є втіленням його особистого ставлення до війни. Він народився в селі Паркани, потім вступив до Одеського художнього училища ім. Грекова, але з 4-го курсу його призвали в армію – розпочалася війна. Він служив у військах зв’язку, а в повоєнний період вступив на 4-й курс Кишинівського училища ім. Рєпіна. По завершенні навчання його прийняли до Спілки художників.

Брати Ткачови – теж учасники Великої Вітчизняної, причому сім’ї Сергія надійшла звістка про його загибель, та, на щастя, він залишився живим. Буквально місяць тому його не стало, зовсім трохи не дожив до 100 років, пішов із життя», – зазначила Н. Єгорова.

Допомагають зберегти пам’ять та шанувати подвиг героїв Великої Вітчизняної війни й картини народного художника МРСР Владислава Обуха «Перша зірочка», а також заслуженого працівника культури ПМР Віктора Радованова «Тут колись земля ставала дибки». Ці твори розкривають теми наступності поколінь та збереження народної пам’яті про захисників Вітчизни.

Загалом у рамках виставки «Війна і мир у живописі» представлено 12 робіт.

Відвідати експозицію можна до кінця травня

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото автора.