ВІЛ уже давно не вирок

У конференц-залі Центру боротьби зі СНIД та інфекційними захворюваннями в останній день травня відбувся круглий стіл «Стратегія консолідації зусиль як компонент запобігання розповсюдженню ВIЛ/СНIД інфекції в ПМР», присвячений Всесвітньому дню пам’яті померлих від СНIДу.

Ця тема зацікавила не тільки медпрацівників, а й представників органів державної влади та громадських організацій, оскільки поширення небезпечної інфекції залишається однією з найважливіших проблем у галузі охорони здоров’я та в соціальній сфері.

Головний лікар Центру Олександр Гончар відкрив зібрання. Він розповів, що за минулий, 2021-й рік, ВІЛ було виявлено у 161 особи. Найбільш високі цифри, з розрахунку на 100 тис. населення, відзначаються в Слободзейському та Рибницькому районах, а також у Тирасполі. Дані свідчать, що інфекція нині інтенсивніше поширюється серед сільських жителів. Найбільшу кількість носіїв виявлено у вікових групах від 25 до 54 років, тобто серед соціально активних та працездатних громадян. Основний шлях передачі інфекції – статевий. Трапляються й випадки поширення хвороби серед осіб, які споживають наркотичні речовини у вигляді ін’єкцій. За даними медиків, за минулий рік одна дитина була інфікована від ВІЛ-позитивної матері.

Олександр Гаврилович зазначив, що на кінець минулого року на диспансерному обліку в медичних закладах перебувають 2 354 пацієнти, з них 2 049 використовують антиретровірусну терапію (АРВ-т) – 87 %. Це дає гарні результати, але необхідно постійно проводити інформаційну роботу з категорією громадян, які не бажають ставати на диспансерний облік та лікуватися.

«Людина, яка отримує лікування, нічим не відрізняється від будь-кого з нас. Якщо імунітет нормальний, то фізичний стан дозволяє вести звичний спосіб життя: працювати, вчитися, керувати машиною. Ми зробили великий прорив у порівнянні з 90-ми роками минулого століття, коли не було препаратів і хвороба переходила до стадії СНІДу. У медицині на сьогодні використовуються всі сучасні досягнення, які дозволяють зберегти життя на довгі роки й зробити його максимально безпечним для оточення», – сказав на завершення головний лікар.

Після відповіді на запитання присутніх виступила заступник головного лікаря з лікувальної частини Тетяна Алексєєнко з темою «Основні підходи до профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції в ПМР».

Вона розповіла, які нині медикаменти та схеми лікування застосовуються в боротьбі з ВІЛ, а також для постконтактної та доконтактної профілактики. Лікар пояснила, що регулярне та своєчасне вживання ліків сприяє зниженню вірусного навантаження. Це пригнічує подальший розвиток захворювання в організмі. Від пацієнта не потрібно великих зусиль: достатньо приймати щодня по одній таблетці в один і той же час постійно, не перериваючи призначений курс, до того ж, громадяни отримують препарати безкоштовно.

Інфекціоніст наголосила, що в наш час ВІЛ перестав бути небезпечним і маловивченим захворюванням, а перейшов в один ряд з іншими хронічними хворобами, наприклад, цукровим діабетом та онкологією. «ВIЛ уже давно не вирок, а колись гучні фрази про «чуму ХХ століття» давно неактуальні. Його не треба ставити в один ряд зі СНІД, оскільки СНІД – це вже кінцева стадія ВІЛ-інфекції. Вірус імунодефіциту людини через свою структуру живе тільки в клітинах людського організму, тоді як вчасно  виявлена інфекція та бажання лікуватися дають людині всі шанси на повноцінне життя та сімейне щастя», – зробила висновок доповідач.

Керівник організації «Альянс громадського здоров’я» Жанна Вільхова звернула увагу на основні досягнення законодавства щодо підтримки осіб, які живуть із ВІЛ. Завдяки захисту конфіденційності інформації, в ПМР зростає довіра до системи охорони здоров’я, люди перестають боятися обстежень на виявлення свого ВІЛ-статусу та отримання доступу до профілактики й лікування ВІЛ-інфекції. Нормативна база в нашій країні допомагає боротися із проявами дискримінації.

Однак, попри значні успіхи в діагностиці та лікуванні вірусу імунодефіциту людини, ще вистачає проблем, які можна вирішити лише спільними зусиллями органів державної влади, медиків та громадських організацій

Iрина Маслова.
Фото автора.