1945–1975–2022

До 77-ї річниці Великої Перемоги Державна архівна служба ПМР у рубриці «Архівний документ місяця» опублікувала електронну копію вітальної листівки на честь 30-річчя Перемоги над гітлерівською Німеччиною.

Ця листівка від 9 травня 1975 року за особистим підписом міністра оборони СРСР Андрія Антоновича Гречко була адресована тираспольчанину, ветерану Великої Вітчизняної війни, учаснику визволення міста від німецько-фашистських окупантів Борису Дмитровичу Челишеву.

Щоб зрозуміти, чому маршал Радянського Союзу приділив таку увагу нашому земляку, потрібно хоча б фрагментарно ознайомитися з біографією цих людей.

Андрій Антонович Гречко народився 17 жовтня 1903 року в слободі Голодаївка (нині село Куйбишево Куйбишевського району Ростовської області) в сім’ї сільського коваля. Був тринадцятою дитиною в родині.

Він воював у Червоній Армії з 16 років. Як учасник Громадянської та Великої Вітчизняної воєн приділяв велику увагу військово-науковій роботі. Двічі Герой Радянського Союзу маршал Гречко високо цінував внесок радянського народу в перемогу над фашизмом і намагався підтримувати ветеранів. Крім того, він був головою редакційної комісії багатотомного видання «Радянська військова енциклопедія». З 1973 року обіймав посаду головного редактора 12-томного енциклопедичного видання «Історія Другої світової війни 1939 – 1945». Міністр оборони СРСР Гречко помер у Москві 26 квітня 1976 року.

Борис Дмитрович Челишев народився 17 липня 1922 року в місті Іваново в родині службовців. Журналіст, письменник, краєзнавець і педагог, член Спілки журналістів СРСР, Російської Федерації та Придністров’я, він з юності виявляв творчі здібності. Ще зовсім молодою людиною грав у Ярославському академічному театрі імені Федора Волкова. Слідуючи романтичній мрії більшості молоді того часу про авіацію, навчався в аероклубі та у військовому авіаційному аерофотограмметричному училищі. По його закінченні здобув військову спеціальність дешифрувальника.

Як і в долі всіх радянських людей, у його плани втрутилася війна. У 20-річному віці (у вересні 1942 року) у складі коригувальної ескадрильї він взяв участь у наступальній операції зі звільнення Воронежа. Як повітряний розвідник Борис Челишев визволяв також Кривий Ріг, Одесу, Тирасполь, Будапешт. Зустрів перемогу в столиці Австрії Відні.

Перший журналістський досвід Борис Дмитрович дістав у ході Яссько-Кишинівської операції – він готував і випускав «Бойовий листок».

Після війни вступив до Ярославського педагогічного інституту на філологічний факультет і співпрацював з місцевими газетами. Потім була робота в ІТАР–ТАРС і в Агентстві друку «Новини». У 1952 році в Москві Челишев захистив кандидатську дисертацію з творчості російського письменника, поета і перекладача, публіциста, журналіста і краєзнавця Леоніда Трефолєва.

Наступні роки він присвятив викладанню, написанню книг і літературно-дослідницькій діяльності.

У 1974 році Борис Челишев переїхав до Тирасполя на постійне місце проживання і влаштувався на роботу в педагогічний інститут. На той час він був уже досить відомою людиною, маючи за плечима досвід роботи доцентом у Ярославському, Московському обласному, Шахтинському, Новокузнецькому педінститутах, Кишинівському державному університеті. Він багато уваги приділяв активній науково-дослідній та журналістській діяльності, а також популяризував літературно-історичні знання.

У нашому краї Борис Челишев стояв біля джерел створення кафедри журналістики Придністровського державного університету. З його легкої руки починалася кар’єра багатьох придністровських журналістів.

У період агресії Республіки Молдова проти ПМР, попри вже досить солідний вік, він побував у найбільш «гарячих точках».

Б. Челишев є автором понад 300 наукових і навчально-методичних робіт і 30 книг історико-літературознавчого характеру.

Він нагороджений медалями «За відвагу», «За бойові заслуги», «За взяття Будапешта» «За взяття Відня», «За перемогу над Німеччиною». Був відзначений медалями «Захиснику Придністров’я», «За трудову доблесть», нагороджений орденом Пошани та вищою нагородою ПМР – орденом Республіки. Указом Президента від 29 червня 2012 року Борис Дмитрович Челишев нагороджений орденом «За заслуги» II ступеня.

Помер у Тирасполі 24 листопада 2014 року.

Листівка, що стала «Архівним документом місяця», зберігалася у фонді особистого походження. Головний спеціаліст ДСУДУ ПМР Ірина Паламарчук розповіла, що в Центральному державному архіві на вічному зберіганні перебуває особистий фонд № 1078 «Челишев Борис Дмитрович – журналіст, педагог, краєзнавець, учасник Великої Вітчизняної війни та визволення м. Тирасполь». Листівку в цей фонд, як і інші свої документи, приніс він особисто.

Ірина Анатоліївна уточнила, що 17 липня 2022 року виповниться 100 років з дня народження Б. Д. Челишева. До цієї дати на сайті архівів ПМР на підставі документів фонду буде підготовлена і викладена віртуальна історико-документальна виставка, в якій будуть вперше представлені матеріали фонду про Велику Вітчизняну війну і про діяльність нашого видатного співвітчизника Бориса Дмитровича Челишева

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото: gsuda.gospmr.org