Дорогою пам’яті…

У Бендерах відбувся традиційний велопробіг, присвячений Дню Перемоги. Напередодні свята віддати данину пам’яті вирішили понад 300 велосипедистів – як любителів, так і професіоналів. Керівництво міста також залучилося до участі в акції.

У відмінному настрої та з неабиякою гордістю 6 травня вулицями ранкового міста їхала святкова колона велосипедистів, що складалася з дітей і дорослих: школярів, студентів, працівників підприємств, активістів, представників громадськості.

Сотні бендерчан було добре чутно та видно здалеку, тому перехожі не скупилися на позитивні емоції й надсилали їм добрі побажання та свій дружній «Привіт!». У місті на Дністрі склалася вже добра традиція – напередодні Дня Великої Перемоги організовувати велопробіг пам’яті наших героїв. Це вже шоста патріотична акція в Бендерах. Цього року понад триста учасників проїхали дорогою пам’яті, покладаючи на своєму шляху квіти до пам’ятників і меморіалів.

Першою зупинкою була площа Героїв, а потім всі учасники акції поїхали до мікрорайону «Ленінський» та поклали квіти в парку «40 років Перемоги». Усього довжина маршруту становила 15 км. «Завдання велопробігу – віддати данину пам’яті подвигу радянського солдата, нагадати всьому людству про ті жахіття, через які довелося пройти всьому людству, і те, якою ціною ця перемога нам далася. Я впевнений, що такі заходи, безумовно, виховують патріотів своєї Вітчизни, які дбають про розвиток своєї країни й зроблять усе, щоб життя в ній стало комфортнішим, красивішим, затишним, щоб на обличчях були посмішки та лунав сміх», – зазначив глава держадміністрації м. Бендери Роман Іванченко. До речі, керівник міста й сам став активним учасником велопробігу.

У патріотичній акції взяли участь чимало представників місцевої влади, а також активістів міста. «Я вважаю, що такі заходи не повинні закінчуватися, спорт – це здоровий спосіб життя нормальної здорової людини, сина своєї Батьківщини. Я вважаю, що наша республіка завжди показувала хороший спортивний результат», – зазначив голова міської Ради народних депутатів м. Бендери Юрій Кара.

Немає, мабуть, сім’ї, якої не торкнулася трагедія Великої Вітчизняної війни. У кожного на фронті воювали рідні пращури. Тому ця акція відгукується в серцях багатьох придністровців. «Це пам’ять за наших дідів, прадідів. У мене рідні дядьки воювали: двоюрідний дядько – Герой Радянського Союзу, нагороджений за участь в Яссько-Кишинівській операції – за взяття Гура-Бикулуй. І цей велопробіг – наша традиція. Поки ми їх пам’ятаємо, вони живуть поруч з нами», – наголосив голова Союзу захисників Придністров’я міста Бендери Анатолій Булда.

Кінцевою точкою патріотичного велопробігу стала Бендерська фортеця. У парку Олександра Невського для учасників акції підготували святковий концерт та фотовиставку «Звільнення Європи». Усі охочі скуштували солдатської каші

Оксана КРУК.

Фото прес-служби держадміністрації м. Бендери.