Раз добром нагріте серце вік не прохолоне

Надання рівних можливостей усім членам соціуму – одна з найважливіших турбот нашої держави, націленої на те, щоб кожен громадянин міг реалізувати всі права і свободи, передбачені Конституцією ПМР.

Особлива увага при цьому приділяється соціально уразливим верствам населення, оскільки їм набагато складніше адаптуватися до сучасних умов життя.

Комплексному вирішенню проблем у цій сфері сприяє державна цільова програма «Рівні можливості». В її рамках відбувається робота за всіма аспектами забезпечення життєдіяльності маломобільних груп населення. Найочевидніша справа – створення умов для реалізації фізичних і культурних потреб людей із обмеженими можливостями здоров’я. Ми бачимо, як у населених пунктах формується доступне середовище, як за допомогою пандусів і ліфтів забезпечується безперешкодний доступ до об’єктів соціальної інфраструктури та житлового фонду. Велика робота ведеться й у галузях освіти та працевлаштування інвалідів.

Особливий напрям – залучення маломобільних груп населення до соціокультурного життя. Цей процес вимагає відгуку всього співтовариства, глибокого розуміння кожним жителем республіки проблем інвалідів і готовності брати участь у їх розв’язанні. Активно формують таку позицію в підлітковому середовищі вчителі та працівники культосвіти. Вони проводять заходи, на яких школярі дізнаються про те, як живуть особливі люди, як долають труднощі. Що найголовніше – вчаться допомагати їм на цьому нелегкому шляху.

День доброти в Будинку культури села Северинівка був присвячений тому, як на літніх канікулах школярі могли б підтримати своїх маломобільних земляків у їхніх повсякденних справах. Директор БК Олеся Мойсеєнко розповіла, що сторонньої допомоги потребують багато селян. Хтось став інвалідом через хвороби, можливості інших обмежені через похилий вік. «Приковані до ліжка після перенесеного інсульту Іван Мельник і Василь Мензарар, постраждали від ДЦП Алевтина Котерняк і Євгенія Саввіна. Їхнє життя – щоденне подолання безлічі проблем. Допомогти їм упоратися з домашніми справами – це під силу кожному з нас», – зазначила О. Мойсеєнко.

Особливе враження на юних учасників заходу справила розповідь про те, як борються з важкими недугами їхні ровесники. Життя 8-річного Дениса, який має природжене захворювання, врятувала операція з пересадки печінки. Маленькій Ніночці, щоб протистояти гострому лейкозу, довелося перенести декілька курсів хіміотерапії. Завдяки невпинній турботі рідних, підтримці держави та суспільства, цим дітям забезпечують необхідне лікування, що допомагає їм повноцінно жити. Денис успішно закінчив перший клас, а 7-річна Ніна збирається піти до школи 1 вересня.

Позитивні приклади того, як милосердя і турбота допомагають жити людям з обмеженими можливостями, пролунали й під час бесіди «Поспішайте робити добро», організованої для учнів Рашківської художньої школи. «У кожної людини – своя дорога до доброти. Вона не дається нам із народження чи у спадок, – розповіла своїм вихованцям педагог Олена Криворучко. – Кожному з нас необхідно старатися день за днем виховувати в собі найкращі людські риси».

Згадуючи про те, які гарні справи зробили у своєму житті, юні художники створили на стіні класу «Дерево доброти». З паперових сердечок, на яких написали побажання всьому світу, а в першу чергу – діткам, які борються з важкими хворобами, склали пишну крону. Вона служить щоденним нагадуванням про ті якості, що роблять наш світ кращим: про чуйність і співпереживання, милосердя та взаємодопомогу. Нерідко приходять подивитися на це символічне дерево учні з інших класів: читають написи, ставлять запитання, роздумують про те, які добрі вчинки їм до снаги.

Такі заходи відбуваються в кожному населеному пункті нашої республіки й мають величезне значення. Вони допомагають підліткам задуматися про проблеми, з якими стикаються особливі люди, про те, як кожен із нас може допомогти їм адаптуватися в соціумі. Такі події пробуджують в юних серцях співчуття і прагнення надати підтримку всім, хто її потребує. Значить, зростає покоління небайдужих людей, адже ще Тарас Шевченко пророкував: «Раз добром нагріте серце вік не прохолоне!»

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.