Міський лабіринт «Старт мрії – 2022»

Захопливе змагання, присвячене Міжнародному дню сім’ї та Всесвітньому дню спортивного орієнтування, відбулося 15 травня в смт Новотираспольське.

Держава активно підтримує ініціативи розвитку внутрішнього туризму, а громадяни з задоволенням підхоплюють подібні починання. Наприклад, волонтерське об’єднання, зібране під крилом некомерційного партнерства «Центр соціально-екологічних проблем «Путник», виступило організатором спортивно-туристичного заходу.

Для досвідчених туристів змагання зі спортивного орієнтування – завжди справжнє свято. Нині до участі в ньому вперше запросили 26 новачків, яких розділили за змагальними категоріями. Місцем зустрічі став майданчик перед головною будівлею Аграрно-технічного коледжу імені М. В. Фрунзе. Велика кількість дерев, безліч асфальтованих рівних доріжок-алей і гарний краєвид на озеро створили сприятливі умови для проведення активного дозвілля.

«Старт мрії» – це маршрут, метою якого було виявлення всіх необхідних контрольних пунктів, зазначених на спеціальних картах з фіксованою послідовністю. У першій категорії «Старту» змагалися спортсмени-візочники. Для них залучення до такого заходу було незвичним. Однак усі четверо конкурсантів з великим завзяттям вступили в перегони. Протягом усього часу вони підбадьорювали одне одного, а їхні близькі допомагали їм подолати складні ділянки дистанції.

Командам «Сімейного старту» належало зібрати 15 пунктів. Найбільш енергійним учасником виявився Андрій з маленьким сином Тимуром. Як згодом з’ясувалося, батько систематично залучає малюка до активного дозвілля: в туристичні походи, сплави по Дністру, марафони тощо. Мабуть, у цій родині підростає майбутній кандидат у майстри спорту. Подібні заходи об’єднують і допомагають у популяризації та зміцненні традиційних сімейних цінностей.

Учасниця «Стартів мрії» Любов уже досить досвідчений член туристичної групи «Путник». Своїх дітей (дочку Марію та сина Андрія) вона привела вперше. За словами жінки, в родині вже багато років поважають незмінну традицію: проводити вихідні разом. До змагання приєдналася і сім’я біженців з України, яка свою команду назвала «Промінь». Усіх членів цієї родини тепло підтримували як організатори, так і всі інші учасники конкурсу.

У категорії «Старт OPEN» за нагороди боролися любителі орієнтування різного віку. Наприклад, Любов Харлампієва у свої 70 років із задоволенням і великим завзяттям подолала весь маршрут усього за 15 хвилин.

Такий варіант дозвілля залишив по собі незабутні спогади: нові знайомства, приємні емоції та бажання активніше займатися спортом для досягнення в майбутньому кращих результатів.

Керівник Центру «Путник» Віктор Трофименко під дружні оплески провів урочисте нагородження: переможцям вручили дипломи та пам’ятні призи. Білосніжні кружки з емблемою змагання стануть нагадуванням про активно проведену травневу неділю. Наступний подібний захід планують провести на території Катерининського парку. Він також буде доступним для всіх охочих.

Ідейний натхненник спортивного свята Роман Санду зазначив, що тестування нового формату зустрічі вважає успішним: «Колись ми організовували паркові забіги, які згодом переросли в усім уже відомий великомасштабний IT-забіг головною вулицею Тирасполя. Згодом і такий спортивно-туристичний захід може перетворитися в щось більш значне»

Марина СОВА.

Фото автора.