Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 15 червня парламентарії опрацювали низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

За повідомленнями парламентської прес-служби, народні обранці в остаточному читанні ухвалили зміни до закону про прибутковий податок з фізичних осіб.
За словами заступника голови Комітету з питань економічної політики, бюджету та фінансів Вадима Кравчука, суть законодавчої ініціативи, запропонованої Урядом та підтриманої Верховною Радою, полягає в тому, щоб збільшити податковий період, коли платники податків, зокрема молода сім’я, можуть звернутися до податкових органів, щоб їм здійснили майнове вирахування у разі придбання власного житла. «Якщо раніше це необхідно було зробити протягом року, то віднині вони матимуть право упродовж трьох років звернутися за майновим вирахуванням», – пояснив законодавець.

Тобто тепер громадяни, які вперше придбали чи збудували квартиру або будинок, зможуть звертатися за оформленням майнового податкового відрахування протягом 3 податкових періодів. Ініціатива виникла через те, що на практиці люди часто не знали про свої права або не встигали звернутися до податкових інспекцій. Тепер вони матимуть більше часу на подання документів.

Розміри майнового відрахування: для всіх категорій платників податків – 10 тисяч РР МЗП (104 тисячі рублів), для багатодітних сімей – 30 тисяч РР МЗП (312 тисяч рублів) та 34 тисячі РР МЗП (353 тисячі 600 рублів) – для молодих сімей протягом 5 років після укладання шлюбу. Отже, відповідна сума для певної категорії не обкладатиметься податком на прибуток.
Вадим Кравчук зазначив, що затверджені зміни є досить суттєвою допомогою держави для того, щоб молодь Придністров’я могла компенсувати витрати на придбання свого житла.
Майнове податкове відрахування надається лише за місцем основної роботи. Тим, хто не має постійного місця працевлаштування, майнове відрахування визначається за підсумками декларування прибутків, одержаних у будь-якому з трьох наступних податкових періодів, починаючи з податкового періоду, в якому була придбана нерухомість.
Зміни до закону «Про прибутковий податок з фізичних осіб» набудуть чинності після підписання Президентом ПМР. І з цього моменту скористатися правом на майнове вирахування зможуть і ті придністровці, які вперше придбали нерухомість, і відтоді ще не минуло три календарні роки (податкові періоди).

На пленарному засіданні законодавці затвердили звіт про реалізацію державної цільової програми «Збереження нерухомих об’єктів культурної спадщини ПМР, які потребують невідкладного ремонту» за минулий рік.
Депутати проголосували одразу у двох читаннях за включення до Єдиного державного реєстру ще низки об’єктів культурної та історичної спадщини.

Начальник Держслужби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз розповіла, що було обстежено близько 80 об’єктів, розташованих на території ПМР, з яких 37 за результатами історико-культурної експертизи визнані нерухомими об’єктами культурної спадщини. «Об’єкти виконані в техніці мозаїки, сграфіто та розпису», – підкреслила керівник профільно відомства.
До Єдиного державного реєстру відтепер включене, наприклад, відоме кожному тираспольчанину мозаїчне панно біля повороту до селища Новотираспольське. А ще мозаїка на будівлі Міністерства цифрового розвитку, одразу два панно у столичному теоретичному ліцеї, кілька об’єктів у Бендерах, Дубоссарах, Рибниці та селах республіки.
Після внесення цих панно та мозаїк до Єдиного реєстру пам’яток культурної спадщини вони перебуватимуть під охороною держави. На них поширюватимуться всі законодавчі норми, пов’язані з вивченням, збереженням та реставрацією

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.