Гастрольний тур театру по КАМ’ЯНЩИНІ

Після дворічних карантинних обмежень наше життя поступово повертається у звичне русло. Вирушила в традиційний гастрольний тур, перерваний пандемією, і трупа Придністровського державного драматичного театру ім. Н. С. Аронецької.

«Коли планували цю поїздку по республіці, вирішили дати спектаклі не тільки в Кам’янці, як звичайно, а й у крупних селах району. Привезли постановки для дорослих і дітей, зокрема – прем’єрну виставу, присвячену 77-ій річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Вперше показали її в Тирасполі напередодні свята, а в Кам’янці представили нашу драматичну постановку в дуже важливий для всіх нас день. Виступати 9 Травня з історією, що розповідає про великий подвиг покоління переможців, – величезна честь і відповідальність», – наголосив заслужений артист ПМР і РМ Дмитро Ахмадієв.

У патріотичній постановці «Ти обійми мене міцніше, і все минеться» він виступив як режисер і виконавець однієї з двох головних ролей. У героїв Ольги Салової-Чекан і Дмитра Ахмадієва немає імен, що глибоко символічно, адже вони – збірний образ усіх тих юнаків і дівчат, чий останній шкільний вальс обірвала війна. Він добровольцем іде на фронт. Вона, закінчивши курси медсестер, теж потрапляє на передову. Про те, як крокують вони нескінченними дорогами війни, зазнають поневірянь та здійснюють подвиги, свято вірячи в перемогу, розповідає поетичний твір тираспольчанина Євгена Зубова, покладений в основу спектаклю. Розділені кілометрами, але поєднані надією на швидку зустріч, юні закохані пишуть листи одне одному. Їх рядки ведуть нас, глядачів, бойовим маршрутом Червоної Армії: від Сталінграду до берегів Дніпра, з Варшави на Берлін.

Проникливі віршовані рядки чергуються з оригінальними хореографічними постановками та піснями про Велику Вітчизняну. Глядачі, затамувавши подих, уважно стежать за тим, що відбувається на сцені. Поряд зі мною – дівчинка. Вона притискує до грудей портрет прадіда, з яким прийшла на свято. Здається, саме зараз вона зрозуміла, якими фронтовими шляхами пройшов її предок, які героїчні подвиги він і його бойові товариші здійснили заради перемоги над фашизмом, заради миру на землі.

Історії міцної дружби, безмежної любові та гірких утрат розгортаються перед нами. У багатьох сльози застилають очі – адже війна не обійшла жодної сім’ї. «Я пригадала, як батько – учасник Великої Вітчизняної – розповідав про партизанське життя. Як у багатьох сім’ях зберігали та перечитували фронтові листи. Як листоноші військової пори з гіркотою розповідали про похоронки, вручені батькам загиблих солдатів, удовам і сиротам», – поділилася враженням після спектаклю Марія Логинська.

Педагог із великим стажем Тетяна Кушнір сердечно дякувала артистам за зворушливий і пронизливий спектакль, який іще на крок наблизив представників молодого покоління до розуміння величі Перемоги та здійснених в ім’я неї подвигів на фронтах і в тилу.

Прем’єра в Кам’янці була подвійною: нову виставу артисти театру грали на оновленій літній естраді в парку ім. П. Х. Вітгенштейна. Цей старовинний куточок відпочинку протягом декількох років поетапно реконструюється коштами фонду капвкладень. До 9 травня повністю перетворився тутешній сценічний майданчик, над ним зведений новий дах, а кількість глядацьких місць збільшилася у півтора рази.

Протягом чотирьох днів виступали артисти театру в будинках культури: районному, Подоймському, Рашківському та Катеринівському. Жителі міста і сіл не тільки насолодилися професіоналізмом трупи, а й побачили, як перетворилися зали, оновлені в рамках діяльності ФКВ.

Юним глядачам показали спектакль «Дюймовочка». Очима, що світяться хвилюванням і непідробленим інтересом, стежили діти за долею героїні, щиро співпереживаючи випробуванням, які випали на її долю. Щасливими посмішками на радісних обличчях зустріли вони фінал, у якому ластівка відносить Дюймовочку в далеку чарівну країну.

Увазі дорослої аудиторії була представлена ніжна і зворушлива комедія «Змішані почуття». Близькою та зрозумілою кожному глядачеві виявилася історія зустрічі двох немолодих овдовілих людей, яким здається, що все краще в їхньому житті вже залишилося позаду…

Підтвердженням того глибокого враження, що справила натхненна гра артистів, були довгі овації, якими завершувалася кожна вистава. «Ми дістали величезне задоволення від поїздки на північ республіки, – відзначив після одного зі спектаклів артист драмтеатру Владислав Олейник. – Тут такі прекрасні глядачі: уважні та чуйні!»

Від імені земляків колективу Придністровського державного драматичного театру, що подарував жителям Кам’янщини зустріч із мистецтвом, яке зберігає справжні цінності від швидкоплинного бігу часу і передає їх від покоління до покоління, щиро подякував глава держадміністрації Володимир Бичков

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.