Культура в Дубоссарах стає доступнішою

Культурно-дозвільний центр «Едельвейс» м. Дубоссари – один із найстаріших закладів культури Придністров’я. Він веде відлік своєї діяльності з 1953 року. У листопаді 2023-го колектив відзначить свій 70-річний ювілей. Чому ж саме «Едельвейс»? Ця квітка для багатьох народів Землі стала символом любові, щастя, відваги та важкодоступності – наріжних понять культури.

У КДЦ «Едельвейс» працюють відомі в ПМР творчі колективи. Це:
– народний колектив російської пісні «Русские узоры»;
– народний ансамбль української пісні «Чорнобривці»;
– народний молдавський фольклорний колектив «Зориле Нистрене»;
– народний літературно-музичний колектив «Боевые друзья»;
– народний колектив декоративно-ужиткової творчості «Волшебные нитки»;
– зразковий ляльковий театр «Сказка»;
– народний колектив декоративно-ужиткової творчості «Артемида»;
– народний колектив дизайну костюма «Ренессанс».

І багато-багато інших, у тому числі не народних і не зразкових. Усі вони мають заслужену популярність у дубоссарців. Однак у цьому списку особливо приємно виділити народний ансамбль української пісні «Чорнобривці», який яскраво представляє українську пісню в Придністров’ї. Ансамбль не тільки дарує гарний настрій глядачам, а й зберігає українську культуру за межами України – на нашій придністровській землі.

До того ж, КДЦ «Едельвейс» останнім часом голосно заявив про себе не як творець високопрофесійних народних колективів, а як активний прихильник проекту «Світ рівних можливостей», що реалізує карту доступності для маломобільної категорії громадян (людей з інвалідністю, батьків із візками, людей похилого віку).

Нещодавно на вході в культурну установу, поруч зі сходами ґанку, обладнали стаціонарний металевий пандус для легшого та безпечнішого заїзду в будівлю та виїзду з неї інвалідних і дитячих візків, а також переміщення інвалідів з милицями та людей похилого віку. Пандус встановлений з особистої ініціативи депутата Верховної Ради ПМР, директора Тираспольського винно-коньячного заводу «KVINT» Олега Баєва. Новий об’єкт відповідно до програми «Електронна карта доступності» вже внесений як об’єкт безбар’єрного середовища на сайт держадміністрації Дубоссарського району та міста Дубоссари.

«У нашого Культурно-дозвільного центру давні зв’язки та тісна співпраця як з компанією «KVINT» загалом, так і з її директором Олегом Марковичем Баєвим зокрема. Так сталося, що плантації виноградників компанії розташувалися зовсім неподалік. І, відвідуючи їх із виробничих питань, він ніколи не об’їжджає нас стороною. Навпаки, завжди намагається вникнути в наші потреби, почути наші запити.

Причому, це стосується всього: від дрібниць – купити морозиво нашим наймолодшим вихованцям, до великого – обладнати дорогий пандус. Ми, у свою чергу, також намагаємося не втратити обличчя: даємо концерти для працівників «KVINTу», як можемо рекламуємо завод, голосуємо за О. Баєва під час виборів до Верховної Ради ПМР. Олег Маркович – наш обранець, наш представнику владі, – пояснив директор КДЦ «Едельвейс» Федір Балан. – Можна сказати, що тепер, коли О. Баєв допоміг нам придбати пандус, культура в Дубоссарах стала для людей значно доступнішою»

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото госадминистрации г. Дубоссары.