Про Батьківщину! Про доблесть! Про славу!

«На війні треба на деякий час забути пісні й танці», – порадив прославленому радянському поетові Василю Лебедєву-Кумачу один із високих начальників Північного флоту. Порада зачепила поета. Відповідь він написав у віршах: «Хто сказав, що треба кинути пісні на війні? Після бою серце просить музики подвійно!»


Знаменитими ж ці рядки зробив актор і режисер фільму «У бій ідуть одні «старики»» Леонід Би-ков – «Маестро» на репетиції оркестру другої «співочої» ескадрильї. Цей крилатий вислів цілком міг би стати слоганом другого онлайн-фестивалю військово-патріотичної пісні «Про Батьківщину! Про доблесть! Про славу!», присвяченого 77-й річниці Великої Перемоги, який відбувся 20 травня в Будинку культури села Ближній Хутір Слободзейського району.

Організатор фестивалю – Ближньохутірський Будинок культури. Окремим рядком виділимо внесок в організацію заходу його директора Олега Дабєжі та кіномеханіка БК Олександра Кучеренка. В ролі спонсора конкурсу виступило ТОВ «Хлебодар» (директор Олександр Мельников). У конкурсній програмі взяли участь курсанти Військового інституту ім. О. І. Лебедя, вихованці Тираспольського Суворовського військового училища та Республіканського кадетського корпусу, учні Ближньохутірської ЗОШ та творчі колективи БК сіл Володимирівка, Тернівка та Ближній Хутір (усі – Слободзейського району).

Оцінювало рівень підготовки учасників об’єктивне та доброзичливе журі, до складу якого увійшли викладачі Дитячої музичної школи села Суклея, керівники первинних організацій Союзу захисників Придністров’я та Союзу воїнів-інтернаціоналістів. Очолив когорту служителів справедливості викладач по класу гітари Суклейської дитячої музичної школи Володимир Кубай.

«Звичайно, те, що Президент ПМР Вадим Красносельський продовжив термін дії «червоного» рівня терористичної небезпеки, внесло свої корективи в наші плани, – пояснив нам Олександр Кучеренко. – Конкурс довелося проводити в онлайн-форматі. Крім того, не всі охочі змогли взяти в ньому участь. Однак ці «незручності» не знімали з нас головного обов’язку – цілеспрямовано та якісно проводити роботу з патріотичного виховання і розвитку громадянських почуттів дітей та юнацтва».

Відкрила фестиваль глава адміністрації села Ближній Хутір Тетяна Ракович: «Це свято пісні, в якій живе історія нашої Батьківщини, долі її героїв. Це свято пісні, яка допомагає нам виховувати патріотів Придністров’я. Всім його учасникам бажаю успіху».

У ході підготовки до свята конкурсанти вибирали пісні, на їхню думку, найбільш виразні, придатні для досягнення цілей фестивалю. Вони знайомилися з історією їх створення, готували необхідний реквізит, шили костюми, складали сценарій інсценування, репетирували номери до автоматизму їх виконання.

Пісні були найрізноманітніші: старі мелодії воєнних і перших повоєнних років, що давно полюбилися людям («Б’ється в тісній грубці вогонь», «Балада про солдата», «Наша армія найсильніша», «Журавлі», «На безіменній висоті»),  й сучасні «хіти» про війну («Це просто війна», «Про ту весну», «У нас Батьківщина одна» і, звичайно ж, «День Перемоги»).

Солісти, вокальні групи та хори душевно виконували прекрасні композиції про війну, про рідні простори та їхню красу, що так радують душу кожного з нас, а також про безстрашні солдатські подвиги й доблесть Радянської Армії. Суворовці й кадети підготували більш динамічні пісні, під бадьорі звуки яких вони гордо та завзято маршували, демонструючи залу свій патріотизм і трепетну любов до Батьківщини та її історії. При цьому не забуваймо, що фестиваль відбувався у відеоформаті. Проте виступи були такими проникливими та емоційними, що нікого з присутніх у залі не залишили байдужими.

Це підтвердило й бліц-опитування учасників конкурсної програми та їхніх батьків, які перебували в залі. Міркування були різні: «Не очікував, що буде так цікаво, мені все сподобалося!», «Я була в захваті, все дуже здорово!», «Мені здається, що ми виступили краще за всіх, а взагалі – всі молодці!», «Дуже рада, що у нас такі заходи проводяться», «Пишаюся своєю школою, тим, що у нас є стільки талантів», «Організатори – великі молодці». Та головним став висновок про те, що цей онлайн-фестиваль став у певному сенсі подією, оскільки залишив масу яскравих і незабутніх вражень, а також зміцнив у юних серцях вихованців почуття глибокої вдячності героям, які подарували нам Велику Перемогу, й почуття високого патріотизму і трепетної любові до своєї великої та малої Батьківщини.

Журі визначало переможців та призерів за трьома номінаціями: солісти, вокальні гурти та хорові колективи. У підсумку кращим став соліст ансамблю естрадної пісні «9-й маршрут» Данило Стамов, пісня «Балада про солдата» (БК с. Ближній Хутір). Друге місце посіла солістка дитячого ансамблю естрадної пісні «Веснянки» Варвара Вакула, пісня «Щоб не було війни» (БК с. Ближній Хутір). Третє місце – єфрейтор Військового інституту Міноборони ПМР Данило Данилов за виконання пісні «З Луганська на Донецьк».

Серед вокальних гуртів: на  І місці – колектив 10-А класу Ближньохутірської ЗОШ (Інсценування пісні «В землянці»); ІІ місце – солісти ансамблю естрадної пісні «9-й маршрут» Данило Стамов та Олег Дабєжа (БК с. Ближній Хутір, пісня «У нас Батьківщина одна»); ІІІ місце – колектив 1-А класу Ближньохутірської ЗОШ, попурі пісень воєнних років «Нас пісня до перемоги вела».

Серед хорових колективів: на І місці – хор 2-го курсу ТСВУ, пісня «Про ту весну»; ІІ місце – хоровий колектив 7 класу Республіканського кадетського корпусу, пісня «День Перемоги»; ІІІ місце – хоровий колектив 5 класу Республіканського кадетського корпусу, пісня «Наша армія найсильніша».

Усім переможцям і призерам вручили дипломи другого онлайн-фестивалю військово-патріотичної пісні «Про Батьківщину! Про доблесть! Про славу!» Решта конкурсантів заохочена грамотами учасників. До всіх установ та організацій, які брали участь у цьому святі, оргкомітет надіслав Листи подяки.

Захід впевнено стає традиційним. Закриваючи його, ведуча так і сказала: «До нової зустрічі на третьому фестивалі військово-патріотичної пісні «Про Батьківщину! Про доблесть! Про славу!» у 2023 році».

Голова журі Володимир Кубай підбив своєрідний підсумок конкурсу, визначив його рівень: «Дуже потрібний, просто необхідний для наших дітей та молоді захід, – підкреслив він. – І рівень для Слободзейського району досить високий. Залишилося дуже гарне враження як від учасників свята, так і від самої його організації. Я з великим задоволенням та інтересом виконував обов’язки голови журі. Набув нового досвіду. Тепер відчуваю щире бажання подякувати організаторам, учасникам і тим, хто їх готував, за виконану кожним із них на своєму місці якісну, чітку і плідну роботу. Бажаю цьому величному фестивалю подальших успіхів»

Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби МО ПМР.