Зооцентр «Будинок тварин» готується до відкриття

У середині літа в Тирасполі відновить свої екскурсійні тури «Будинок тварин». Це унікальне місце об’єднує в собі можливість взаємодії з його мешканцями та високий ступінь турботи про їхнє утримання і здоров’я.


Зовсiм недавно зооцентр переїхав на нову територію. Нинішнім його місцем перебування стала будівля № 19 на вулиці 95-ї Молдавської дивізії в Тирасполі. Слід визнати, що ця територія набагато просторіша і сприятливіша для всіх її мешканців: багато свіжого повітря, великі тінисті дерева, відсутність міського шуму. Все це створює комфортну атмосферу для тварин.
Однак, треба докласти чимало зусиль, щоб облагородити та упорядкувати територію. Складний ландшафт приборкують за допомогою колод, дерев’яних дощок і земельних робіт. Нині «Будинок тварин» перебуває на етапі активного будівництва. Це досить витратний фінансовий захід. Центр завжди радий допомозі будівельними матеріалами, причому необов’язково новими.

Засновниця цього прекрасного місця Валентина Морозова розповіла, що в найближчих планах – реалізація проектів щодо створення зон відпочинку для дітей і батьків, розширення вольєрів, створення різноманітного інтерактиву.
Диких тварин і птахів можна буде погодувати, погладити й навіть погратися з ними. Останнє стосується екзотичних кішок мейн-кун і бобтейл. Власники планують установити спеціальний відсік з іграшками, які розважатимуть і грайливих тварин, і відвідувачів, які з тих чи інших причин не можуть завести в себе вдома пухнастого улюбленця.

Багато звірят, що перебувають тут, були врятовані небайдужими людьми. У Центр часто надходять дзвінки з проханням допомогти тваринам, які потрапили в біду, взяти їх на деякий час, просто поділитися досвідом. Благо, за три роки знань для цього накопичилося більш ніж достатньо, а налагоджений зв’язок із зоопарками Одеси та Кишинева частенько виручав у складних ситуаціях.
Одним із провідних напрямків Центру є реабілітація тварин і птахів. Подібна діяльність вимагає професійного ставлення до справи, тому на швидкому наборі у керівників є контакти біологів, ветеринарів, орнітологів.

Валентина Морозова і сама незабаром поповнить лави фахівців: вона опановує професію фельдшера-ветеринара. Тираспольський аграрно-технічний коледж ім. М. В. Фрунзе навіть уклав контракт із зоосадом, за умовами якого студенти зможуть здобувати унікальний досвід спостереження і лікування диких звірів.

Найголовніше для керівників «Будинку тварин» – чинити так, як краще для тварин. Тому їм чужі поняття зоопарку і контактного центру. Якщо у звірів, що потрапили до них, добре збережені інстинкти, то після реабілітації їх відпускають на волю. Наприклад, своєї черги на повернення в дику природу чекає маленьке лисеня.

«Приручити мале звіренятко можна завжди, тільки питання – навіщо? Якщо його можна повернути в заповідну зону, це обов’язково потрібно зробити», – впевнена директор.
Усю відповідальність за звірів беруть на себе Валентина, її чоловік Гліб, їхні діти Кирило й Вікторія. Посильну допомогу в цьому їм надають батьки, сусіди та друзі сім’ї. Для них абсолютно неважливо, як рано потрібно встати чи пізно лягти для того, щоб подбати про улюбленців.
«Будинок тварин» – це сімейна справа, до якої ставляться з особливим трепетом і турботою. Започаткована у 2019 році, вона цілком успішно зростає й набуває все більших масштабів.

Після офіційного відкриття зооцентру всі охочі зможуть ближче познайомитися з єнотами, лисицями, білками, тхорами, кроликами, совами, шиншилами, маленькими козулями та іншими тваринами й птахами. Записатися на екскурсію можна за номером телефону (775) 3-77-16 або слідкувати за новинами Центру в соціальній мережі Instagram @animal.home_pmr

Марина СОВА.

Фото автора.