Не ризикуйте, дізнайтеся свій ВІЛ-статус

Щороку третьої неділі травня відзначається Всесвітній день пам’яті жертв СНIДу. Проводяться різноманітні заходи: ходи зі свічками, масові акції, благодійні концерти, що розкривають проблематику ВIЛ та СНIДу.

У Придністров’ї значна увага приділяється профілактиці та боротьбі не тільки з цією страшною хворобою, а й з не менш складними гепатитами В, С та сифілісом. Двічі на рік містами республіки курсує спеціальна мобільна амбулаторія Центру з профілактики та боротьби зі СНІД, співробітники якої проводять відповідне тестування. Процедуру також можна зробити в поліклініках кожного міста.

У столичному сквері «Авіаторів» 16 травня спеціалісти Центру приймали всіх охочих. Дорослі чоловіки й жінки, молоді дівчата та хлопці прийшли, щоб здати безоплатно кров на виявлення тієї чи іншої хвороби.

Спеціаліст соціальної служби, яка працює з людьми, що живуть з ВІЛ-інфекцією, Анна Луцко повідомила, що з 1989 року (відколи в Придністров’ї виявили першого захворілого на ВІЛ) до першого кварталу поточного року зареєстровано 4 756 випадків. На СНІД захворіли 1 577 осіб, з них 1 537 носіїв інфекції померли. Лише за три місяці нинішнього року вже виявили 31 випадок ВІЛ-інфікованих.

Фахівець пояснила, що ВIЛ – це інфекційне захворювання, яке викликається вірусом імунодефіциту людини і прогресує досить повільно, вражаючи імунну систему та руйнуючи спеціальні клітини, функція яких – знищення небезпечних мікробів та захист організму від інфекцій.

Також Анна Ігорівна уточнила, що ВIЛ та СНIД – це не одне й те саме.

СНІД – це така стадія захворювання на ВІЛ-інфекцію, на якій виникають ознаки та симптоми різних опортуністичних інфекцій, що поволі руйнують організм, позбавлений імунного захисту. СНIД – це синдром, тобто комплекс хвороб, особливо інфекційних, що виникають внаслідок ослабленого імунітету.

Цікавий факт: перші півроку з моменту ймовірного ризику інфікування інфекція протікає з симптомами гострого респіраторного захворювання, або грипоподібного чи інфекційно-мононуклеозного синдрому. Що це означає? У людини з’являється підвищена температура тіла та діарея, які тримаються понад місяць, втрачається вага на 10 % і більше, виникають м’язові та головні болі, збільшуються лімфатичні вузли. Але незабаром усі неприємні симптоми самостійно минають, і настає наступна стадія ВIЛ-інфекції, коли захворювання нічим себе не видає, але поступово прогресує. Та при перших симптомах, тим більше, коли людина підозрює, що могла потрапити «в халепу» (мала незахищений випадковий статевий контакт, зробила татуаж або пірсинг нестерильним інструментарієм, споживала внутрішньовенні психотропні речовини) необхідно звертатися до лікарів.

Люди, які живуть з цією інфекцією, щоденно вживають призначені лікарем препарати (1 таблетка в один і той самий час протягом усього життя). Вони не потребують ізоляції, з огляду на те, що передача вірусу найчастіше відбувається статевим шляхом. Тому в побуті така особа не становить небезпеки. ВІЛ не передається через спільне використання кухонного посуду та інших предметів побуту, телефонів, туалетів, ванних кімнат, басейнів, через їжу, приготовлену людиною, інфікованою ВІЛ; через укуси комах чи тварин; через дотик, через соціальні контакти. Звичайно, трапляються випадки, коли інфекція потрапляє через інфіковані кров’ю медичні інструменти, під час пересадки органів і тканин, від матері дитині під час пологів та годування груддю. Однак, щоб убезпечити пацієнтів від імовірних ризиків, у медичних установах використовують всі необхідні профілактичні заходи.

Підбиваючи підсумки чергової акції, Анна Луцко повідомила, що було обстежено 169 людей. ВІЛ, гепатиту С та сифілісу не виявили. Лише одному чоловікові запропонували пройти повне обстеження та лікування, оскільки його аналіз показав наявність в організмі гепатиту В. Ризик зараження ВIЛ-інфекцією залежить переважно від грамотності, пильності самих людей. Треба бути відповідальними за здоров’я своє і свого оточення. Лікарі застерігають, що в наш час будь-який статевий партнер має сприйматися як потенційне джерело інфекції. Тому вони радять, перш, ніж створити сім’ю, відвідати лікаря, не нехтувати простими правилами безпеки

Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.