Діти завжди щиро раді її бачити

Наталія Штацька працює вчителем фізики в МОЗ «Тираспольська гуманітарно-математична гімназія» вже протягом 10 років. Обравши цю професію, вона не тільки знайшла своє покликання, а й продовжила педагогічну династію своєї сім’ї.

Перед кожним із нас колись поставало запитання: чому присвятити своє життя? Нерідко ми не хочемо слухати порад близьких і наперекір їм вибираємо щось абсолютно протилежне нашим здібностям. Та в житті Наталії склалося по-іншому: саме сім’я допомогла дівчині знайти себе.

Середню повну освіту вона здобувала в Бендерському теоретичному ліцеї ім. Л. Берга. Там уже понад 30 років викладав фізику її батько Сергій Новицький – визнаний професіонал і заслужений учитель. Він і прищепив їй любов до цього предмета. Нині разом із ним працює вчителем фізики старша сестра Наталії – Аліна Іванишко. Мама Наталії також не залишається осторонь. Щоправда, свою педагогічну діяльність вона завершила близько 20 років тому.

«Наша сім’я – ціла педагогічна династія. Я гадаю, що у вдалому виборі моєї професії величезна заслуга саме батьків, які залучили мене до цієї прекрасної науки», – говорить Наталія.

Продовжити пізнавання цієї царини вона вирішила в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка на фізико-математичному факультеті. На другому курсі навчання до неї прийшло чітке відчуття, усвідомлення того, що вона – на своєму місці.

Прекрасні викладачі університету на третьому і четвертому курсах так цікаво та глибоко підносили інформацію, що математика буквально стала для студентів мовою, що описує фізику. Через деякий час багато з них відчули величезну вдячність за таку удачу, як хороші педагоги. Після успішного проходження педагогічної практики Н. Штацька негайно приступила до справи.

Упродовж 10 років вона відточує знання гімназистів у столичній школі № 6. Педагогічний стаж безумовно точно вніс зміни в її життя. Прийшло розуміння того, що бути вчителем означає зберігати певний ритм 24 години на добу.

Захопленість своєю справою допомагає зацікавити нею своє оточення. Лише за допомогою науки ми можемо пояснити практично всі процеси, що відбуваються навколо нас. Наприклад, чому небо блакитне? Як працює фотоапарат? Як діють прості та складні механізми? Про все це педагог легко і доступно розповідає учням щодня.

Лабораторні демонстрації, інтерактивна дошка, комп’ютер, проектор – усе це тепер допомагає вчителям вийти на новий рівень викладання. У педагогічній династії Наталія та її старша сестра відповідають за сучасні методи викладання, а батько представляє «стару школу» освіти. У будь-якому випадку, незалежно від підходу, найголовніше – знання і вміння доступно донести інформацію іншій людині.

У родині вчителів панує надзвичайно доброзичлива атмосфера. При нагоді всі одне одному допомагають і підтримують. Наталя згадує: «Найсмішніше запитання, яке постійно чую від школярів – чи говоримо ми вдома про фізику? Звичайно ж, ні. Вчителі такі самі люди, як і всі навколо».

На своєму професійному шляху не обійтися без самоаналізу. Як же зрозуміти, що ти робиш свою справу добре? Для вчителя це, безумовно, віддача від дітей. Коли на уроці учні можуть відтворити всі нюанси й тонкощі минулого заняття. Це й є показником власної ефективності. Наталію Сергіївну можна назвати успішним педагогом.

«Найбільша нагорода – це коли ти заходиш у клас, і діти щиро раді тебе бачити, коли на перервах обговорюють життєві ситуації, приймають твої поради та спонукають постійно рости над собою», – зазначає Наталія Штацька.

Єдина складність у цій професії – катастрофічний брак часу. Тільки з багаторічним досвідом приходить уміння балансувати між особистим життям і роботою. Однак інколи буває, що зовсім необов’язково залишати роботу за дверима свого будинку.

Першим віршем дворічного сина Наталії стала астрономічна лічилочка «Послідовно всі планети». Цілком можливо, що в родині підростає ще один фахівець із точних наук, і така прекрасна династія вчителів продовжиться в наступних поколіннях

Марина СОВА.

Фото автора.