Інтерпретація пізнаваного образу

У сквері Центральної міської бібліотеки Тирасполя відбулося нагородження переможців конкурсу двійників О. С. Пушкіна.

Щороку 6 червня, в день народження видатного російського поета і прозаїка Олександра Пушкіна, відзначається День російської мови. Дійсно, нині не знайдеться жодної людини, яка не знала б напам’ять хоча б рядки з грандіозної спадщини письменника. Попри те, що від дня народження «сонця російської поезії» минуло вже 223 роки, провідні теми його творчості не втратили своєї актуальності.

Ініціаторами творчого змагання виступили Контактний центр Росспівробітництва та ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, а їхніми партнерами стали Союз російських громад за підтримки бібліотеки ім. О. С. Пушкіна.

У своєму вітальному слові головний спеціаліст, експерт представництва Росспівробітництва Артем Науменков зазначив: «Пушкіна неможливо переоцінити. Його знають і поважають у всьому світі. Саме тому це важлива дата для нас». Віце-спікер Верховної Ради ПМР, голова некомерційного партнерства «Єдина російська громада «Російський дім» м. Тирасполя Галина Антюфєєва побажала всім учасникам події нових культурних відкриттів та наголосила на важливості збереження справжньої пам’яті про історичних особистостей.

Новаторський фотоконкурс було оголошено 23 травня. За цей час на суд журі надійшло понад 50 робіт з усіх куточків республіки. Декілька вищих навчальних закладів Росії також виявили інтерес до нашого змагання. Взагалі учасниками стали студенти, вихованці дитячих садків, військовослужбовці та багато інших представників молодого покоління.

Конкурсанти з головою поринули у творчість, цілком занурилися в образне перетворення на Олександра Сергійовича. Об’єднані безумовною любов’ю та шануванням таланту письменника, вони по-різному поставилися до інтерпретації пізнаваного образу. Серед серйозних та драматичних замальовок були й креативні гумористичні композиції.
Примітно, що у двох номінаціях переможцями стали представниці прекрасної статі. В категорії «Дорослий Пушкін» перемогла Марина Постоновська, а призером напряму «І Пушкін з музою говорить» стала Дар’я Бордіян.

За словами дівчат, у їхньому тріумфі немає нічого дивного, адже відомо, що контрастні образи піддаються втіленню набагато легше. Нагородою для лауреатів фотоконкурсу стали книги, пам’ятні грамоти та розвивальні ігри.
За довгі роки існування цього свята традиційною стала церемонія покладання квітів до пам’ятника поетові. Скульптура, що височіє на постаменті, є цінною спадщиною культури При-
дністров’я. Втілений у камені, задумливий письменник у супроводі крилатого коня Пегаса перебуває в єднанні з музою й ніби ось-ось продекламує суспільству своє нове творіння. Таким проникливим його зробив лауреат Державної премії Росії скульптор В’ячеслав Кликов.
Цього дня площа перед міською бібліотекою наповнилася виразним і вдумливим читанням віршів. Представники Спілки письменників Придністров’я присвятили Олександру Пушкіну рядки своїх поезій. Школярі, брати Токарєви (Данило і Тихін), вразили публіку, що зібралася, прочитанням досить великих і серйозних поетичних творів «До моря» і «Я думав, що любов згасла назавжди…»

Пожвавили захід своєю оригінальною появою представники партії «Оновлення». Двоє юнаків прибули на свято, скориставшись сучасними засобами пересування – електросамокатами. Одягнені при цьому вони були у фраки на кшталт XIX століття, що викликало посмішки оточення. Не бідніє талантами рідна земля.
Південний період творчості Олександра Сергійовича сприймається жителями нашого краю по-особливому. Міжнаціональний колорит, що розгорнувся на сторінках написаних тут творів, залишає яскраві враження та знаходить відгук у серцях придністровських читачів. Залучення людей до такого роду заходів сприяє зростанню освіченості та грамотності суспільства

Олександра ТИМКО.

Фото: IA «Новости Приднестровья».