Усуваємо бар’єри

Будівлю ДУ «Центр соціального страхування й соціального захисту м. Рибниці та Рибницького району» обладнали пандусом.

Згідно з державною цільовою програмою «Рівні можливості», передбаченою в Придністров’ї, триває створення умов для вільного пересування і доступу інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної інфраструктури.

Програма почала діяти з 2019 року, і на сьогодні результат цього цілеспрямованого підходу можна бачити у всіх містах і селах республіки. Напевно, кожен придністровець помітив, як змінилося безбар’єрне середовище за останні роки. Практично всі магазини, аптеки, соціальні об’єкти та спортивні споруди Придністров’я тепер обладнані пандусами.

Заступник директора ДУ «Центр соціального страхування та соціального захисту м. Рибниці та Рибницького району» Тетяна Дерев’янко пояснила: «У нас внесені зміни до закону про зайнятість. Згідно з цими змінами ми можемо працювати з інвалідами першої та другої групи. Ми маємо право ставити їх на облік, пропонувати їм роботу, а також навчання для опанування нової професії, актуальної на ринку праці. Тому для зручності громадян з обмеженими фізичними можливостями вхідна група Центру обладнана пандусом».

Фахівець розповіла, що в період пандемії їхня установа, як і багато інших, здебільшого працювала в телефонному та онлайн-режимі. Нині ж, коли зняли обмеження, кількість відвідувань Центру збільшилася. Тож облаштування пандуса було зроблене якраз своєчасно.
Потрібно зазначити, що пандус, облаштований тут, дійсно був необхідний, оскільки будівля давнього спорудження, а сходи, що ведуть до входу, досить круті. На сьогодні, завдяки такому вдосконаленню, візочники та інші маломобільні громадяни дістали можливість вільного доступу до Центру. Напевно, навіть молоді мами з дитячими колясками скористаються пандусом і зможуть оцінити зручність і переваги безбар’єрного середовища.

Головний спеціаліст Управління архітектури, будівництва та земельних ресурсів Рибниці Вікторія Геріна зазначає, що віднині всі об’єкти, які вводяться в експлуатацію, повинні відповідати умовам безбар’єрного доступного середовища. Вони мають бути забезпечені пандусом або кнопкою виклику, розташованою в доступному місці. Винятки становлять лише виробничі та інші об’єкти, на які не передбачений доступ маломобільних груп населення.

Нагадаємо, що державна цільова програма «Рівні можливості» була затверджена Президентом Вадимом Красносельським і розрахована на 2019 – 2022 роки. Державна політика в царині соціального захисту інвалідів у республіці спрямована на забезпечення їх рівними з іншими громадянами можливостями в реалізації цивільних, економічних, політичних та інших прав і свобод, передбачених Конституцією Придністровської Молдавської Республіки

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.