Напередодні Дня Бендерської трагедії

Напередодні пам’ятного для всіх придністровців дня Бендерської трагедії депутат по округу № 1 Олександр Коршунов, а також депутати Верховної Ради ПМР по виборчих округах № 3 і № 6 Олег Петрик і Руслан Гарєєв відвідали музей, відкриття якого заплановане на 19 червня.

Нова експозиція поповнилася експонатами, кольоровими знімками, готується до відкриття ще один – третій зал. У музеї можна буде побачити не тільки архівні документи, каски зі слідами куль, форму захисників Придністров’я, а й величезну кількість фотографій.

«На мою думку, ця пам’ять важлива і для бендерчан, і для всіх придністровців. У першу чергу, звичайно ж, для молодого покоління. Бо саме збереження історичної пам’яті, історичної правди дає можливість державі жити й розвиватися. Незалежно від того, якою б складною з економічної точки зору не була ситуація, ми підтримуємо ініціативу Президента ПМР Вадима Красносельського про відновлення, ремонт і розвиток музеїв. Необхідно вчити молодь любити свій край, не цуратися своєї історії й пам’ятати позитивні та негативні її моменти. Пам’ять про події, що відбувалися в Придністров’ї в 1992 році, треба передавати з покоління в покоління, тому що покидають нас, на жаль, ті люди, які відчули на собі жахи бойових дій, жахи нацизму. Знання про тих, хто віддав своє життя заради того, щоб сьогодні наша молодь жила в мирі й розвивалася, ми повинні зберігати й передавати», – зазначив у коментарі прес-службі Верховної Ради Олександр Коршунов.

Окремо Голова Верховної Ради відзначив зміни в залі пам’яті та скорботи. Раніше тут були фотографії загиблих захисників Придністров’я, які зуміли знайти музейники та якими поділилися сім’ї. До дня відкриття музею після реставрації на гранітній плиті будуть викарбувані імена абсолютно всіх (майже 500 імен) загиблих у Бендерах влітку 1992 року.
«Зал, де будуть викарбувані всі прізвища наших загиблих героїв, викликає почуття скорботи й печалі, але, з іншого боку, і гордості за те, що у придністровців були, є і будуть такі герої», – наголосив Голова Верховної Ради.

Музей Бендерської трагедії був відкритий в місті через п’ять років після спекотного літа 92-го. Після урочистого відкриття 19 червня цього року музейники спільно з міським Управлінням народної освіти та держадміністрацією планують проводити тут екскурсії, перш за все для учнів міських шкіл, щоб пам’ять про подвиг захисників Бендер і всього Придністров’я жила.
У столиці республіки, з метою увічнення пам’яті захисників Придністров’я, пропонують закласти на їх честь бульвар або алею. Це питання обговорювали на зустрічі керівництва Тирасполя та представників патріотичних організацій.

Глава держадміністрації Олег Довгопол зазначив, що таке місце необхідно облаштувати в центрі столиці, а про подвиг захисників їм нагадуватимуть пам’ятник або меморіальна плита.
Усі запропоновані варіанти громадським діячам ще належить обговорити, після чого і буде обраний один із них

Олена ДВОРСЬКА.

Фото прес-служби Верховної Ради.