Мрії здійснюються

У 2018 році в м. Дубоссари з ініціативи Президента ПМР Вадима Красносельського розпочалося спорудження нової будівлі Центру соціально-психологічної реабілітації дітей з особливими потребами життєдіяльності. Урочисте відкриття новобудови відбулося 4 вересня 2020 року. На церемонії був присутній і Глава нашої держави.

Звертаючись до присутніх, він зазначив: «Ставлення до інвалідів – це показник зрілості всього нашого суспільства». Президент наголосив, що держава на цьому не зупинятиметься. «У нас є плани на майбутнє щодо розширення і збагачення подібних об’єктів», – уточнив він.

З того дня в установі розпочався новий щасливий етап життя. «Сказати, що для нас це була велика радість, значить – нічого не сказати, – пояснила керівник Центру Світлана Завтур. – Насправді це та казка, яка здійснюється уві сні, а у нас вона справдилася в реальності. Всі ми, працівники організації, наші вихованці та їхні батьки безмірно вдячні Вадиму Миколайовичу, міській держадміністрації, проектувальникам і будівельникам – усім, хто створив для нас реальність, яка є набагато кращою, гарною та яскравішою, ніж мрія», – щиро і захоплено зазначила вона і провела для гостей екскурсію коридорами цього унікального закладу.

У відділенні медичної реабілітації працює водолікарня, в якій є басейн глибиною 80 см. Разом з інструктором там діти займаються реабілітаційними водними процедурами. Поруч із басейном є спеціальне крісло, за допомогою якого вихованців занурюють у воду. У водолікарні є гальванічна і гідромасажні ванни, душ Шарко. Крім цього, медичний блок має кабінет фізіотерапії, масажний кабінет, а також тренажерний зал і приміщення для занять лікувальною фізкультурою.

На іншій ділянці установи – в ресурсному центрі – працюють психолог, логопед, дефектолог, соціальний педагог, методист з лікувальної фізкультури. «Всі вони – ті педагоги-професіонали, які безпосередньо працюють з дітьми та знають, як це робити. Вони також дають консультації по телефону», – коментує екскурсію Світлана Григорівна. Для вихованців з особливостями здоров’я передбачені також навчальні класи, в тому числі комп’ютерний, кабінети соціально-побутової адаптації та арттерапії, приміщення трудотерапії – причому окремо для хлопчиків і дівчаток, актовий зал і сучасний харчоблок.

Нова будівля Центру соціально-психологічної реабілітації дітей з ОПЖ розрахована на 70 осіб. Нині, в літній час, його відвідують 48 дітей від 3-х до 18 років з Дубоссар і Дубоссарського району, з Григоріополя і Григоріопольського району. Установа має два спеціалізовані мікроавтобуси з обладнаними підйомниками для пасажирів у інвалідних візках. Щодня ці автобуси вранці привозять сюди своїх вихованців, а ввечері розвозять їх по домівках.

Є у цього відомства ще один дуже важливий напрямок діяльності. Центр наполегливо ініціює і сам бере активну участь у заходах, спрямованих на соціалізацію та успішну інтеграцію в суспільство людей з особливими потребами життєдіяльності. Так уже дев’ять років поспіль установа організовує і проводить відкритий Фестиваль творчості дітей та молодих людей з обмеженими можливостями життєдіяльності «Цветик-Семицветик». Регулярно влаштовує засідання «Клубу рівних можливостей». Представляє щорічні музично-театральні вистави за участю своїх вихованців. Проводить різноманітні навчальні семінари, благодійні акції, уроки доброти, спрямовані на соціалізацію людей з ОПЖ.

Світлана Завтур пояснила, які категорії неповнолітніх можуть бути потенційними «клієнтами» Центру: «Призначення нашої установи – реабілітація дітей з різними психофізичними порушеннями (аутизмом, дитячим церебральним паралічем, синдромом Дауна, затримкою психічного розвитку, іншими важкими захворюваннями). Наша діяльність на сьогодні є спектральною і представляє великий комплекс соціальних, медичних, психологічних, педагогічних заходів, спрямованих на відновлення і компенсацію порушених функцій організму, здатність до самообслуговування». Реалізацію кожного з реабілітаційних компонентів забезпечують три відділення Центру: денної реабілітації, лікувальної та курсової реабілітації, призначених для дітей з інших міст і районів Придністров’я.

Про плани на майбутнє директор установи сказала так: «Планів безліч, проте говорити про більшість із них сьогодні передчасно. Втім, про деякі з них, я, мабуть, скажу. Цього року ми проводимо десятий, ювілейний відкритий Фестиваль творчості дітей та молодих людей з обмеженими можливостями життєдіяльності «Цветик-Семицветик». В останні роки через пандемію коронавірусу ми його проводили в скороченому вигляді – впродовж одного дня замість традиційних трьох, у форматі онлайн. Та цього ж року наш «Цветик-Семицветик» обіцяє розквітнути особливо яскраво, захопливо, незабутньо. Коли він відбудеться? Як завжди традиційно – у вересні. Конкретно ми ще не визначилися. Особливості заходу я розкривати вам не буду. Чекаємо, приїжджайте, все побачите самі. Єдине, що можу обіцяти вам, – не пошкодуєте.

І ще про одне. Ми не перший день співпрацюємо з Дубоссарським дитячим садком «Стелуца». Тож у нас народилася ідея: провести спільний турнір для малюків дошкільного віку. Поєднати їхніх дітей з нашими, розділити на дві команди, щоб їхні сили були рівними, й позмагатися. Нехай усі відчують себе рівними. Восени цей турнір відбудеться вперше, проте хочеться мені, щоб він став традиційним. Наш девіз: «Мрії збуваються!» І я впевнена – все буде гаразд»

Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото госадминистрации г. Дубоссары.