Звільнення Європи від гітлерівського ярма

Напередодні знаменної дати – 77-ї річниці Великої Перемоги над фашистськими загарбниками у виставковому залі парку Олександра Невського розгорнулася фотовиставка під назвою «Звільнення Європи». Організаторами експозиції виступили МIА «Россия сегодня», IА «Спутник» за підтримки Росспівробітництва.

Десятки унікальних і зворушливих фотографій ілюструють перебіг Другої світової. На знімках глядач може побачити, якою була страшна війна минулого століття і як люди зустрічали Червону Армію під час визволення Європи. Одним із головних гостей експозиції став Президент Придністров’я Вадим Красносельський. На захід він прибув разом зі своєю дружиною. Глава республіки відзначив важливість заходу, адже сьогодні історію переписують, а факти тих подій спотворюють. «Визволення Європи – це не просто територіальне звільнення, це звільнення держав від фашистсько-нацистського гніту, цієї ідеології, яка перетворила людей на нелюдів. Жителів знищували за расовими та національними ознаками, працювали машини смерті щодо знищення людей. І багато держав Європи було перетворено на полігони смерті, де безупинно димилися крематорії та працювали газові камери», – зазначив Президент Придністров’я.

Крім того, Глава республіки відзначив героїчний подвиг радянського солдата та особливий внесок СРСР у знаменну та історичну перемогу: «Звичайно, Радянський Союз воював із союзниками – Британією, США, потім Францією, але все-таки основний внесок, і це правда, зробив Радянський Союз. Я вам зараз з легкістю можу назвати 20–30 успішних воєнних операцій зі звільнення як СРСР, так і Європи, а сьогодні це намагаються скромно забути, дискредитувати символи перемоги – червоний прапор, і зірку, і георгіївську стрічку, намагаються дискредитувати ще подвиг радянського солдата, його жертовність».

Виставка «Звільнення Європи» є пересувною й складається з 10 стендів, на яких з обох сторін розміщено по кілька фотографій. «Експозиція присвячена подіям наступальної операції весни 1944-1945 років. На ній можна побачити багато сюжетів із радісними обличчями людей. Є там і найвідоміший факт: маршал Жуков підписує акт про капітуляцію фашистської Німеччини. Це і була свобода для всієї Європи. Місцеві жителі скрізь зустрічали радянського солдата як воїна-визволителя. Виставка покликана нагадати всім, що радянський солдат звільнив Європу й увесь світ від нацистської Німеччини», – поділився задумом події координатор проектів Росспівробітництва в Придністров’ї Артем Науменков.

«Мій батько – бойовий фронтовик, захищав Кавказ, Україну, Молдавію, Угорщину та Австрію, і йому було б приємно знати, що сьогодні відбувається така подія, як ця виставка», – зазначив почесний гість заходу, керівник громадської організації «Ветерани війни, праці та Збройних сил» міста Бендери Юрій Ільяшенко.

Архівні матеріали виставки зібрані та оформлені представниками Російського дому в Кишиневі,  МІА «Россия сегодня» та інформагентством «Спутник Молдова». Сприяння в реалізації проекту надало Росспівробітництво.

Бендери стали першим містом Придністров’я, де експонується виставка «Звільнення Європи». Експозицію планують презентувати в інших містах республіки

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото прес-служби держадміністрації м. Бендери.