У новий рік з новими планами

Традиційно в січні Правління товариства української культури «Червона калина» затверджує новий план роботи. Власне, ми щороку складаємо його таким чином, щоб кожен пункт був реальним для виконання. Оскільки державного чи будь-якого іншого фінансування ми не маємо, а ті незначні кошти, які надходять на рахунок товариства у вигляді добровільних пожертв, йдуть на оплату комунальних послуг, телефона та електроенергії, то для проведення культурних заходів нам доводиться шукати спонсорів. А їх у наш час не так просто і знайти, отже наша діяльність проводиться на громадських засадах, тобто безоплатно.

Членами Правління є Ольга Бурдужа, Григорій Дяченко, Олександр Запасний, Ірина Корній, Аліса Коханова, Юлія Литвиненко, Володимир Павлюк, Наталя Стрецкул, Олександр Юшин. На превеликий жаль, пішли з життя вірні наші друзі та активісти товариства: Володимир Ніколюк, Марина Чорна, Наталя Убийвовк. Виїхали в Україну чимало тих, хто працював на чистому ентузіазмі, не жаліючи свого часу для загальної справи.

Минулого року кожен із активістів, практично, виконав ту частину роботи, яка покладалася на нього. Так, Володимир Павлюк – один із засновників «Червоної калини», любитель історії та неперевершений фахівець з геральдики, взяв на себе історичні теми.

Підготовкою і проведенням Шевченківських читань у березні відала Ольга Бурдужа – вчитель української мови СШ № 16, керівник методоб’єднання вчителів української мови в Тирасполі, співробітник Інституту розвитку освіти та підвищення кваліфікації. Разом із нашим активом, вчителями, керівництвом Тираспольського Управління народної освіти, Управлінням культури столиці, керівництвом та учнями художньої школи ім. О. Фойницького, Палацом республіки ми провели конкурс читців, у якому взяли участь понад сто осіб: школярі, ліцеїсти, студенти та слухачі Тираспольського юридичного інституту МВС ПМР, вихованці Республіканського кадетського корпусу  МВС ПМР, дошкільнят.

Міжнародний день дитячої книги ми провели спільно з Центральною бібліотекою нашої столиці. Присутнім – учням столичних шкіл – цікаво було дізнатися про життєвий та творчий шлях Г. Х. Андерсена, чий день народження 1 квітня і поклав початок цьому святові. Також вони почули вірші у виконанні автора – Олександра Юшина, який пише для дітей вже багато років і видав декілька книжок.

У травні, на День української вишиванки, в офісі товариства було відкрито виставку робіт, які складають воістину велику скарбницю народного мистецтва. Ми маємо багато рушників, сорочок, спідниць, предметів побуту – скатертин, наволочок, простирадел . Усе це колись було прикрасою сільських осель, а тепер передано нам на збереження. Розмаїття орнаментів української вишивки приваблює до себе. Ми даємо змогу помилуватися чудовими роботами, вишитими вручну, мешканцям Тирасполя під час святкування Дня Республіки або на День міста в облаштованих нами подвір’ях. На фоні яскравих вишивок охоче фотографуються цілими сім’ями, і не тільки тираспольчани, а й чимало гостей міста.

День Національного Прапора України та День незалежності ми об’єднали в одне велике свято, що відбулося в центрі нашої столиці, на літній сцені біля кінотеатру «Тирасполь». Найактивнішу участь у ньому взяли артисти Управління культури Тирасполя. Це було велике дійство, перед оголошенням кожного номера якого ведучі нагадували глядачам, що воно присвячене Дню незалежності України. Відповідальність за проведення цього заходу лягла на плечі Григорія Дяченка – члена Правління з 1998 року.

Ми не були осторонь Дня Республіки, який щороку відзначається 2 вересня в кожному населеному пункті Придністров’я. Ми прикрасили свій куточок на одній із центральних вулиць міста не тільки вишивками, а й виступами юних талановитих хлопців та дівчат – ансамблю естрадної пісні «Детство» під керівництвом Любові Богомякової та хору «Хуторянка».

Активом товариства був проведений День рідної мови, відзначений Міжнародний тиждень науки та миру. Ми взяли участь у Республіканському музичному фестивалі «Пшеничне перевесло», влаштовували зустрічі з цікавими людьми: першим президентом ПМР Ігорем Смирновим, з учителькою, автором підручників з української мови, майстром вишивки стрічками Іриною Броніч.

При товаристві працює бібліотека української літератури, тому читачі, яких у нас понад 120 осіб, приходять, щоб взяти щось новеньке, поділитися враженнями від прочитаного. Іноді до нас приносять книжки в подарунок. Так, сім’я Григорія та Ольги Мосейко подарувала товариству 17-томну Українську Радянську енциклопедію.

Наша активістка Таміла Лісовська перед від’їздом на постійне проживання в Україну подарувала товариству твори зарубіжних авторів у перекладі українською мовою. Вона разом зі своїм сином Володимиром дуже багато робила для «Червоної калини» з самих перших днів заснування організації.

Власне, кожен із членів Правління робив те, що міг, у силу своїх можливостей. У 2018-й ми увійшли з намірами зробити його ще більш насиченим цікавими справами. Розпочнемо з традиційного конкурсу читців, якому нині виповнюється 20 років (він відбудеться 3 березня в Малій залі Палацу Республіки). А далі все йтиме за календарем: будуть і виставки, і фестивалі, відзначатимуться День Конституції України, день Національного Прапора та День незалежності. Відбуватимуться виставки, поїздки в Україну, обов’язковою буде участь у Днях слов’янської писемності та культури тощо.

Ми протягом року вносимо корективи в наш план, але неодмінним є одне – «Червона калина» діє, працює, і працюватиме, доки житимуть на світі ентузіасти громадської справи. Громадська діяльність — це звичний спосіб існування небайдужих активних людей, здорова альтернатива зайвій «політичній заклопотаності», можливість прожити своє життя не даремно — з користю для себе, і для суспільства.

Аліса   КОХАНОВА,  голова Правління ТУК «Червона калина».