Музеї – це надійні хранителі історичної пам’яті

Музеї Придністров’я – це наша гордість, скарбниця надбань поколінь, народних традицій, реліквій війни та праці. Один із них у с. Кіцкани нещодавно відзначив 50-річчя з дня свого заснування.

На святковий захід завітали керівники Слободзейського районного Управління культури, музейного об’єднання, адміністрації села, депутати Верховної Ради ПМР, місцевих освітніх та культурних закладів, учні шкіл та старожили села.

У фойє музею гостей зустрічали банерні виставки: «Сховище мудрості й добра», «Обеліск мужності, обеліск Слави», «Пам’ять про нього жива».

Завідувач музею Тамара Іванівна Ігнатенко ознайомила гостей свята з історією закладу-іменинника, а відеопрезентація з цінними історичними кадрами надзвичайно вразила їх.

Ювілейне торжество продовжили спогади хранителів і творців історичного музею Юрія Довгаля, Надії Трайхель, Надії Кучеренко. Про виконану в повоєнні роки пошукову роботу в селі розповіла ветеран педагогічної праці, завідувач шкільного музею Ганна Оборочану. З самої юності вона організовує розвідки й уже допомогла більш ніж 300 сім’ям знайти відомості про їхніх загиблих воїнів. «Якось усе це за мною все життя тягнеться, і мені таке заняття подобається. Патріотичному вихованню в школі я приділяю досить багато уваги і вважаю, що кожен має зробити щось корисне для людей», – розповіла педагог.

Зі словами привітання до співробітників музею звернулися начальник районного Управління культури Наталія Михайловська та директор Слободзейського музейного об’єднання Вікторія Чебан. Наталія Василівна передала слова вітання від глави районної держадміністрації Василя Тищенка й додала: «Село Кіцкани – найстаріше в низці слободзейських населених пунктів, тому закономірно, що тут успішно працює і розвивається один із найбільш солідних за віком і мудрих музеїв району». Вона щиро подякувала музейним працівникам за проведену значущу роботу.

Глава кіцканської адміністрації Віктор Медведєв відзначив внесок Тамари Ігнатенко в патріотичне виховання молоді та у справу збереження історії села і нагородив її грамотою місцевої адміністрації.

У музей артефакти приносять самі люди з проханням забрати навіть вельми цінні речі. Наприклад, ткацький верстат і килими, на ньому виготовлені. Нині зібрання музею налічує понад 400 одиниць зберігання основного фонду та понад 100 – науково-допоміжного. Майже кожна річ є вираженням духовності людини, її думок, краси й майстерності. Музейні експонати – наша пам’ять, культура, історія, і все це належить нашому придністровському народу.

У колекціях музею є безцінні реліквії, а сам він став об’єктом туристично-екскурсійного показу і активно використовується в туристичному бізнесі. Спочатку ж це було невелике зібрання експонатів у Червоному куточку Будинку культури колгоспу «Червоний садівник». Під керівництвом першого завідувача музею, ветерана війни та праці Михайла Шаповалова та директора Будинку культури Юрія Довгаля було оформлено кілька стендів за темою «Історія виникнення та розвитку с. Кіцкани до 1940 року» та «Колективізація в селі Кіцкани».

Минали роки, розширювалися експозиції музею. У 1981 році його реорганізували в історичний музей села Кіцкани.

Усе частіше в музейних залах можна побачити вчителів, як з молодшими школярами, так і з підлітками, тому що музей – це цілий світ, і якщо дорослі зуміють допомогти дітям полюбити його, то він здатний стати для них розумним наставником. Працівники закладу й самі часто читають лекції, проводять тематичні слайдові відеопрезентації, уроки мужності, краєзнавства в загальноосвітніх школах. Крім того, тут практикують проведення вікторин, інтерактивних заходів, створюють і експонують тематичні виставки, організовують майстер-класи, зустрічі з учасниками Великої Вітчизняної війни, трудівниками тилу, воїнами-інтернаціоналістами, захисниками ПМР та старожилами села.

У Кіцканах розуміють важливість і необхідність такої роботи, взаємодії з молоддю і дорослим населенням. У продовження урочистості з нагоди ювілею відбулося нагородження дипломами Управління культури учнів сільських шкіл – активних учасників проведених музеєм заходів.

Щоб жителі Слободзейського району і всього Придністров’я змогли більше дізнатися про історію рідного краю, про життя і досягнення земляків у різні часи, двері історичного музею с. Кіцкани завжди відкриті.

Перший зал музею (він же головний) відображає події, починаючи з другої половини XIV століття, часу виникнення села, і до 1940 року XX століття. Великий інтерес викликає у відвідувачів відтворений інтер’єр сільського підсобного приміщення кінця XIX – початку XX століть. Тут експонується традиційне селянське начиння.

Комплекс експонатів довгожительки села І. А. Удвуд – це своєрідний етнографічний матеріал. Великий інтерес у відвідувачів викликають експонати, що свідчать про проживання в Кіцканах у 1950 – 1960 рр.

знаменитого борця-богатиря Д. Бедила, а також документи уродженця села І. К. Парфелюка – учасника Першої світової війни, полковника російської армії, одного з перших резидентів радянської військової розвідки. Пострадянська історія відображена в протоколах загальних зборів колективів, які голосували за створення ПМР, у фотографіях і документах голови сільської Ради М. І. Остапенка – уродженця с. Кіцкани, одного з організаторів республіки, який загинув від рук молдовських націоналістів.

Експозиція другого залу відкрита в серпні 2014 р. напередодні святкування 70-річчя Яссько-Кишинівської операції. У ній відображені події періоду воєнних дій квітня – серпня 1944 року, зокрема відтворена землянка і предмети військового побуту: військова форма, шинель, фляга, казанок, солдатська каска тощо.

Експозиція заключного залу присвячена історії створення та розвитку ПМР.

Працівники музею здійснюють щоденну кропітку роботу зі збору експонатів, дослідження та вивчення інформації, зі збереження, примноження та популяризації історії Придністров’я і рідного села, сприяючи вихованню у молоді почуття поваги до досвіду попередніх поколінь

Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото Катерини Ананської.