У кожного таланта є свій учитель

Iснує думка, що обдаровані діти зовсім не потребують сторонньої підтримки: допомоги батьків, мудрих порад педагога, особливої уваги з боку свого оточення. Однак дослідження вчених переконливо доводять, що дитяча обдарованість, з якої виростає людський талант, – це генетика, наставник і пекельна праця. Причому виснажлива праця і батьків, і оточення, та перш за все – педагога і дитини.

Такої праці не злякалася перший заступник начальника навчального відділу, вчитель математики вищої кваліфікаційної категорії Тираспольського Суворовського військового училища Світлана Костюкова. Робота з обдарованими дітьми – її стихія, її пристрасть. Ось скупі рядки з атестаційної характеристики Світлани Володимирівни: «С. В. Костюкова – досвідчений, творчий, справний педагог, який має підвищену професійну компетентність у царині науково-прикладних знань і практичних питань з предмета «математика». Досконало володіє методикою викладання математики відповідно до навчального планування, змісту освітніх стандартів і вимог до них. Особливу увагу приділяє роботі з обдарованими дітьми».

У її трудовій книжці позначено тільки два навчальних заклади: «Теоретичний ліцей № 2» м. Тирасполя і Тираспольське Суворовське військове училище. Про успішність її роботи з обдарованими дітьми свідчать такі факти. Уже впродовж її першого року роботи в Суворовському училищі вихованець Світлани Володимирівни посів призове місце в міському турі олімпіади з математики. 24 призових місця було здобуто в міжнародних олімпіадах з математики «ОНЛАЙН Олімпіада», «Інтелектуальний світ» і «Весняний фестиваль знань 2018» (РФ). Троє суворовців стали переможцями II Міжнародної науково-практичної конференції учнів «Світ моїх досліджень», що відбулася в Кемеровському державному університеті. Двоє учнів стали фіналістами Республіканського конкурсу «Я люблю рідний край!»

У 2018-2019 навчальному році вона підготувала призерів Міжнародної олімпіади з математики проекту COMPEDU.RU і Всеросійської олімпіади з геометрії на міжнародному педагогічному порталі «Сонячне світло». Її вихованець Дмитро Губарєв узяв першість у Республіканському конкурсі плакатів «Гімн Честі, Мужності та Славі». Ще двоє підопічних Світлани Костюкової стали переможцями Республіканського конкурсу малюнків і плакатів «За здоровий спосіб життя». За ці роботи суворовці також були нагороджені дипломами та цінними призами Всесвітньої організації охорони здоров’я та Європейського Союзу в рамках Міжнародного проекту Технічної підтримки та зміцнення потенціалу в галузі охорони здоров’я.

У Міжнародному конкурсі есе представництва Росспівробітництва в Молдові, присвяченого 75-й річниці повного зняття блокади Ленінграда, двоє її вихованців здобули дипломи фіналістів. Перше місце учень Світлани Володимирівни виборов на Республіканському конкурсі проектів «Волонтер XXI століття: шлях у добровольництво», ще один став переможцем Республіканського конкурсу «Придністровці – сподвижники Святого Духа», проведеного Тираспольсько-Дубоссарською єпархією. Перелік можна продовжувати ще довго. Назвемо тільки найбільш значущі досягнення:
– VI Республіканський конкурс «Росії вірні сини» за підтримки громадської організації «Союз російських громад Придністров’я» (І місце);
– Республіканський конкурс «Природи чудовий лик», приурочений до проведення Року екології в ПМР (І місце);
– Всеросійський конкурс «Дорогами Перемоги» (І місце);
– Республіканський конкурс «Вулиці Героїв» (І місце);
– Всеросійський конкурс «Лист Перемоги» (І місце);
– Республіканський конкурс «Водні скарби Придністров’я» (І місце);
– Республіканський конкурс «Ім’я Перемоги» (ІІ місце);
– Республіканський конкурс «Купуй придністровське!» (три других місця).

Не відстає від своїх зіркових вихованців і сама Світлана Володимирівна. У 2019-2020 навчальному році вона взяла участь у Міжнародному інноваційному проекті «Яклас» і стала сертифікованим викладачем Московського Інноваційного центру «Сколково». Крім того, посіла ІІ місце в Міжнародному професійному конкурсі вчителів «Я йду на урок» (Росія). Вона нагороджена Дипломом «За активне застосування сучасних інформаційних технологій та ефективне використання цифрових предметно-методичних матеріалів, наданих у рамках проекту «Школа цифрового століття» (Москва), Дипломом «За високий рівень підготовки учнів, які стали призерами Всеросійської олімпіади з математики «Мозковий штурм»; Листом подяки Московського фізико-технічного інституту «За високий рівень підготовки учнів – призерів Міжнародної онлайн-олімпіади «Фоксфорд», Почесною грамотою «За активну співпрацю та різнобічні наукові дослідження з «Центром наукової думки» (Таганрог, Росія).

Олена Ільїна, перший заступник начальника – начальник навчального відділу ТСВУ, підбила підсумок нашому знайомству з творчим, креативним педагогом Світланою Костюковою: «Головне, що відрізняє Світлану Володимирівну, – це любов до дітей і до професії, її бажання зробити якомога більше. Вона не просто дає вихованцям знання, а максимально залучає їх до навчального процесу шляхом упровадження незвичайних завдань із математики, участі в конкурсах та дослідницькій діяльності. Це досвідчений і авторитетний педагог, чудовий організатор і вимогливий керівник-наставник»

Олександр ЮШИН.

Фото автора.