Свято зі сльозами на очах

День Перемоги – одне з найбільш значущих для придністровців свят.

У нас уже сформувався непорушний асоціативний ряд, що робить його особливим, створює атмосферу, яка дозволяє кожному стати причетним до подій травня 1945 року, коли на будівлі Рейхстагу замайорів Прапор Перемоги. Такими ж символами на сьогодні стали військовий парад, акція «Безсмертний полк», георгіївська стрічка, Вічний вогонь, музика та пісні воєнних років, урочистий салют, фронтова солдатська каша.


Здавалося б, після пандемійних обмежень минулих двох років ми знову повною мірою відчуємо, побачимо, почуємо, переживемо все це. Однак через події, що відбуваються нині, а останнім часом – і безпосередньо в Придністров’ї, Президент ПМР увів «червоний» рівень терористичної небезпеки в державі, й ми у священний День Перемоги так і не змогли повернутися до традиційних «очних» заходів у повному обсязі. Як же відзначили велике свято у Придністровській Молдавській Республіці?

У столиці на площі імені О. В. Суворова під гімн СРСР у виконанні оркестру Головного штабу МО ПМР військовослужбовці Роти почесної варти підняли точну копію Прапора Перемоги. Від імені придністровського народу Президент ПМР Вадим Красносельський поклав до Вічного вогню вінок – символ невмирущої пам’яті про мільйони загиблих.

На урочистій церемонії були присутні керівники органів держвлади та управління, республіканських і міських структур, відомств, установ, організацій, а також військово-службовці, духовенство, жителі й гості Тирасполя. Квіти були покладені не тільки до могил учасників Великої Вітчизняної війни, а і до могил захисників Придністров’я, до постаментів Скорботної матері, Воїну-інтернаціоналісту, Захиснику Придністров’я, біля меморіальної стіни придністровським чорнобильцям.

«Звичайно, ми готувалися до Параду Перемоги. Особовий склад тренувався, техніка була на ходу, та, на превеликий жаль, так вийшло. Коли є загроза, ми не можемо наражати жителів на небезпеку. На День Республіки, якщо ситуація зміниться на краще, безумовно, ми проведемо парад, присвячений Перемозі та Дню заснування нашої держави», – сказав журналістам Глава республіки.

Після офіційної частини для ветеранів війни та членів ветеранських організацій організували захід «Бійці згадують минулі дні», більш відомий у народі як «Землянка». Привітати учасників зустрічі прийшов і Президент ПМР. Він звернувся до них зі словами: «Шановні ветерани! Низький вам уклін, бережіть себе. Звичайно, вік бере своє, але за можливості приходьте ще у школи, приходьте до наших дітей, приходьте в університети. Приходьте, згадайте, розкажіть. Багато не треба. Головне, щоб була збережена ця сполучна нитка сучасних поколінь з поколінням переможців, з тими, хто вистояв, переміг, відбудував Радянський Союз. Це важливо. Бажаю всім здоров’я і миру! Напевно, це базові складові щастя окремої людини та цілої держави. І ще: бережіть себе, любіть Придністров’я, поважайте свою країну, пишайтеся нею».

Головними героями заходу та основними співрозмовниками Президента стали учасники Великої Вітчизняної війни Володимир Іванович Громов, Олексій Іванович Жданов і Костянтин Іванович Пуганов, в’язень фашистських концтаборів Тетяна Юхимівна Поято і народжена в табірній неволі Людмила Григорівна Божонка, а також ветеран Збройних сил Валерій Іванович Глазков. Для ветеранів та всіх присутніх творчі колективи столиці підготували концертну програму.

У Дністровську 9 травня відкрили пам’ятник захисникам рідної землі. Їх уособлюють постаті трьох воїнів, що належать до різних періодів часу. Це ветеран Великої Вітчизняної війни, воїн-інтернаціоналіст і захисник Придністров’я. «Наш задум полягав у тому, щоб увічнити всіх воїнів – захисників рідної землі. Це люди, які були готові пожертвувати своїм життям заради нашого блага, заради мирного неба над головою, заради того, щоб ми могли ростити своїх дітей і вибирати мову, якою хочемо розмовляти», – сказав дністровчанам глава міста Сергій Карюк. За його словами, з ідеєю створення такого монумента ще у 2006 році виступили міські громадські організації. Тепер вдалося втілити її в життя завдяки підтримці та фінансовій допомозі Молдавської ДРЕС.

У Слободзеї пам’ятні мітинги відбулися відразу біля двох Меморіалів Слави. Ушанувати пам’ять захисників Вітчизни вдячні нащадки, всупереч підвищеному рівню терористичної небезпеки, прийшли на священні місця свого міста. І хоча хід «Безсмертного полку» в районі відмінили, багато людей тримали в руках портрети своїх рідних, загиблих на фронтах або в мирні повоєнні роки.

Глава держадміністрації Слободзейського району та м. Слободзеї Василь Тищенко у своєму виступі зазначив: «Минають десятиліття, змінюються покоління, але для нас Велика Перемога залишається символом національної гордості, воїнської слави та звитяги. Час не владний над цим святом, воно було і залишається по-особливому зворушливим і хвилюючим для кожного з нас». Він підкреслив, що великий внесок у перемогу зробили жителі та уродженці Слободзейського району. Поміж них – два Герої Радянського Союзу: Сергій Болгарин з Коротного і Федір Угначов зі Слободзеї, два повних кавалери ордена Слави: Антон Чичик з Карагаша та слободзеєць Петро Ємельянов.

Пам’ять загиблих ушанували хвилиною мовчання. У продовження святкування Дня Перемоги відбулося покладання квітів до гранітних плит загиблих та Вічного вогню. В населених пунктах району працювали пересувні станції, які транслювали пісні воєнних років та озвучували виступи творчих колективів. Учасників і ветеранів Великої Вітчизняної війни вдома привітали виїзні творчі бригади та представники держадміністрацій. Зазначимо, що у Слободзейському районі нині проживають троє учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни, понад сто трудівників тилу, одна блокадниця Ленінграда і сім в’язнів концтаборів.

У Бендерах городяни з раннього ранку несли живі квіти до Пантеону Слави. Серед тих, хто першим прийшов ушанувати пам’ять героїв-визволителів, було керівництво міста. Після покладання квітів глава Бендер Роман Іванченко тепло привітав ветеранів. Досить насиченою була програма міських заходів, присвячених 77-й річниці Перемоги: тематичні екскурсії, відкриття скверу зі спортивною зоною в мікрорайоні «Солнєчний», банерна виставка «Дорогами війни, дорогами перемог», акція «Георгіївська стрічка» та польова кухня, автопробіг зі святковою концертною програмою «Музика нашої Перемоги», святковий концерт «О шостій вечора після війни».

З церемонії підняття Прапора Перемоги та державного прапора ПМР почалися святкові заходи в Рибниці. Потім керівники міста і вдячні жителі поклали квіти до пам’ятного знаку генерал-майору Костянтину Цвєткову. Це бійці його дивізії в 1944 році звільнили від німецько-румунських загарбників Рибницю і Рибницький район. Покладання квітів відбулось і на міському Меморіалі Слави. Пам’ять про тих, хто не повернувся з війни, вшанували хвилиною мовчання.

У міському парку експонувалася виставка музею Бойової слави «Фронтова землянка», де вперше до уваги глядачів було представлено «Медсанбат». Тут провели акцію «Голуб миру», в ході якої представники молодіжного руху вручали гостям заходу відтворені листи фронтовиків.

У Григоріополі 9 травня біля Меморіального комплексу «Скорботна мати» поклали живі квіти до братського поховання воїнів, загиблих під час звільнення району від німецько-румунських окупантів, і до могил захисників Придністров’я. У міському Центральному парку культури та відпочинку жителям і гостям свята представили музично-патріотичний концерт. На алеях парку організували виставки декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва, роботи учнів художнього відділення школи мистецтв ім. Т. Гуртового та учнів БДЮТ міста. Біля Центральної районної бібліотеки експонувався майданчик «Обличчя Перемоги».

Святкові заходи в Дубоссарах почалися з церемонії покладання квітів до пам’ятних місць. У них взяли участь ветерани Великої Вітчизняної війни, а також глава держадміністрації Руслан Чабан і голова Ради народних депутатів Олександр Коломицев. Керівництво міста привітало кожного ветерана індивідуально, в домашніх умовах. Причому за заповітними адресами їздили під звуки пісень воєнних років і маршів у супроводі концертної групи. Як музичне привітання Володимиру Таламоновичу Костенку заспівали його улюблену пісню «Хотят ли русские войны?»

Наталія Михайлівна Курасова замовила «Не расстанусь с комсомолом». Володимир Карпович Зайчук дістав у подарунок «Песенку фронтового шофера», а для Лідії Олександрівни Молдованової місцеві артисти виконали «Катюшу».

Спільним музичним подарунком для всіх стала, звичайно ж, пісня «День Победы».

У Кам’янці День Перемоги святкували в парку культури та відпочинку імені П. Вітгенштейна. Тут зібралися нащадки тих кам’янчан, хто у Велику Вітчизняну пішов воювати з фашизмом. Таких у районі налічується 7 000 осіб. Кожен другий із них віддав за перемогу своє життя. У парку покладали квіти, вітали одне одного з Днем Перемоги та згадували загиблих героїв.

Працівники відділів культури Кам’янки та Кам’янського району підготували до свята цикл онлайн-заходів. Наприклад, фахівці БК із Северинівки виступили з концертом «Пісні Великої Перемоги». У с. Хрустова місцеві творчі працівники порадували всіх виставою «Ми пам’ять у серці збережемо». Кам’янська дитяча художня школа розгорнула онлайн-експозицію «Цих днів не змовкне слава», а БК с. Окниця підготував виставку «Хай завжди буде мир»

Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото з сайту держадміністрації м. Слободзея.