Діалог з ветеранами

У режимі онлайн Голова Уряду поспілкувався з керівництвом столичної організації «Ветерани війни, праці та Збройних сил Придністров’я».

З-поміж низки порушених питань учасники розмови приділили увагу безпеці всередині та навколо республіки, а також соціально-економічному прогнозу. Користуючись нагодою, Олександр Мартинов закликав членів громадської організації під час отримання інформації довіряти перевіреним джерелам – тобто, сайтам органів державної влади та державним ЗМI.

«Щодо безпеки – всі уповноважені фахівці та органи держвлади роблять усе можливе для того, щоб ситуація в республіці була стабільною. У нас абсолютно миролюбний порядок денний. Ми нікому не загрожуємо, робимо все можливе для реалізації Стратегії розвитку нашої держави, затвердженої Президентом. Ми дбаємо про розвиток економіки, розв’язання соціально-економічних питань і, виходячи з можливостей бюджету, – допомогу громадянам нашої республіки. Цей порядок денний абсолютно мирний і він буде таким і далі», – наголосив прем’єр.

Цікавились громадські діячі можливістю відкриття соціальних магазинів (з огляду на зростання цін на продукти харчування та інші товари). У свою чергу Олександр Мартинов нагадав про роботу за програмою підтримки громадян з невисоким рівнем доходу: «Дійсно, ціни зростають зі зрозумілих причин, які не залежать від нас. Подорожчання продовольства, медикаментів за обставин, що склалися, спостерігається скрізь.

За дорученням Уряду, Міністерство праці та соціального захисту підрахувало вартість пакета соціальної допомоги громадянам з невисоким рівнем доходу так, щоб частково це зростання цін компенсувати. Десь до червня нам будуть зрозумілі прогнози щодо розвитку економіки, оскільки ми дуже залежимо від ситуації на зовнішніх ринках. Якщо цей прогноз до кінця року буде позитивним, то Уряд виступатиме з ініціативою щодо часткової індексації доходів найбільш уразливих категорій громадян. Однак повторюся – за наявності можливостей в економіці та бюджеті».

Під час зустрічі розглянули й низку побутових питань. Одне з них – догляд за могилами ветеранів Великої Вітчизняної війни. Нині цим опікуються переважно громадські організації, зазначила керівник ветеранської організації Світлана Бахчеван. Голова Уряду доручив главам держадміністрацій спільно з громадськими діячами здійснити ревізію пам’ятних місць, місць поховань. Питання догляду за ними розглядатиметься на рівні держадміністрацій із залученням місцевих підприємств з благоустрою. За кілька тижнів до обговорення ситуації повернуться знову.

Користуючись нагодою, представники організації просили забезпечити їх меблями. Частину меблів за сприяння Президента вже оновили, закупили й комп’ютерну техніку, але проблеми ще залишаються. За дорученням прем’єра їх допоможуть вирішити: найближчим часом складуть реєстр усього необхідного. Учасники зустрічі не залишили поза увагою медичні, соціальні, транспортні та інші питання

Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото прес-служби Уряду.