Щоб побачити обличчя щасливих людей

«Якщо ви хочете побачити обличчя щасливих людей, – сказав під час нашої зустрічі голова товариства української культури Слободзейського району ім. Богдана Хмельницького Григорій Ногай, – прийдіть на засідання правління нашого товариства. У нас по-справжньому небайдужі люди, вони горять бажанням зробити свій внесок у розвиток організації. Працювати в такій атмосфері добра та позитиву – велике задоволення».

І далі йшлося про справи громадської організації. Григорій Григорович захоплено розповідав про нагальні справи й турботи колективу однодумців, про засідання правління, що відбулося 1 лютого. На ньому підбили підсумки роботи товариства за 2017 рік та ухвалили план роботи на 2018-й.

Аналізуючи надбання громади, Григорий Ногай з гордістю говорив про те, що саме представники очолюваного ним товариства Людмила Співак і Карина Хортоломей стали переможницями Республіканського фестивалю української народної пісні «Пшеничне перевесло», проведеного в Слободзейському районному Будинку культури. Керівник товариства звернув увагу на те, що раніше для участі в подібних творчих фестивалях і конкурсах людей доводилося шукати та вмовляти, а нині від охочих відбою немає, дуже багато молодих українців прагнуть поділитися своїми творчими досягненнями. Такі є в кожному населеному пункті району – від Тернівки до Незавертайлівки.

Особливу увагу голова ТУК звернув на те, що товариство – не політична організація, а громадська, яка ставить собі за мету пропаганду і розвиток української культури, в чому вона досягла певного успіху у звітному періоді. Серед таких важливих заходів можна назвати: Шевченківські дні у школах, районне свято української творчості, присвячене Великому Кобзареві, святкування Дня незалежності України, районний конкурс української пісні, виставки робіт народних умільців, декада української мови та літератури у школах, День сатири та гумору, встановлення тісних зв’язків із сусідніми районами України з метою розвитку освіти та культури українців району.

Усі ці заходи активізують колектив, сприяють залученню до його лав нових членів. Організацію вигідно відрізняє від аналогічних організацій інших міст і районів ПМР постійне оновлення. Так, на останньому засіданні правління до товариства української культури ім. Богдана Хмельницького прийняли керівника Українського дому Геннадія Фоменка, мешканця села Ближній Хутір.

В організації діяльності українців значну підтримку надають держадміністрація району та міста, районне Управління культури, редакції газет «Гомін» та «Слободзейские вести». Співпраці зі ЗМІ був присвячений один із пунктів порядку денного минулого засідання правління. Григорій Григорович подякував керівництву району, главі держадміністрації Василеві Тищенку за виділені нещодавно в центрі міста Слободзея приміщення для товариства. Після відповідного ремонту тут, нарівні з іншими заходами, проводитимуть прийом громадян. Тісний зв’язок з Українським домом допоможе оперативно реагувати на звернення членів товариства, надавати дієву допомогу.

Г. Г. Ногай виокремив одну важливу особливість засідань правління: «Ми зустрічаємося, обговорюємо, ухвалюємо рішення, як рідні люди, зацікавлені в продуктивності того, чим займа-
ємося. Наприклад, на наш заклик допомогти обладнати виділені приміщення відгукнулися всі, кожен добровільно взяв на себе розв’язання якоїсь конкретної проблеми. Це дуже радує».

Як головне в 2018 році визначене дуже важливе завдання із залучення до товариства (зокрема до його керівних органів) молоді. Планується також зустріч з главами адміністрацій населених пунктів щодо питання відродження діяльності первинних організацій товариства, відтворення їх там, де для цього є об’єктивні причини. До того ж у районі є організації, гідний досвід яких можна і потрібно наслідувати. Яскравий приклад – Ближній Хутір. Первинна організація українського товариства цього села – одне з кращих громадських об’єднань українців у нашій республіці. Тісно взаємодіє товариство, за словами Григорія Григоровича, з організаціями Кам’янки, Рибниці, Дубоссар, Григоріополя.

Закінчилося засідання правління, як і годиться у гарній численній родині, чаюванням і задушевною розмовою.

Одним словом, діяльність товариства української культури Слободзейського району ім. Богдана Хмельницького нині на піднесенні, тут ефективно виконують усі поставлені завдання.

Анатолій   ГАЇНА.