Щоб не згасла ПАМ’ЯТЬ ПОКОЛІНЬ

Час не владний над людською пам’яттю. Скільки б років і десятиліть не минуло, люди знову і знову повертатимуться до нашої Перемоги.

Матеріали музейної кімнати, що відкрилася в Тирасполі останнього дня травня, все розкажуть відвідувачам, допоможуть вихователям і вчителям зміцнити ідейний і духовний стрижень вихованців, зв’язок, що єднає покоління.

Велика Вітчизняна війна проти гітлерівської Німеччини була священною, визвольною, всенародною. Перемогу наближали не лише чоловіки. Звалили на себе тягар війни й ніжні, тендітні дівчата та жінки. Вони вміли не лише чекати, а й стояти за верстатом, виховувати дітей, воювати. Попри те, що «у війни не жіноче обличчя», дівчата йшли на фронт, допомагали пораненим, підносили снаряди, були снайперами, льотчиками. Вони були солдатами.

З 18 років брала участь у бойових діях Євдокія Данилевська. Доля цієї жінки воістину легендарна: 6 поранень, 2 контузії, стрибок із парашутом, який одного разу не розкрився. 2 місяці в комі, 10 місяців у гіпсі та важке повернення до повноцінного життя. У корсеті, що підтримував її понівечене тіло, Євдокія Пилипівна 37 років відпрацювала в Тираспольській СШ № 7.

Література, спогади про війну – це данина пам’яті подвигу народу, подвигу радянського солдата. Ми маємо передати її наступним поколінням. Є в цьому й заслуга учасника Великої Вітчизняної, механіка легендарної ескадрильї Нормандія – Німан, ветерана праці, кандидата сільськогосподарських наук, поета й журналіста Ігоря Ільїна.

Таких яскравих і героїчних учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні під опікою Людмили Пшатової, голови первинки № 13 тираспольської Ради ветеранів війни, праці та Збройних сил, проживало 48 особистостей. Актив під керівництвом Людмили Михайлівни впродовж майже тридцяти років зібрав багато документів, фронтових листів, фотографій, грамот, записав спогади ветеранів. Щоб ознайомити з цим надбанням якнайширше коло людей, адміністрація Тирасполя виділила кімнату для організації музею бойової й трудової слави в будівлі МУП «ЖЕУК» на вул. 1 Мая. Урочисте його відкриття відбулося 31 травня.

До патріотичної події залучилися депутат міськради столиці по виборчому округу № 16 Олена Соболєва, голова РГО «Спілка ветеранів війни, праці та Збройних сил» Світлана Бахчеван, керівник міської спілки Юрій Шевчук та активісти первинних ветеранських організацій міста. Почесним гостем, звичайно, був Ігор Ільїн, ветеран війни, вчений і поет, який і сьогодні у свої 97 продовжує впорядковувати наукові та літературні матеріали.

Гості прийшли з квітами та подарунками, зокрема принесли книги для бібліотечки та фотографії для альбомів з матеріалами про М. Кислицького, Є. Данилевську та І. Ільїна. Депутат Олена Соболєва привітала активістів із важливою подією, яка дасть можливість покращити виховну діяльність і подати приклад молоді, учасникам організації «Спадкоємці Перемог», як знайти гідну справу, в чому реалізувати себе. С. Бахчеван і вихователь О. Тимофейчева вважають, що музей буде місцем зустрічей дітей і підлітків з активістами первинки та молодіжними функціонерами, які цікаво розповідатимуть їм про людей, які жили на цих вулицях, були сусідами, а під час війни захищали своє місто, свій дім і стали героями. Тут можна організувати святкові заходи до Дня захисника Вітчизни та до Дня Перемоги з курсантами та батьками-військовослужбовцями.

«Війна завжди хвилюватиме, адже вона, підступна як спрут, оповила нашу землю, а Перемога в ній була така важка й велика, що до неї йшли аж чотири довгих роки. Здобули її сміливі, мужні, сильні, втомлені й добрі люди справжніми подвигами. Таким солдатам можна довірити й власне життя, і Батьківщину. Вони не підведуть», – коментує експонати ініціатор події. «Саме так і переходять від батьків до дітей найбільш значущі, найвищі духовні поняття і цінності», – вважає секретар первинки Н. Делі.

Усі ветерани говорять про мир, про любов до життя. До життя, яке дає можливість вільно дихати, мріяти, вчитися та ростити дітей. Вони заповідають нам любити рідних, свій дім, Батьківщину, жити в мирі та злагоді. Тож нехай музейна кімната стане осередком, де в дитячі душі сіятимуть любов, плекатимуть почуття поваги, дружби, злагоди та миру, нехай здійсняться мрії наших ветеранів

Олена СТЕФАНЮК.
Фото автора.