Моніторинг цін у Придністров’ї – з трьох джерел

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.

Нагадаємо: команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на продукти харчування та паливно-мастильні матеріали в Придністров’ї, Молдові та в Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 5 травня.

Фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, капусту, буряк, моркву плюс цибулю ріпчасту.

Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ. На 1 рубль зменшилася ціна на картоплю в ПМР. Тепер вона коштує 7 рублів. У Молдові та Україні ціни на овоч залишилися такими ж, відповідно 8 і 7 рублів. Якщо порівняти з квітнем, не змінилася ціна на капусту в ПМР та Молдові. Вона коштує 11 рублів. В Україні ціна зросла до 13 рублів. Буряк – 11; 12 та 14 рублів відповідно. На 1 рубль підвищилася ціна на моркву в ПМР. Тепер вона доступна по 10 рублів за кілограм. У Молдові та Україні – за 10 та 14 рублів відповідно. Однакова ціна на цибулю в ПМР та сусідніх державах – 10 рублів. Зроблений аналіз свідчить, що придністровські ціни на овочі залишаються нижчими, ніж у Молдові та Україні.

З-поміж фруктів фахівці звернули увагу на яблука. Нагадаємо, що у квітні в Придністров’ї вони коштували 6 рублів, у Молдові – 8, а в Україні – 9 рублів за кілограм. У нашій республіці яблука нині подешевшали на 1 рубль і коштують 5 рублів. У Молдові ж – подорожчали на 1 рубль і реалізуються по 9. В Україні ціна за кілограм яблук зменшилася на 3 рублі і тепер вони коштують 6 рублів.

До речі, ціна на м’ясо на придністровських ринках, згідно з даними МЕР, залишається нижчою, ніж у Молдові та Україні. Це стосується й яловичини, й свинини та курятини. Причому незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер. Щодо свіжої риби, дані по всіх трьох країнах наведені лише зі свіжого коропа. Риба відповідно коштує 65, 103 та 48 рублів.

Ціни на молочну продукцію в ПМР теж нижчі, ніж у сусідів. Ціна одного літра пастеризованого молока з жирністю 2,5 % – 13 рублів. У Молдові воно подорожчало на 3 рублі й нині коштує 15. В Україні ціна на молоко підвищилася на 1 рубль і тепер воно доступне споживачам по 17 рублів за 1 літр.

Приблизно така сама різниця на користь придністровських цін спостерігається і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць.

Ціна ж 1 літра рафінованої олії в Придністров’ї зросла як у нас так і в сусідів: у ПМР та в Молдові в середньому 39 рублів, в Україні – 40.

Вартість цукру за 1 кг у ПМР та в сусідніх державах однакова – 16 рублів. У порівнянні з попереднім місяцем подорожчала гречка: в ПМР у середньому вона коштує 30 рублів, у Молдові – 35, в Україні – 24.

У нашій республіці на попередньому рівні залишилася ціна на вермішель вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 16 рублів.

Цей продукт харчування в Молдові та в Україні коштує 44 і 25 рублів відповідно.

Щодо пального, то ціна бензину АІ-95 на придністровських і молдовських заправках не змінилася в порівнянні з минулим місяцем. Воно коштує відповідно 22,7; 26,2 рублів. Дизпаливо – 22,1; 26,1 рублі.

На жаль, ми не можемо ознайомити читачів із цінами на паливно-мастильні матеріали в Україні. Інформація про них відсутня в глобальній мережі Інтернет.

У червні наша газета ознайомить своїх читачів з оновленими цінами на продукти харчування та на паливно-мастильні матеріали в ПМР, Молдові та Україні

Сергій ЛЕВЧЕНКО.
Фото: unona.kz