Унікальна виставка чекає на свого глядача

У Придністровському державному художньому музеї відкрилася виставка «Жива нитка». П’ятеро молодих талановитих художниць, що претендують на вступ до республіканської Спілки, представили свої найкращі твори живопису, графіки та мозаїки.

Сузір’я талантів – молоді обдарування Лілія Орлова, Анастасія Швець, Валерія Барбієр, Олеся Іванова та Світлана Назарова – головні кандидати на вступ до Спілки художників Придністров’я. З цієї нагоди вони пропонують публіці свої роботи з неповторним авторським почерком. У їхній творчості відображені індивідуальність характеру, темпераменту та світогляду, а поєднує експонати загальна закоханість авторів у мистецтво. «Ми активно готувалися до цієї важливої події протягом кількох останніх років. Тут представлені наші найкращі роботи цього періоду», – розповіла Валерія Барбієр.

Усі вони різняться і за стилем, і за змістом. Від глибокого смутку на полотнах у сірих відтінках до радісних моментів життя в яскравих фарбах. Глядач може познайомитися із сюжетами про просте щастя в дрібницях, або з легкою ностальгією – з дитинством автора творіння. «Це такий символ, моє конкретне відчуття моменту – мого села, де я проводила час у бабусі з дідусем, це картини, створені під дитячим враженням», – ділиться художниця Анастасія Швець.

Iторія Лілії Орлової зворушлива та ніжна. Своє визнання вона знайшла завдяки батькові, який не мав професійної освіти, зате в нього був багатий внутрішній світ. Саме від нього Лілії передалося вміння бачити прекрасне. Головною фігурою сюжету в роботі художниці став її батько, картина написана незадовго до його смерті. «Тато дуже любив ходити пішки, тож я вирішила зобразити цей сюжет і вмістити туди тата, це така двояка назва: «Дорога додому». Ми в Парканах живемо, от він із Бендер іде в Паркани. З іншого боку це дорога додому – в небеса», – розповіла Лілія.

В Олесі Iванової теж у житті був наставник, який вплинув на її становлення як художниці. Вона зазначила, що світоглядні засади творця Ігоря Мосійчука їй дуже близькі. Його твори, до речі, знаходяться в музеях республіки та приватних колекціях Молдови, України, Росії, Польщі, Греції, Туреччини, Німеччини, США та Швейцарії. На жаль, народний художник Придністров’я, член ради Спілки художників Придністров’я, заслужений художник республіки помер лише за кілька днів до відкриття виставки «Жива нитка». «Його прагнення вкласти в цю нитку продовження, його працездатність, на мою думку, є продовженням його самого», – сказала учениця великого майстра.

Героями сюжетів художниці Світлани Назарової також є рідні люди – її улюблені діти. Дочка представлена в уособленні яскравого та спекотного літа, а п’ятирічний син занурений у свій власний Всесвіт. Світлана побачила і створила сюжет майбутньої картини в один момент, коли дитина гралася в кімнаті на килимі. «Я придивилася й зрозуміла, що це для нього такий величезний світ – орнамент на килимі. Це доріжки, тінь від вікна – теж дороги, якими їздять машини. У нього такий величезний світ і велика гра», – зазначила Світлана Назарова.

Виставку унікальних та своєрідних робіт, таких різних і водночас талановитих художників, глядач може побачити в Державному художньому музеї в Бендерах до 20 червня. До речі, кого з п’ятьох молодих майстринь буде прийнято до Спілки художників Придністров’я, визначатимуть протягом місяця

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото автора.