Діалог – пріоритет у роботі держадміністрації

Глава Дубоссар Руслан Чабан провів зустріч із представниками громадських організацій міста, в ході якої було представлено звіт про роботу держадміністрації у 2021 році.

У рамках Державної цільової програми з придбання житла дітям-сиротам та дітям, які залишилися без піклування батьків, мешканка Дубоссар Олена Седловська в урочистій обстановці отримала ключі від будинку.
Важко переоцінити подію, що сталася в житті 26-річної Олени та її сім’ї. Доля розпорядилася так, що дівчинка-сирота з села Дойбани-1 тепер живе в Дубоссарах. У неї своя повноцінна сім’я, двоє дітей: Артем і Софія. Олена працює медичною сестрою в операційному блоці Дубоссарської ЦРЛ, а її чоловік Іван – у Дубоссарській пожежній частині.
«З 2013 року я стояла в черзі на одержання житла. Важко було в найманих чужих квартирах: це не твоє, ти не маєш права щось упорядковувати. Для мене дуже важливо, що в нас тепер є свій будинок. Ми поступово зможемо його облаштувати. Тут достатньо місця, діткам буде комфортно.

Люблю свою роботу, допомагаю лікарям, це моє покликання. Їхати нікуди не хочемо, тут наша мала батьківщина, а тепер є власне житло. Мені подобається тут жити, тут уся моя рідня, моя сім’я. Щиро дякую», – розчулено каже Олена.
Вручаючи господині ключі від будинку, Руслан Чабан сказав: «Я вважаю, що сьогодні в молодої сім’ї важлива подія. Бажаю стабільного і щасливого життя в наших рідних Дубоссарах!» Також він побажав Олені здоров’я, успіхів у її такій необхідній роботі й висловив надію, що тепер у молодій родині з’явиться ще більше діток.

У звіті глави держадміністрації про виконану роботу у 2021 році були відбиті питання, що належать до компетенції адміністрації цього муніципального утворення. У заході взяв участь і голова Ради народних депутатів Олександр Коломицев. Руслан Чабан зазначив, що в плани роботи 2021 року свої корективи внесла боротьба з пандемією. Наприклад, у зв’язку з карантинними обмеженнями особистий прийом громадян у цей період не проводився. Однак була організована віртуальна приймальня, до якої звернулися 144 людини, а ще 1 521 звернення надійшло в письмовій формі. Керівник адміністрації нагадав, що з 2017 року спеціально для листів громадян на офіційному сайті міста працює рубрика «Активний громадянин». Підсумки за цими зверненнями підбиваються щотижня на апаратній нараді, а інформація публікується на цьому ж самому сайті.

Присутніх поінформували про те, що у 2021 році до місцевого бюджету надійшло 132 533 875 рублів, що на 18 399 271 рубль більше, ніж у 2020-му. Приріст становить 123,7 %. «Це найвищий темп зростання рівня доходів серед усіх районів республіки. Хочу зазначити, що прибутки місцевого бюджету збільшилися, проте трансферти зменшилися більш ніж на 2 млн 300 тис. рублів у порівнянні з 2020-м. Дубоссари одержали 15 млн. Менше трансфертів мають тільки Тирасполь і Рибниця», – підкреслив глава міста.

У ході зустрічі розглянули основні статті прибутків і видатків місцевого бюджету. Щодо витрат – це соціально захищені, які становлять 70 % від усього місцевого бюджету (92 млн 800 тис. рублів). Глава держадміністрації зазначив, що установи освіти, культури та спорту також фінансуються безпосередньо з місцевого бюджету.

Важливим досягненням стало завершення програми будівництва центрального водопроводу в малих селах району. Нагадаємо, що така програма розвитку мереж центрального водопостачання проводилася за дорученням Президента ПМР у рамках Фонду капітальних вкладень. Завдяки цій же програмі до системи водопостачання були підключені й нові ФАПи в селі Дубово і Койково. Пробурили також артезіанську свердловину, встановили водонапірну вежу об’ємом 25 кубометрів та проклали водопровідні мережі в селі Дойбани-2.
«Це було останнє село в Дубоссарському районі, де не було центрального водопостачання. У попередні роки виконали роботи з прокладання мереж центрального водогону в селах Дубово, Нові Гояни, Нова Лунга, Боска та Нова Погребя. Відтепер Дубоссари стали першим районом у республіці, де у всіх, навіть найменших селах, є централізоване водопостачання», – констатував Руслан Чабан.
Він також відзвітував про ремонт і кількість нових ділянок водопровідної мережі, про оновлення автопарку МУП «Дубоссарське ВУЖКГ», про роботи з озеленення та упорядкування міста і сіл району.

Очільник зазначив, що попри припинення більшості проектів через зовнішньоекономічні та зовнішньополітичні умови, у рамках реалізації програми Фонду капвкладень усе ж були здійснені ремонтні роботи в логопедичному дитячому садку «Красная шапочка» і в Центрі розвитку дитини «Ивушка». На міському стадіоні реконструювали футбольне поле.
Учасники зустрічі разом із керівником міста розглянули звернення громадян та інші питання. На їх основі зроблено відповідні доручення.
«Основний напрямок діяльності тепер – збереження соціальної сфери, своєчасна виплата зарплати й пенсій у повному обсязі, – підбиваючи підсумки, сказав Руслан Чабан. – На 2022 рік заплановано великий обсяг робіт у галузі житлово-комунального господарства, благоустрою та соціальної політики. За сприятливих умов ми планомірно будемо втілювати їх у життя»

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото: dubossary.ru