Сезон боротьби з амброзією настав

У Рибниці та районі розгорнулися заходи, спрямовані на запобігання поширенню і ліквідацію осередків зростання амброзії полинолистої та інших карантинних бур’янів.

Розпорядження про проведення позапланових контрольних заходів з контролю за їх дотриманням підписав Президент. Рейди з виявлення бур’янів і робота щодо їхнього знищення в Придністров’ї розпочаті з 16 травня і триватимуть до 14 жовтня.

Ще років 15 тому мало хто чув про амброзію та її небезпечність для здоров’я людей. На сьогодні вже багато придністровців на собі зазнали шкідливого впливу від цвітіння цього бур’яну-алергену. Крім того, що ця рослина (як один із найнебезпечніших алергенів) псує якість життя багатьом людям, вона ще й завдає чимало шкоди сільгоспвиробникам, як потужний бур’ян.
Амброзія, розвиваючи розгалужену кореневу систему і значну надземну масу, сильно пригнічує культурні рослини, витрачає дуже багато води на утворення одиниці сухої речовини (в середньому вдвічі більше, ніж зернові колосові), а також різко знижує родючість ґрунту, забираючи з нього велику кількість елементів мінерального живлення рослин. За недостат-нього догляду за посівами, амброзія переростає їх і сильно заглушає, що призводить до різкого зниження або повної загибелі врожаю. Якість зеленого корму і сіна, засміченого амброзією, також погіршується, оскільки худоба не поїдає амброзію через вміст у її листі гірких ефірних олій.

Анастасія Панюк, в. о. начальника Управління комунального господарства та сільської інфраструктури міста Рибниці, розповіла, що комісія з перевірки впорядкування територій у зазначені терміни проводить огляд земельних ділянок (у тому числі й присадибних) на наявність зростання карантинних бур’янів. «Здебільшого люди відповідально ставляться до боротьби з амброзією як на своїх ділянках, так і на прибудинкових територіях. Усі знають про великі штрафи. Якщо під час рейду ми виявляємо, наприклад, таке порушення, як неприбране сміття, а власник ділянки готовий швидко усунути проблему, ми обмежуємося попередженням. З амброзією ж усе набагато серйозніше, тож штрафу не вдасться уникнути. Щоправда, зустрічаються і такі «господарі», які не поспішають виконати розпорядження. Таких порушників ми беремо на замітку, а їхні ділянки інспектуємо в першу чергу. Знають про них і в Рибницькому ВВС.
Ще однією постійною проблемою є занедбані домоволодіння, власники яких виїхали за межі республіки. Та і в таких випадках ми знаходимо рішення щодо знищення осередку зростання амброзії.
Боротьбу з бур’янами біля багатоповерхових будинків і на муніципальних територіях організовує МУП «Рибницьке підприємство комунального господарства та благоустрою». Під час виявлення осередків зростання карантинних рослин, працівники підприємства негайно усувають проблему», – розповіла фахівець.
Контроль заходів боротьби з амброзією здійснюється і на полях Рибницького району. Головний спеціаліст Управління сільського господарства Олег Шуляк та головний фахівець (держінспектор) Управління фітосанітарного благополуччя Міністерства сільського господарства та природних ресурсів Дмитро Вакарчук є членами комісії, створеної Міністерством сільського господарства ПМР з метою інспекції сільгоспугідь. Як розповідає Дмитро Віталійович, безпосередньо перед виїздом на поля вони повідомляють сільгоспвиробників. «Тобто ми телефонуємо безпосередньо директору виробництва або, якщо це СФГ (селянсько-фермерське господарство), доводимо до відома глав місцевих адміністрацій, щоб домовитися про час свого приїзду. Ми об’їжджаємо поля і робимо відповідні висновки. Якщо допускаються грубі порушення, то складаємо протокол, який направляється в Міністерство сільського господарства для подальшого розгляду», – каже він. Фахівець також зазначає, що цього року (можливо багато в чому завдяки минулорічній роботі, проведеній комісією) землекористувачі активізувалися в боротьбі з карантинними бур’янами. Значних недоліків під час виїздів виявлено не було. «На цьому тижні ми виїжджали на інспекцію в середу і в п’ятницю. На оглянутих полях ми бачимо, що необхідні заходи боротьби з амброзією були проведені. Протягом сезону ми продовжимо контролювати ситуацію й побачимо, наскільки вдалими виявилися вжиті заходи», – поділився інформацією та планами держінспектор.

Знищуйте амброзію! Найбільш результативний спосіб – виривати або викопувати стебло разом із корінням. I пам’ятайте, що скошувати рослину можна тільки в період бутонізації. Якщо її скосити під час активної вегетації, то вона пустить у 2-3 рази більше молодих пагонів, і боротися з бур’яном стане ще складніше. Хімічний метод боротьби дозволено застосовувати лише за межею населених пунктів

Дмитро ВЛАДОВ.
Фото: novostipmr.com