Наше здоров’я залежить від кожного

У Республіканському шкірно-венерологічому диспансері 9 червня відбувся «День відкритих дверей», присвячений профілактиці інфекцій, що передаються статевим шляхом та охороні репродуктивного здоров’я громадян.

Заступник головного лікаря диспансеру, дермато-венеролог Наталія Барановська та лікар вищої кваліфікаційної категорії, дермато-венеролог Людмила Аврам-Візітіу надавали медичні консультації усім охочим. Дорослі відвідувачі та підлітки мали можливість дістати консультацію лікаря щодо профілактики інфекцій. Вони пройшли безкоштовне та конфіденційне обстеження на наявність венеричних захворювань. За необхідності їм призначено лікування та підібрано рекомендації. Загалом, послугами фахівців цього дня скористалися 12 осіб.

За словами Наталії Барановської, вчасно вжиті заходи дозволяють справитися з захворюванням швидше та з найменшим медикаментозним навантаженням на організм. «Якщо хворобу не визначити своєчасно і не розпочати лікування, то вона досить швидко може набути хронічного характеру, що вкрай негативно позначиться на репродуктивній функції організму і загалом на здоров’ї людини», – сказала лікар.

Венеричні хвороби – це серйозна соціальна та психологічна проблема. У свідомості пересічного члена суспільства вони асоціюються з чимось ганебним. Тож якщо у вас чи ваших близьких виникла підозра на наявність інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), необхідно негайно звернутися до лікаря. Тільки він призначить правильне лікування, яке допоможе повернути пацієнта до повноцінного життя.

Як зазначила Людмила Аврам-Візітіу, на жаль, побутує думка, що заразитися ІПСШ можна в басейнах, лазнях, ванній. «Однак, збудники хвороби нестійкі в зовнішньому середовищі та швидко гинуть поза організмом людини. Крім того, для зараження потрібно, щоб в організм потрапила певна кількість збудників, а також умови тісного контакту, що досягається лише в процесі статевого акту. Підступність ІПСШ полягає в тому, що протікати вони можуть непомітно, без будь-яких проявів або їх симптоми можуть бути виражені вкрай слабко, при цьому носій інфекції залишається в невіданні і може без жодного наміру заражати інших своїх партнерів», – пояснила медичний фахівець.

Симптоми різних інфекцій можуть проявитися з часом після зараження. Якісь із них можуть виявити себе через добу після контакту, а для прояву інших може знадобитися кілька місяців.
При інфекціях, що передаються статевим шляхом, не відбувається самовилікування організму. Якщо ж через деякий час симптоми зникають, це є ознакою переходу захворювання в приховану форму. Ускладнення та віддалені наслідки ІПСШ дуже серйозні. До них відносяться запальні захворювання органів малого тазу, безпліддя, як у чоловіків, так і в жінок, порушення перебігу вагітності та пологів, гормональні та функціональні порушення та збої різних органів і систем. Звертатися до лікаря слід за будь-яких симптомів, притаманних статевим інфекціям.
Чим раніше розпочато лікування, тим більше шансів одужати, не дістати ускладнень та не заразити кохану людину.

Форми профілактики різні, а виконання основних рекомендацій – постійний партнер, використання презервативу, регулярне відвідування лікаря – гарантує здоров’я та безпеку інтимного життя.
Поняття «репродуктивне здоров’я» поєднує в собі фізичне, розумове та соціальне благополуччя жінки та чоловіка за відсутності захворювань статевої системи. На чоловіче та жіноче здоров’я сьогодні впливає безліч несприятливих факторів, у тому числі хронічні стреси, малорухливий спосіб життя, погіршення екологічної обстановки.
Крім того, шанси стати батьками знижують інфекційні захворювання, зловживання алкоголем, куріння тощо. На частину факторів людина не може вплинути. Проте, послабити чи виключити шкідливу дію деяких із них – можливо.

Наталія Барановська зазначила: «Щоб зберегти репродуктивне здоров’я, людині необхідно дотримуватися простих, але досить важливих правил. Найперше, здоров’я майбутніх дітей дуже залежить від способу життя батьків. Чоловікові та жінці, які збираються ними стати, вкрай важливо відмовитися від куріння та вживання алкоголю.
Корисні заняття спортом, які покращують кровообіг, відповідно кров краще надходить до органів малого тазу, ліквідуються застійні явища і репродуктивна функція покращується. Здоровий спосіб життя також допоможе зберегти здоров’я і всіх інших систем та органів організму, що безумовно буде плюсом для народження майбутньої дитини. Молоде покоління слід інформувати про правила статевого життя», – сказала фахівець.
Необхідно також виключити безладні статеві зв’язки, велику кількість статевих партнерів, пояснити необхідність використання контактних засобів контрацепції, які допоможуть захиститися від ІПСШ та небажаної вагітності, а відповідно і від подальшого аборту, викидня або безпліддя.
Людині слід дотримуватися раціонального співвідношення трудової діяльності та відпочинку, більше проводити часу на свіжому повітрі, уникати сильних стресів, усе це сприятливо позначиться на психоемоційному стані та, як наслідок, на репродуктивному здоров’ї

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото автора.