Справжній чоловік, ЗАХИСНИК, ПАТРІОТ І ДЕРЖАВНИК

Виходець із села Лунга Дубоссарського району Олександр Паскаль усе своє життя віддав чесному служінню Вітчизні.

Він починав службу молодшим лейтенантом міліції в далекому 1981 р. У 1987-му Олександр закінчив Кишинівський держуніверситет ім. Леніна. У важкі для нашої республіки роки одним із перших прийняв присягу на вірність Придністров’ю і взяв участь у створенні Дубоссарського райвідділу внутрішніх справ. З жовтня 1991-го він командував ротою патрульно-постової служби. У березні 1992-го став начальником Дубоссарського РВВС (після загибелі Ігоря Сипченка). З 1994 до 1997 рр. обіймав посаду першого заступника міністра внутрішніх справ ПМР. О. Ю. Паскаль був нагороджений орденом «За особисту мужність».

Федір Поляков, керівник громадської організації «Ветерани органів внутрішніх справ Дубоссарського району та міста Дубоссари», був особисто знайомий і кілька років працював рука об руку з Олександром Юрійовичем. Він характеризує його як людину, яка ставилася до своєї служби сумлінно і чесно. Познайомилися вони у квітні 1992-го, коли Федір після звільнення з лав Радянської Армії прийшов улаштовуватися на службу в місцевий РВВС.

«Він був справжнім патріотом і зібрав навколо себе команду однодумців. Як людина вимоглива, ставився до своїх підлеглих дуже доброзичливо», – згадує Федір Володарович. – Олександр разом зі своїми товаришами по службі у квітні 91-го перейшов на бік ПМР. Саме ці міліціонери в жовтні того ж року створили відділення місцевої міліції. Пізніше саме під керівництвом Олександра Паскаля народився повноцінний Дубоссарський РВВС. Ми працювали поступально і планомірно. Тоді сформувалися основні підрозділи: карний розшук, чергова частина, ізолятор, інспекція у справах неповнолітніх, а також ДАІ».

Після звільнення з органів внутрішніх справ у листопаді 1997 року Олександр Паскаль присвятив себе громадській роботі – керував ГО «Об’єднання учасників захисту Дубоссар».
У 2011 році, виступаючи на першій установчій конференції «Союзу ветеранів Республіканської гвардії», що проводилася в Дубоссарах, О. Паскаль сказав: «Усі ми були в 1991-1992 рр. в окопах, зустрічалися в Дубоссарах, захищали республіку. У нас єдині завдання і цілі, тому я вважаю, що нині, об’єднавшись і згуртувавшись, ми повинні підставити своє плече нашому керівництву, об’єднатися, як і в 90-х, своїм прикладом довести, що ми стояли, стоїмо і стоятимемо на захисті нашої республіки».

Його слова і тепер актуальні як ніколи.
Олександр Юрійович Паскаль – захисник Придністров’я і керівник ГО «Об’єднання учасників захисту Дубоссар» – пішов із життя після тривалої хвороби. Однак його справа живе. Живе і кріпне Придністров’я. Наша держава буде сильною доти, доки є з кого брати приклад, поки нові покоління придністровців виховуються на життєвих прикладах таких реальних людей. Президент ПМР Вадим Красносельський висловив співчуття рідним і близьким Олександра Паскаля: «Смерть Олександра Юрійовича – непоправна втрата для всіх нас… Про таких, як він, справедливо кажуть: справжній чоловік, захисник, патріот і державник, який ніколи не залишався осторонь суспільно-політичних процесів міста і країни»

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото прес-служби МВС ПМР.