Відпочиваємо з музикою, піснею й танцями

У рамках святкування Дня Росії та Дня легкої промисловості на сцені Катерининського парку відбувся колоритний концерт надзвичайно популярного в Придністров’ї колективу – державного ансамблю танцю і народної музики «Віоріка».

Мальовничість національного фольклору завжди зачаровує і приваблює до себе широку увагу. Сценічний майданчик просто неба вперше в цьому сезоні зібрав так багато глядачів. Батьки з дітьми, представники старшого покоління, молодь і гості столиці – всі приготувалися до урочистого святкування.

У всій своїй пишноті постав багатогранний талант придністровського народу. Концерт розпочався з мелодійної композиції «Сырба ши цэрэняска» та хореографічної постановки «Зориле Нистрене». Рухи артистів під час виконання народного танцю вражали своєю плавністю та синхронністю, а посмішки дівчат були справжньою окрасою літнього вечора.
Солісти оркестру Іон Черней і Кароліна Нафраніца кілька разів виходили на сцену: глядачів дивував різноманітний репертуар етнічних пісень і майстерність виконавців. Добре поставлений вокал розливався всіма вуличками центрального парку. «Сюита для Ная», «Сырба нямулуй», «Ашас молдовенчиле» прекрасно передали всю палітру молдавської культури, сповненої радістю.
Народні інструментальні композиції мають виняткову красу звучання, здатну пробудити в душах людей яскраві емоції, справжнє почуття життя, радості й любові. Струнні, духові, клавішні інструменти органічно поєднувалися з голосами виконавців, залишаючи незабутнє враження.

Номер «Український сувенір» представив публіці заслужений артист республіки Анатолій Николайко під акомпанемент постановки українського народного танцю. Судячи з реакції присутніх, цей виступ став кращим за вечір. З натовпу раз у раз долинали схвальні вигуки в такт ритмічним рухам танцівників. На знак подяки за глядацьку любов виконавці вийшли на біс і продемонстрували свої кращі акробатичні елементи ще раз.
Гарний настрій традиційно дарували діти. За кожної нагоди вони виходили на майданчик перед сценою й повторювали рухи професійного колективу «Віоріка». Щирість і внутрішня свобода юних танцюристів мимоволі викликали посмішки й відчуття щастя у всіх присутніх.
Після представлених номерів молдавської та української культури настав час і для російського колориту. Всесвітньо відомі композиції «Очи черные», «Ямщик, не гони лошадей», «Дорогой длинною» та хореографічна постановка «Русские просторы» супроводжувалися бурхливими оплесками.
«Це не просто святкування Дня Росії, це дружба всіх народів і національностей», – поділився своїми враженнями від концерту тираспольчанин Віктор. Дійсно, в такому різноманітті не спостерігається жодних розбіжностей, бо найголовніше це не вшанування етнічної відособленості, а побратимство народів.
«Усього за один місяць ми підготували цю програму. Багатонаціональність – це головне, без чого не може існувати наша придністровська культура», – зазначив художній керівник і головний балетмейстер Придністровського державного ансамблю танцю і народної музики «Віоріка», народний артист республіки Ігор Чобану.
По завершенні концерту він подякував публіці за теплий прийом і висловив упевненість, що незабаром колектив знову зустрінеться зі своїм глядачем

Марина СОВА.

Фото автора.