У галузі є великий економічний потенціал

У «Стратегії розвитку ПМР на 2019 – 2026 роки» визначена головна мета в діяльності всіх органів державної влади та управління – прагнення забезпечити в максимально можливій мірі економічну самодостатність Придністров’я.
Тож сьогодні в пріоритеті розвинута економіка, однією з провідних складових якої є легка промисловість (швейна, взуттєва і текстильна).

Генеральний директор текстильної компанії «Тиротекс», депутат Комітету Верховної Ради ПМР з економічної політики, бюджету і фінансів Андрій Межинський прокоментував поточну ситуацію в галузі: «Легка промисловість Придністров’я відіграє значну роль у питаннях імпортозаміщення і насичення внутрішнього ринку якісною продукцією. У сьогоднішніх реаліях це важливо, як і те, що Придністров’я продовжує експортувати свою продукцію на зовнішні ринки збуту і тим самим поповнює бюджет республіки».

Депутат зазначив, що легка промисловість ПМР – це десятки підприємств, на яких працюють тисячі фахівців. Невіддільною складовою їхньої успішної роботи є обширна «географія поставок продукції». Це свідчить про те, що їм довіряють вітчизняні та зарубіжні компанії. Широкий асортимент і якість продукції галузі сприяють стабільному попиту на неї.
Найбільш популярними та пізнаваними вітчизняними брендами керівник провідного підприємства галузі назвав «Інтерцентр-Люкс», «Флоаре», «Одему», «Софтшуз» і «Тиротекс», продукцію якого «…люблять за якість, безпеку, широку асортиментну лінійку і перевагу логістичного ланцюжка».
Навіть нинішня складна ситуація не вплинула на роботу підприємства. «За останні роки ми стикалися з різними викликами, але я все більше переконуюся в тому, що, об’єднуючись, ми стаємо тільки сильнішими. Працюючи в команді, можна зробити все і навіть більше», – сказав генеральний директор підприємства «Тиротекс».

Він згадав також про випробування, що випали на долю текстильників: подорожчання бавовни (за останній рік ціна на неї підвищилася більш ніж у 2,5 рази), подорожчання енергоносіїв (воно вплинуло на вартість хімпрепаратів, фурнітури, запчастин і деталей комплектації), а також про логістику (порушилися ланцюжки постачання та зросли тарифи на перевезення).
Стосовно до перспектив розвитку легкої промисловості в ПМР, А. Межинський пояснив, що поки це питання залишається відкритим (причина – міжнародна ситуація та обставини навколо республіки). Водночас «…Придністров’я володіє великим потенціалом для розвитку галузі. Підприємства приділяють особливу увагу підготовці фахівців відповідно до вимог ринку праці, мають у своєму розпорядженні підготовлені інженерно-технічні кадри, а сучасні виробничі майданчики оснащені за світовими стандартами. Тільки потрібно, щоб були сприятливі умови для продовження безперешкодної діяльності, тобто мати сировину і можливість відвантажувати партнерам готову продукцію»

За матеріалами ВР
Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото:  tirotex.com