Підтримка населення з боку держави триває

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради 25 травня народні обранці розглянули низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

В остаточному читанні ухвалений закон «Про заходи державної підтримки суб’єктів економічної діяльності ПМР у зв’язку з наслідками зовнішніх факторів». Документ встановлює низку заходів, які допоможуть мінімізувати негативний вплив зовнішніх факторів на діяльність підприємств та бізнесу.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, головне завдання держави в цих непростих умовах, що складаються у зв’язку з зовнішніми факторами, – надати підтримку вітчизняним суб’єктам економічної діяльності, нашим індивідуальним підприємцям, великим суб’єктам господарювання для того, щоб вони змогли, перш за все, зберегти свої трудові колективи, змогли виплачувати заробітну плату працівникам. «Важливо, щоб вони мали можливість відновити й налаштувати свої технологічні процеси, сформувати нові ринки збуту своєї продукції, побудувати нові логістичні шляхи постачання сировини та матеріалів. Усе це вимагає часу та певних фінансових ресурсів, витрат», – зазначив парламентарій.

Державною підтримкою зможуть скористатися підприємства та представники бізнесу, які опинилися в складній фінансовій ситуації, тимчасово зупинили роботи й відправили співробітників у простій. До таких важелів належать: надання розстрочки за податковими платежами без нарахування відсотків та закріплення повноважень Уряду щодо порядку регламентування механізму надання підтримки. Встановлюється також можливість субсидованого кредитування економічних суб’єктів на цілі поповнення оборотних коштів, передбачені пільги з єдиного соціального податку та прибуткового податку в разі простою організації з причин, що від неї не залежать.

Верховна Рада ПМР завершила роботу над законопроектом щодо змін та доповнень до республіканського бюджету поточного року.

Зміни в республіканському бюджеті 2022 року стосуються насамперед програм розвитку. Поправками депутати, представники Уряду, а також Спілки промисловців, аграріїв та підприємців Придністров’я коригували перелік об’єктів та суми, що виділяються на них у рамках Фонду капітальних вкладень та Дорожнього фонду. Кожен пункт опрацьовувався детально.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов в інтерв’ю представникам ЗМІ розповів, що ситуація на зовнішніх ринках, у світовій економіці, сусідніх країнах змінюється. «Змінились умови підприємницької діяльності, податкові платежі, обсяги коштів, що надійшли в прибуткову частину бюджету, змінюються прогнози щодо завершення року. У зв’язку з цим необхідно формувати резерви. Увесь депутатський корпус, депутати Комітету з економічної політики налаштовані на пошук засобів для формування цієї «подушки» безпеки, формування резервів. На жаль, щодо низки питань ми не знайшли спільних позицій з Урядом, але з багатьох моментів нам удалося сформувати єдину точку зору, яка полягає в тому, що насамперед необхідно погасити кредиторську заборгованість перед організаціями, перед економічними агентами», – сказав Олександр Вікторович.

Голова Верховної Ради зазначив, що впродовж двох-трьох тижнів буде сформований обсяг фінансових ресурсів, щоб ризиків щодо невиконання соціальних зобов’язань у 2022 році взагалі не було. Для всіх гілок влади важливо, щоб пенсії, допомоги, заробітна плата були виплачені в повному обсязі та в зазначені терміни.

У першому читанні законодавці розглянули законопроект «Про туризм у ПМР». Він покликаний замінити чинний закон від 2002 року «Про основи туристичної діяльності в ПМР». У пропонованому законі оновлено понятійний апарат галузі, прописані норми, що зобов’язують проводити атестацію екскурсоводів, гідів-перекладачів та інструкторів-провідників. Є сподівання, що це покращить якість і підвищить рівень обслуговування туристів, позитивно впливатиме на імідж республіки.

Законом передбачається, що туроператори й турагенти зможуть провадити діяльність лише після реєстрації в Єдиному республіканському реєстрі – інформаційній системі, яка міститиме банк даних про всі організації, що працюють у галузі туризму. Олександр Коршунов підкреслив, що туризм є досить важливим для ПМР і з точки зору розвитку ділової активності, й з точки зору інвестиційної привабливості. «Новий закон «Про туризм у ПМР» надасть можливість світовій спільноті більше дізнатися про нашу республіку та про те, як вона розвивається. Ми впевнені, що цей закон заохотить наших підприємців і спонукатиме їх вкладати гроші в розвиток туризму в ПМР», – зазначив керівник вищого законодавчого органу держави

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.