Королева дитячого садка

«Відкрита, щиросердна, розумна, розважлива, інтелігентна…», – та ще багато інших епітетів додають ветерани педагогічної праці на адресу Людмили Євгенівни Луник.


Знають Людмилу Євгенівну не тільки в Ближньому Хуторі та районі, відома вона і в межах всієї республіки. Як творчий керівник, талановитий організатор дошкільної освіти та виховання, яскравий професіонал, який досконало володіє теорією і практикою педагогіки та психології, вона 10 років була задіяна у складі республіканської науково-методичної ради, є членом республіканської атестаційної комісії. Професійний багаж вихователя становить 41 рік педагогічного стажу, з них 25 років Людмила Євгенівна керує дошкільною установою. Вона очолювала районне методичне об’єднання керівників дошкільних навчальних закладів. За сумлінну працю Л. Луник нагороджена Грамотою Президента та медаллю «За трудову доблесть».
«Своє життя присвятила дітям» – саме так можна визначити професійне кредо педагога та керівника МДОУ «Дитячий садок «Оленка». Людмила Євгенівна створила в селі острівець доброти та затишку, де панує ідеальний лад, і все це для малюків. Потрапити сюди, на жаль, можуть не всі діти села, оскільки в цьому дитячому королівстві функціонує всього 7 груп, які відвідують 173 найкращі у світі дитини. Так вважає завідувач садка, яка знає всіх своїх вихованців по іменах, уміє запалити в них той вогник, що кличе до нових знань і відкриттів, наповнює енергією і робить кожного малюка трішечки кращим.

Дошкільна установа протягом багатьох років посідає призові місця в районних оглядах і конкурсах щодо створення предметно-розвивального середовища та з підготовки організації дошкільної освіти до початку нового навчального року. Вражають своєю красою зелені галереї, зі смаком оформлені групові приміщення, затишний двір дитячого садка. Тут створені всі умови для розумового розвитку і душевного комфорту вихованців.

Досвідчений керівник формує і творчий настрой колег. Людмила Євгенівна переконана, що за словом «любити» слідує тільки – «трудитися». Вона бачить перспективи розвитку, потенціал кожного педагога, сприяє здобуттю освіти та підвищенню кваліфікації. В результаті з 19 вихователів, які здійснюють виховний і навчальний процес, 10 мають кваліфікаційні категорії. Щороку на базі МДОУ «Дитячий садок «Оленка» проводяться методичні об’єднання республіканського та районного рівнів для різних категорій педагогів, які заслуговують високу оцінку. Це також майданчик для підвищення професійного рівня працівників «Оленки».

Причетні до непростої педагогічної праці й батьки. Керівник здійснює активну пропаганду педагогічних знань серед них. Використовує різноманітні форми роботи, щоб батьки відчули себе в єдиній великій сім’ї, де вони та педагоги вирішують спільні завдання. Для цього регулярно проводяться масові заходи, зокрема «Мама, тато, я – спортивна сім’я», «Веселі старти» тощо.

Велику увагу приділяють тут і такому важливому моменту як наступність між дитячим садком і школою. Цьому сприяє продуктивна робота клубу «Знайка», який відвідують діти підготовчих груп. Розвинуто партнерські відносини колективу дошкільної установи з підприємствами та організаціями, спонсорами села, депутатами Верховної Ради. Завдяки вправній організації фінансово-господарської діяльності, Людмилі Євгенівні вдається своєчасно вирішувати проблеми вдосконалення матеріально-технічних умов, оснащення навчального процесу, ремонту будівлі та упорядкування території дитячого садка. Словом, який би аспект діяльності завідувача ми не розглядали – в усьому відчувається система та неординарний творчий підхід.
Як відомо, існує тяжіння споріднених творчих душ. Здається, що свою визначальну роль воно зіграло й тоді, коли ще зовсім молода Людмила приїхала в Ближній Хутір після здобуття в Державному педінституті в Ростові-на-Дону вищої освіти та зустріла Миколу Луника, талановитого музиканта. Тут не тільки починалася її трудова біографія, а й відбулася сім’я. Микола Олександрович нині працює в оркестрі Збройних сил ПМР, керує духовим оркестром сільського Будинку культури. Випурхнули з сімейного гнізда дві доньки, гідні наступниці своїх батьків.
Життя триває: кожен ранок Людмили Євгенівни починається з дитячого багатоголосся її рідної «Оленки». Успішна діяльність закладу, порозуміння і творча співпраця колег – результат почуттів, емоцій і переживань за кожного, за ту справу, якій присвятила себе. Вона – чудовий педагог-керівник

Олег НАСТАСЕНКО.