Творча спілка журналістів республіки

Важливу роль у житті республіки відіграє діяльність Спілки журналістів Придністров’я. Установчий з’їзд професійного об’єднання представників газет, телебачення, радіо республіки відбувся в Тирасполі 24 травня 1994 року. У його роботі взяли участь 114 працівників засобів масової інформації (ЗМI), зокрема 39 членів колишнього Союзу журналістів СРСР.

На першому форумі журналістів Придністров’я був ухвалений статут Спілки, документ, що регламентує як порядок прийому до цієї творчої організації, так і механізм її діяльності. Основними цілями об’єднання були визначені: створення необхідних умов для активної професійної діяльності членів, які працюють у ЗМІ, а також сприяння зміцненню правової основи діяльності журналістів, їх соціально-правової захищеності, покращенню матеріально-технічної оснащеності редакцій.

До першого складу керівного органу журналістської організації увійшли Олексій Печул, Микола Коритник, Євгенія Мотрук, Олексій Атаманенко, Петро Зайнулін, Світлана Потьомкіна, Володимир Афанасьєв та Олексій Марчков. Головою правління був обраний Володимир Масленников.

Пізніше професійне об’єднання журналістів республіки очолила відомий і активний діяч організації, редактор газети «За Приднестровье» Наталія Воробйова, а з серпня 2021 року керівником обраний головний редактор республіканського видання «Приднестровье» Олександр Карасьов. За його словами, першочерговим завданням спілки є консолідація всіх ЗМІ: «У нас спільні завдання, і ми маємо вирішувати їх разом. Не менш важливим я вважаю підвищення професійного рівня журналістів: їх перманентну самоосвіту, піднесення культури спілкування з тим, щоб для придністровських читачів, слухачів, глядачів журналіст був фігурою знаковою».

Нині у складі творчої організації є понад 90 членів, але на порядку денному стоїть питання поповнення її новими кадрами. Упродовж останніх місяців до творчого об’єднання залучилися співробітники ДУ «Приднестровская газета», ДУ «Приднестровская государственная телерадиокомпания», представники районних та місцевих ЗМІ, громадські діячі.

З ініціативи Олександра Карасьова створена Школа молодого журналіста. «Такого масштабного республіканського проекту для майбутніх журналістів, для молодих людей, які шукають свого професійного шляху, в Придністров’ї ще не було. На сьогодні у творчій лабораторії ази журналістської справи опановують 16 юнаків та дівчат. Досвідчені наставники роблять усе для того, щоб молоді люди зацікавилися цією професію. Журналістика стрімко змінюється, і молодь упроваджуватиме ці зміни в життя», – зазначив керівник Спілки журналістів.

Не всі випускники Школи стануть згодом працівниками ЗМІ. Однак, освоїти теорію і практику журналістської професії представникам молодого покоління допоможуть професіонали, майстри своєї справи, які з натхненням трудяться в газетах, інформаційних агентствах, на радіо і телебаченні. Чимало часу буде приділено самостійній роботі слухачів творчої лабораторії. Написані ними в різних жанрах матеріали будуть піддані професійному аналізу наставників, а найкращі опубліковані або видані в ефір.

Складений план, є програма, за якою учні навчального курсу пізнаватимуть ази нелегкої професії. На молодих людей також чекають екскурсії в редакції газет, інформагентств, радіо і телебачення. Вони побачать, як щоденно готується до виходу в теле- та радіоефір, або до друку різний інформаційний продукт.

До Дня друку – 5 травня – було присвячене відкриття розташованого в приміщенні ДУ «Приднестровская газета» музею історії журналістики. У його експозиції чільне місце посідає бібліотека, де можна побачити й прочитати книги першого головного редактора газети «Приднестровье» Володимира Масленникова «Да воздастся», громадського кореспондента газети «Днестровская правда», доцента ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Бориса Челишева «Тайна фронтовых писем», радника Президента Анни Волкової «Горячее лето 1989 года», ветерана-журналіста Никандра Єлагіна «Адрес солнца – Днестровск», книги, написані колективом редакції «Приднестровье», «Милая малая родина», «Приднестровцы на фронтах войны» тощо.

Викликають інтерес і випуски перших номерів газет «Приднестровье», «Гомін» і «Адевэрул Нистрян», що стали вже історичними.

Олександр Карасьов розповів, що в найближчих планах – проведення республіканського професійного конкурсу на кращий друкований, телевізійний, радіо- та інтернет-матеріал, присвячений 30-річчю відбиття придністровським народом агресії Молдови.

Заплановане також проведення круглого столу на тему: «Роль ЗМІ у відбитті збройної агресії з боку Молдови»

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото IA»Новости Приднестровья».