Охоронці культурного коду нації

Культура – поняття багатогранне, отже працюють у галузі люди різних професій: клубні та музейні співробітники, бібліотекарі та педагоги шкіл.

Усіх їх об’єднує благородна й відповідальна місія: дбайливо зберігати й передавати з покоління в покоління духовні традиції нашого багатонаціонального народу, активно залучати молодь до мистецтва та етичних цінностей, до музичної, художньої та хореографічної творчості.

Управління культури Кам’янського району об’єднує на сьогодні понад 40 установ, які активно розгортають свою просвітницьку діяльність. Лише за минулий рік їх колективи підготували та провели майже 600 культурно-масових заходів і понад 500 екскурсій, присвячених державним і місцевим святам, пам’ятним датам.

«Пріоритетним напрямом роботи галузі є пошук нових форм, технологій і методів організації та проведення заходів. Ще у вересні 2019 року ми почали створювати групи в Інтернеті й наповнювати їх контентом, який розповідає про діяльність місцевих творчих колективів. Таким чином, за півроку до пандемії ми були готові до роботи онлайн. Відтоді розповідаємо про себе у Всесвітній мережі. Завдяки цій формі роботи про нашу діяльність знають не тільки земляки. Таланти кам’янських артистів і митців гідно оцінені в різних куточках величезного світу. Для юних музикантів, співаків і художників стали доступними багато міжнародних конкурсів та фестивалів, на яких вони здобувають яскраві перемоги, – зазначив начальник Управління культури Віталій Лозовський. – Ці форми спілкування з аудиторією залишаться в нашому арсеналі й після відміни карантинних вимог.

Нині діяльність ведеться паралельно у двох просторах: віртуальному та реальному. Після пандемійної перерви повертаються на оновлену (завдяки коштам фонду капвкладень) естраду міського парку наші традиційні проекти, зокрема літній фестивальний марафон «Камертон». Є і нові ідеї, які, сподіваємося, залучать на наші сценічні майданчики широку глядацьку аудиторію».

Розмова про підсумки роботи та плани зав’язалася не випадково. Вперше за період пандемії працівникам культпросвіти Кам’янщини вдалося зібратися всім разом. Привід радісний – професійне свято. Атмосфера в залі районного Будинку культури (РБК) панувала відповідна: лунали щирі вітання та побажання.

Глава держадміністрації району Володимир Бичков особливо відзначив серйозну державну підтримку галузі, завдяки якій відремонтовані й оснащені Катеринівський, Подоймський і районний будинки культури, музеї Героїв Радянського Союзу П. Вершигори, Ф. Жарчинського, І. Коваля. Коштом районного бюджету та пожертвувань меценатів упорядковуються пам’ятники архітектури та історії. Попри те, що світові політико-економічні тенденції негативно позначаються на стані справ у Придністров’ї, питання розвитку галузі культури не знімається з порядку денного. Заплановане оновлення матеріальної бази клубних установ у селах Хрустова, Ротар, Северинівка, Валя-Адинка, ремонт будинку-музею І. Солтиса в Кузьмині, а також усебічна підтримка творчих колективів, які спрямовують зусилля на вдосконалення своєї майстерності.

В. Бичков подякував працівникам культури за вірність професії, за щедрість, із якою вони діляться своїми талантами з земляками, за славу, що здобувають рідному району не лише в республіці, а і далеко за її межами.

Багатолітня добросовісна праця і високий професіоналізм багатьох співробітників галузі відзначені відомчими та районними нагородами. Медаль «За відзнаку в праці» засяяла на лацкані піджака керівника народного духового оркестру РБК Михайла Олара. Грамоти Президента ПМР вручені Руслану Мельнику (на фото) та Валерію Стенжицькому, чиїми зусиллями створені народні ансамблі «Лагуна» й «Акорд», які завоювали щиру любов не тільки глядачів Придністров’я, а й багаточисленних гостей з-за кордону

Ніна ПАНАЇДА.
Фото госадминистрации г. Каменка.