Вони вносять красу і затишок у наше життя

Працівники легкої промисловості Придністров’я 12 червня відзначили професійне свято, заснування якого мало на меті підкреслити важливість ролі цієї галузі в розвитку економіки країни.

Саме завдяки результатам праці «легковиків» населення республіки має можливість придбати якісну та доступну продукцію місцевого виробництва. Сьогодні підприємства легкої промисловості, постійно вдосконалюючи технологію виробництва, розширюють асортимент та покращують якість своєї продукції.

За традицією цього дня в столичному парку культури та відпочинку «Победа» відбулася виставка-ярмарок, на якій свою продукцію представили провідні підприємства галузі.
Голова Уряду Олександр Розенберг, заступник Голови Уряду, міністр економічного розвитку Сергій Оболоник ознайомилися з виробами вітчизняних легковиків – від невеликих виробництв до провідних і відомих далеко поза межами республіки підприємств.

Постійним учасником події є столичне швейне підприємство «Одема» імені Валентини Соловйової. За словами директора фірми Світлани Карабан, за 76 років діяльності придністровський економічний агент заробив собі авторитет як у республіці так і на світовому ринку. «Ми співпрацюємо з німецькими, австрійськими, італійськими фірмами. На фабриці діє розширений соціальний пакет. Підприємство зберегло свій потенціал. У нас повне завантаження потужностей. Ми досягли гарних результатів. Покрили збитки та вийшли на прибуток. За перший квартал поточного року чистий прибуток склав півмільйона доларів», – розповіла керівник підприємства.
Усе це стало можливим завдяки постійному сприянню Державної провідної компанії (ДПК), яка опікується питаннями розвитку «Одеми». Спільно з адміністрацією фабрики вона розробила план дій, що сприяв максимальному скороченню витрат на всіх напрямках виробництва, вдосконаленню управлінської політики, а також зміні підходів до питань оплати праці.

«Співробітники забезпечені безкоштовним харчуванням, проїздом, безплатним медичним обслуговуванням, оскільки в нас відкритий медичний центр. Своєчасність виплати заробітної плати стабілізувала обстановку. Ми вирішуємо питання щодо збільшення тарифних ставок
для того, щоб зацікавити та утримати досвідчені кадри», – розповіла Світлана Карабан. «Одема» приєдналася до проекту з підготовки фахівців за системою дуальної освіти: тут готують мехатроніків для легкої промисловості».
На виставці-ярмарку підприємство представило широку лінійку чоловічого одягу (сорочки, піджаки, штани, шорти). Придністровські жінки мали можливість придбати нарядні сукні та модні спідниці.

Торгово-промислова фірма «Iнтерцентр-Люкс» є одним із лідерів легкої промисловості Придністров’я. До її складу входять дві оснащені сучасним обладнанням швейні фабрики (в Тирасполі та Дубоссарах, сільськогосподарський комплекс у Слободзейському районі, торговельна мережа фірмових магазинів. Загальна кількість працівників становить близько 800 осіб. Вони виробляють верхній жіночий та чоловічий одяг: пальто, куртки, плащі, парки, пуховики, жилети. За словами президента ТПФ Анатолія Дзерновича, робота в умовах перманентних блокад об’єднала співробітників: «За попередні роки ми створили подушки безпеки для підтримки працівників, маємо спеціальні фонди на випадок форс-мажорних обставин. Нині випускаємо 150 тисяч комплектів пухового одягу на експорт. У 2015 році було лише півтори тисячі. Рівно в сто разів збільшено обсяги виробництва за шість з половиною років. Ми повністю змінили логістику.
Це стосується і Росії, й Європи. Щоб доправити нашу продукцію до РФ, ми перетинаємо 6 країн: п’ять країн Євросоюзу та Білорусію. Або ж постачаємо через Туреччину. Є проблеми й з імпортом тканини з Японії та Кореї».

Анатолій Іванович зазначив, що на підприємстві постійно розширюється спектр швейного виробництва. За допомогою італійських дизайн-студій відбувається розробка актуальних сезонних колекцій з урахуванням усіх побажань клієнтів. «З 2015 року, завдяки грамотному професійному менеджменту та чіткому розподілу обов’язків, на фірмі розпочався новий виток розвитку. За останні сім років обсяги виробництва власного асортименту зросли на 100 відсотків: з 1 500 одиниць продукту, випущених у 2015-му, до 150 000 – у 2022 році. Це стало можливим також завдяки й ухваленню стратегії розвитку компанії на найближчу та довгострокову перспективу 2021–2023 років.

Згідно з цілями впорядковано та відрегульовано всі процеси взаємодії всередині компанії. Більш злагодженою стала робота художників та дизайнерів під час створення продукту. Чітка діяльність структурних підрозділів з підготовки та планування виробництва, логістики доставки сировини та, звичайно, динамічне функціонування самих виробництв. Застосовуючи системні принципи взаємодії структурних підрозділів компанії, кожен з яких має свої чіткі часові рамки, нам вдалося максимально знизити непродуктивні втрати й вийти на новий рівень», – зазначив керівник ТПФ «Інтерцентр-Люкс».
ЗАТ «Тиротекс» підготувало до професійного свята нову колекцію постільної білизни. За словами товарознавця відділу роздрібної торгівлі Маргарити Мінченко, її готували впродовж кількох місяців: «Ми поповнили асортимент «Чоловічого клубу» з розкішними малюнками на сатині, а також упровадили кілька малюнків на тканині реінфорс: лаконічні, але об’ємні, літньо-прохолодні. Ми намагаємося оновлювати виробничу колекцію, як правило, двічі на рік: до Дня працівника легкої промисловості та до дати створення «Тиротексу».
Придністровським суб’єктам господарювання навіть за непростих нинішніх умов вдається розвиватися. Є приклади успішного пошуку зарубіжних партнерів.

Бендерська фабрика ТОВ «Софтшуз» є одним із провідних підприємств взуттєвої галузі промисловості не лише Придністров’я, а й у цілому регіоні, оскільки аналогічних виробництв немає ні в Молдові, ні в Україні. ТОВ «Софтшуз» виробляє жіноче взуття, застосовуючи найсучасніші технології рядково-пришивного, клейового та затяжного методу збирання. Взуття, яке виробляється на «Софтшузі», постачається в більш ніж 80 країн світу. Кваліфіковані модельєри та технологи створюють унікальні сучасні моделі з метою максимального задоволення потреб покупців будь-яких вікових груп. ТОВ «Софтшуз» основою своєї стратегії розвитку ставить досягнення трьох основних цілей: якість, комфорт, оптимальна ціна. Реалізуються вони за допомогою максимальної автоматизації процесу виробництва, жорсткої системи контролю сировини та готової продукції, зацікавлення кожного працівника в кінцевому результаті внаслідок упровадженої системи мотивації та стимулювання. ТОВ «Софтшуз» – якість перевірена часом.
За словами директора товариства Юрія Чебана, нещодавно новим партнером придністровського підприємства стала зарубіжна фірма: «Наш новий замовник – це досить потужна промислова група, італійська компанія «Джеміні». Після пандемійного періоду вони удвічі збільшили обсяги продажів, а тому шукають нові виробничі майданчики. Досить велике замовлення від них надійшло й на наше підприємство. Настала необхідність у розширенні трудових колективів. Ми вже почали відкривати нові ділянки в Бендерах і в філіалі в Рибниці. «Джеміні» замовила нам літні легкі сандалі, закриті туфлі, чоботи – тобто, цілу лінійку жіночого взуття».

Кращих працівників підприємств галузі з нагоди професійного свята відзначили державними нагородами. Закрійник ТОВ «Навчально-виробниче підприємство «Прогресс» Галина Ахроменко, технолог ТОВ «Видикон» Валентина Зорикова, швачка швейного цеху швейного виробництва ЗАТ «Тиротекс» були відзначені орденом «Трудова слава».

Медаллю «За відзнаку в праці» була нагороджена змінний майстер ткацького цеху компанії «Тиротекс» Тетяна Боклач. «Я працюю вже 24 роки й надзвичайно пишаюся своєю досить цікавою роботою. Дякую й керівництву, яке робить усе для того, щоб у нас не було простоїв».
Віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник зазначив: «Ми пишаємося нашими робітничими колективами та ветеранами, які створювали галузь. Праця «легковиків» непроста, важлива, але вони прекрасно справляються з нею». Вручаючи державні нагороди, він висловив надію на те, що трудові колективи збільшуватимуться, а добробут працівників легкої промисловості та всіх придністровців загалом покращуватиметься.
На алеях парку також можна було придбати вишукані вина, дегустацію яких організувало ЗАТ «Букет Молдавії», та покуштувати смачного шашлику безпосередньо з мангалу

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото IA «Новости Приднестровья».