Педагогічне кредо Сергія Полозкова

На моє запитання «Якою Ви собі уявляєте школу завтрашнього дня?» методист-організатор з інформатизації освіти Тираспольського Суворовського військового училища Сергій Полозков відповів: «Це буде не конкретний заклад, а скоріше – система навчання, за якої всім дітям без винятку нададуть можливість здобувати якісну освіту в умовах, що відповідають сучасним вимогам, незалежно від місця їхнього проживання. Це буде система, яка розумно оцифрувала все шкільне життя й ефективно використовує сучасні інформаційні технології».

«А як Ви уявляєте собі поняття «цифрувати шкільне життя»? Слово «цифрувати», хоч і в моді нині, але не до кінця всім зрозуміле». «Цифрувати – це означає перевести з аналогового вигляду в цифровий формат, – пояснив мені Сергій Леонідович. – Одержана в результаті оцифрування інформація може використовуватися комп’ютером для подальшої обробки та збереження на цифровому носії. Простіше кажучи, тільки-но учні приходять вранці до школи, вони відмічаються на вхідному айпаді зі спеціальним «додатком відвідування». Крім того, у школах функціонує загальна цифрова платформа, яка відстежує в кожного учня все –від відвідуваності та його оцінок до харчової алергії й персонального плану навчання».

У його трудовій книжці всього чотири записи: Тираспольська середня школа № 8 (де він працював 21 рік), Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс, теоретичний ліцей № 2 м. Тирасполя. Останній – Тираспольське Суворовське військове училище. У восьмій школі він першим у ПМР приєднав освітній заклад до Інтернету, створив інформаційно-освітню мережу школи, яку педколектив активно застосовував в освітньому процесі. В українському ліцеї-комплексі та Тираспольському ліцеї № 2 Полозков знову першим у Придністров’ї створив інформаційно-освітнє середовище на базі платформи Google Workspace, уклавши угоду з Google. До речі, ця платформа сприяла освітнім установам у плавному переході до дистанційного формату навчання з початку пандемії коронавірусу.

У 2015 році він здійснював технічну підтримку науково-методичного центру дистанційних освітніх технологій «Кристал» Тираспольського ліцею № 2. За підсумками VIII Міжнародного огляду-конкурсу міст СНД та Євразійського економічного союзу «Місто, де хочеться жити» наш ліцей став його дипломантом за створення цього центру. Став дипломантом і технічний керівник «Кристала» Сергій Полозков.

Коли він перейшов працювати в ТСВУ, 2017 року, керівництво училища поставило перед ним складне, але престижне перспективне завдання – впроваджувати в освітній процес передові інноваційні технології. З перших днів розпочалася робота зі створення в навчальному закладі інформаційно-освітнього середовища та введення в практику електронного журналу (ЕлЖур). Як член команди ініціативних педагогів він вніс вагому лепту у відкриття на базі училища республіканського інноваційного майданчика «Організація навчального процесу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, електронного навчання та дистанційних освітніх технологій».

Передумовою для створення такого майданчика стала участь керівництва училища, команди педагогів та офіцерів в апробації ведення електронного журналу успішності суворовців. При цьому зазначимо, що ініціатором його впровадження був Сергій Леонідович. Інтеграція «ЕлЖуру» в інформаційно-освітнє середовище ТСВУ дала відмінні результати. Особливо добре ця форма роботи показала себе в безшовному переході закладу на електронне навчання та дистанційні технології в період пандемії. Все це показано в акті Мінпросу з атестації організації освіти. На сьогодні на прикладі училища понад сто шкіл республіки використовують «ЕлЖур». Таку платформу навчання підтримують Уряд і Міністерство просвіти Придністров’я.

«Сергій Леонідович, – зазначила перший заступник начальника училища – начальник навчального відділу Олена Ільїна, – приділяє багато уваги експериментальній та дослідницькій діяльності. Він – висококваліфікований фахівець, майстер своєї справи, справжній професіонал, володіє високим інноваційним потенціалом, розуміє вимоги державних стандартів, а також має заслужений авторитет і повагу в колективі педагогів, учнівському та батьківському середовищах».

Сергія Леонідовича, попри його відносно молодий вік, уже тепер гідно оцінили керівники республіки, Міністерство просвіти й керівництво навчальних закладів, у яких він працював, але головне – колеги. В його активі є Лист подяки та Грамота Президента ПМР, Грамота Уряду, Подяка Міністерства просвіти, звання «Відмінник народної освіти ПМР», Грамота держадміністрації м. Тирасполя.

– Тож у чому плюси та мінуси роботи в Суворовському військовому училищі?

С. П.: Мінусів, можна твердо сказати, немає. Не вважати ж мінусом специфіку освітнього процесу в Суворовському військовому училищі. Плюсами є особлива форма й організація проведення освітнього процесу. Система поєднаної військової та громадянської освіти враховує встановлення оптимальних співвідношень між творчим пошуком нових освітніх технологій і збереженням того цінного педагогічного досвіду, який був накопичений попередніми поколіннями.

Наявність в училищі фактора змагальності, вираженого в орієнтації суворовців на високі показники з загальноосвітніх та військово-спортивних предметів, а також на показники високої дисципліни, можливість дістати звання чи відзнаки є ще одним плюсом Суворовського училища.

– У чому полягає Ваше педагогічне кредо?

С. П.: Воно, на перший погляд, надзвичайно просте і легко вміщується в рамки трьох «і»: інновація, індивідуальність, інтерес. А от на інший погляд… подумайте самі

Олександр ЮШИН.

Фото автора.