Літо корисне і цікаве

Навчальний рік позаду, а з настанням літніх канікул турбот поменшало тільки в школярів – у батьків їх лише додалося. Три місяці відпочинку дітей треба організувати, а відпустка в батьків у кращому разі – один місяць. Тож як малеча проводитиме ще два, чим її зайняти, як зробити відпочинок корисним і цікавим?

Упродовж усього навчального року діти працюють по 9-10 годин на добу – приблизно стільки займають уроки в школі плюс приготування домашніх завдань, читання, музичні заняття, спортивні тренування тощо. Їх навантаження нерідко перевищує робочий день дорослих. Усе це не може не позначитися на здоров’ї – відомо, що в більшості дітей є або хронічні хвороби, або функціональні порушення, тобто стан передзахворювання.

Перше, що можуть і повинні зробити батьки влітку, – постаратися оздоровити нащадків, зміцнити здоров’я дітей. Від того, як вони відпочинуть, наберуться сил за канікули, багато в чому залежить їхня працездатність і успішність у навчанні.

Організовуйте літо

Справа звичайна: чекаєш-чекаєш літа, а воно настає завжди несподівано. І вже пізно що-небудь планувати, й тече воно само по собі, дитя тиняється вдома, накручуючи батьків криками: «Мені ну-удно!»

Щоб цього не трапилося, сядьте разом із ним і складіть план на все літо: два тижні проведеш у міському таборі при школі, ще на три поїдеш у гості до бабусі, потім разом із татусем поїдеш на море, а з мамою місяць поживеш на дачі – приблизно так. Не має значення, які саме пункти плану будуть включені в нього, важливо, щоб канікули були будь-яким чином організовані. Багато сімей складають такі плани спільно з сім’ями друзів: три тижні ваше чадо поживе з нашим у нас на дачі, потім обміняємося, а в серпні йдемо в тижневий похід.

Комп’ютер і телевізор – у відставку

Звичайно, здорово, якщо у вас є можливість поїхати з дитиною в будинок відпочинку або санаторій, відправити його до заміського табору. Якщо частину літа йому все ж доведеться провести вдома, обговоріть із ним, чим він буде зайнятий, як краще розпланувати час. Треба постаратися всіма силами відвернути його від сидіння перед телевізором або комп’ютером. Нехай займається спортом, гуляє на повітрі, освоює гітару, збирає моделі – та хіба мало захопливих речей можна придумати.

Пам’ятайте, що найбільш виснажливими для дітей є комп’ютерні ігри, розраховані на швидкість реакції, – всілякі «стрілялки», «бродилки», «доганялки».

Хочу працювати

Підлітки нерідко прагнуть на канікулах попрацювати. Це питання теж краще заздалегідь обговорити на родинній раді. У багатьох містах є спеціальні штаби при навчальних закладах або адміністраціях, які пропонують роботу для старшокласників і студентів.

Морозива від пуза

Улітку батьки часто втрачають контроль за харчуванням дитини. Тому гроші, призначені на розваги, часто витрачаються на чіпси, морозиво або газовану воду. Шлункам і здоров’ю дітей це користі не принесе. Їм набагато потрібніші молочні, овочеві, фруктові страви, повноцінні сніданки та обіди. Спробуйте захопити своє чадо спільними кулінарними фантазіями: доручайте йому приготувати смачний салат або десерт, залучайте до випічки пирога чи здобуття свіжого соку. Під час процесу приготування можна розповідати про правила здорового харчування.

До лікаря Айболиту

Початок шкільного життя досить часто викликає в дитини загострення хронічних захворювань. Якщо у вашого сина або дочки є проблеми зі здоров’ям, літо – найкращий час спокійно зайнятися ними. Під час навчального року не завжди просто викроїти годину для візиту до лікаря.

Скористайтеся канікулами, щоб проконсультувати дитину в педіатра, окуліста, стоматолога, ортопеда або іншого необхідного лікаря-спеціаліста. Незайве буде організувати для дитини, що часто хворіє, курс фізіотерапевтичних процедур, зайнятися загартуванням або освоїти вправи для корекції постави

ТЕСТ: Ви і ваша дитина

На запитання цього тесту потрібно відповідати «так» (2 бали), «інколи» (1 бал), «ні» (0 балів)

  1. Чи слідкуєте Ви за статтями в журналах, програмами по телебаченню і радіо на теми виховання? Чи читаєте час від часу книги на ці теми?
  2. Ваша дитина провинилася. Чи замислитеся Ви в такому випадку, що її поведінка є результатом вашого виховання?
  3. Чи солідарні Ви з Вашим чоловіком (дружиною) у питаннях виховання дітей?
  4. Якщо дитина пропонує Вам свою допомогу, чи приймете Ви її, якщо при цьому справа може навіть затриматися, а можливо, і зупинитися?
  5. Чи використовуєте Ви форму заборони або наказу тільки тоді, коли це справді необхідно?
  6. Чи вважаєте Ви, що послідовність – один з основних педагогічних принципів?
  7. Чи усвідомлюєте Ви, що середовище, яке оточує дитину, суттєво впливає на неї?
  8. Ви визнаєте, що спорт і фізкультура мають велике значення для гармонійного розвитку дитини?
  9. Ви зможете не наказати, а попросити про щось свою дитину?
  10. Чи неприємно Вам відгороджуватися від дитини фразою типу «У мене немає часу» або «Зачекай, поки я звільнюся»?

Менше 6 балів: про справжнє виховання Ви маєте досить нечітке уявлення. Хоч і говорять, що починати ніколи не пізно, радимо Вам терміново підвищувати свою освіту в цій галузі.

Від 7 до 14 балів: Ви не припускаєтеся великих помилок у виховному процесі, проте Вам слід було б замислитися над собою і своїми результатами в цій царині. Почати можна з того, що найближчий вихідний день присвятити дітям, забувши на деякий час про знайомих і проблеми. Будьте впевнені, діти Вас за це нагородять повною мірою.

Більше 15 балів: Ви добре справляєтеся зі своїми батьківськими обов’язками. Однак дещо ще можна було б трохи покращити

Сільвія РОГУТ.

Фото: rzdz.ru