Туберкульоз і ковід. У чому схожість і відмінність

Багато симптомів туберкульозу і COVID-19 збігаються, тому під час пандемії велике значення мають диференціальна діагностика, своєчасне і правильне лікування цих захворювань.

Не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням! Успіх лікування і туберкульозу, і COVID-19 залежить від своєчасного звернення по медичну допомогу, а вакцинація запобігає виникненню смертельних форм захворювань і розвитку ускладнень.

Туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом. Інфікування відбувається, якщо тривалий час перебувати з людиною, яка хворіє на туберкульоз легень або гортані у відкритій формі, тобто виділяє МВТ під час кашлю, чхання, розмови в одному приміщенні або якщо часто і довго контактувати з нею. Під час швидкоплинної зустрічі з таким хворим інфікування малоймовірне.

COVID-19 передається: повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, чхання, розмови, співу хворої людини. Як правило, за дистанції менш ніж 1,5-2 м і під час контакту впродовж 15 – 30 хв.

Повітряним шляхом: аерозоль із часточками коронавірусу може зберігатися у приміщенні до трьох годин.

Контактно-побутовим шляхом: коронавірус може досить довго зберігатися на поверхнях, куди потрапили краплі слини та слизу від зараженого хворого, або якщо він торкався предмета інфікованими руками.

Симптоми туберкульозу легенів: кашель з мокротою понад 2-3 тижні; постійна слабкість, швидка стомлюваність, зниження апетиту; поступальна втрата ваги (схуднення); підвищення температури тіла протягом тривалого часу без видимої причини, озноб; підвищена пітливість (особливо вночі); болі в грудній клітині. Задишка під час фізичного навантаження; кровохаркання (домішки крові у виділеній під час кашлю мокроті).

Часті симптоми COVID-19: підвищена температура, сухий кашель; слабкість, утруднене дихання; біль у м’язах, головний біль, біль у грудях; нежить, біль у горлі (пирхота); втрата нюху, зниження або повна втрата смаку; діарея, нудота, блювота.

Рідкісні симптоми COVID-19:

– кон’юнктивіт (запалення слизової очей);

– висип на шкірі, здуття (пухирі) на ногах.

Для лікування туберкульозу існують спеціально розроблені протитуберкульозні препарати. Лікування проводиться комплексом препаратів і триває від 6 до 24 місяців, залежно від форми ТБ – лікарсько-чутливої чи лікарсько-стійкої, й за дотримання медичних призначень зазвичай буває успішним.

Лікування ковіда – тільки симптоматичне. Спеціально розроблених препаратів поки що немає, хоча відомо про дослідження, які проводяться в різних країнах. Лікування COVID-19 залежить від ступеня тяжкості інфекції або наявності супутніх захворювань і проводиться сімейним лікарем чи, за показаннями, лікарем-фахівцем (інфекціоністом, фтизіатром, терапевтом, кардіологом тощо).

Що повинні робити люди, які лікуються від ТБ, у разі зараження COVID-19?

Необхідно повідомити медичних працівників, які поставили діагноз COVID-19, що ви проходите курс лікування від ТБ, і проінформувати лікаря, у якого ви лікуєтеся від ТБ. Це допоможе уточнити, чи не будуть вам призначені ліки, які можуть несприятливо взаємодіяти одне з одним.

Щоб не заразитися COVID-19, потрібно:

– носити маски, прикриваючи не тільки рот, але і ніс;

– часто мити руки з милом або обробляти їх санітайзером;

– регулярно протирати дезінфікаторами телефони, смартфони, гаманці;

– не відвідувати місця можливого скупчення людей, менше користуватися громадським транспортом.

Щоб не захворіти на COVID-19 у важкій формі, необхідно вакцинуватися!

Вакцинація – найбільш ефективний спосіб запобігання розвитку важких форм туберкульозу і COVID-19. Вакцині від туберкульозу виповнилося 100 років. Вона не відвертає первинне інфікування туберкульозом, але успішно оберігає від розвитку активного туберкульозу та особливо його смертельних форм.

Вакцини проти коронавірусу SARS-CoV-2 з’явилися порівняно недавно.

Всупереч різним підходам до створення вакцин, практично всі вони встигли довести свою ефективність і врятували життя багатьох людей.

Вакцинуватися можуть і повинні всі, включаючи людей, які хворіють або перехворіли на туберкульоз, після консультації з лікарем-фахівцем.

Не вірте непрофесійній інформації з Інтернету, розповідям людей, далеких від медицини та вірусології, та і просто любителів страшних чуток. Вакцини проти COVID-19 «сконструйовані» так, що не зможуть навіть теоретично викликати тромбози, онкологічні захворювання, порушити генетичний код людини, призвести до безпліддя ні жінок, ні чоловіків. Зате вони можуть – і це доведено практикою – запобігти чи загальмувати розвиток важких форм ковіда та ускладнень від нього, неминучих у разі важкого перебігу хвороби. Довіртеся науці та фахівцям!

У Придністров’ї вакцинація проти COVID-19 проводиться безплатно в пунктах вакцинації. При собі потрібно мати тільки паспорт. Не має сенсу перед щепленням здавати будь-які аналізи чи проходити спеціальні дослідження, щоб з’ясувати стан системи згортання крові. Не треба приймати перед вакцинацією або після неї препарати (антикоагулянти), що розріджують кров, якщо ваш лікар не призначив їх у зв’язку з основним захворюванням.

Сумніваєтеся в чому-небудь? Проконсультуйтеся зі своїм лікарем-терапевтом або фахівцем, який стежить за вами.

Вакцинація може викликати середні чи легкі побічні реакції в невеликої кількості людей. Зазвичай вони тривають упродовж декількох днів або навіть годин. Це може бути незначна припухлість і неприємні відчуття в місці щеплення, незначне підвищення температури, озноб, легка нудота, підвищена сонливість. Дізнайтеся в медичного працівника, який робитиме щеплення, як слід поводитися в таких випадках.

Не панікуйте! Реакція означає, що імунна система організму включилася в боротьбу з інфекцією.

Поки не вакциновано 90 % і більше населення, навіть вакциновані люди повинні дотримуватися необхідних запобіжних заходів, щоб уникнути інфікування коронавірусом SARS-CoV-2: правильно надягати й носити маску, менше бувати в місцях скупчення людей, особливо в закритих приміщеннях, часто мити чи обробляти санітайзером руки, триматися на відстані під час спілкування. Тільки коли буде створений колективний імунітет, у коронавірусу не буде потрібного йому для розмноження середовища проживання, тоді людство дістане можливість жити звичним життям. Тому вакцинуйтеся самі та переконуйте зробити це своїх колег, друзів і близьких

Наталя АНТОНЮК, завідувач протитуберкульозного диспансеру м. Рибниці.
Фото: zn.ua