Переможці буденності та повсякденності

У Слободзейській районній профспілковій організації працівників народної освіти й науки вже стало доброю традицією відзначати закінчення навчального року проведенням молодіжного зльоту. Нині днем зустрічі молодих педагогів системи додаткової, дошкільної та загальної освіти стало14 червня.

Якщо говорити простіше, то це був день зустрічі та спілкування однодумців, які бажають і вміють працювати, відпочивати й активно ділитися досвідом професійної майстерності та особистою чарівністю.
V районний молодіжний зліт «Активна молодь будує майбутнє Придністров’я» проводився цього разу під гаслом «Молодь голосує за мир!», відповідно до якого і була вибудована вся програма. Творчі тематичні майстер-класи вдало вклинилися в канву спортивно-туристичних змагань та конкурсів. Традиційно захід відбувався на базі муніципального освітнього закладу додаткової освіти «Слободзейська дитячо-юнацька школа футболу» в мальовничому куточку нашого району на березі річки Дністер, створюючи додаткову атмосферу затишку і єднання з природою.

У ході церемонії відкриття зльоту право підняти державний прапор надали переможцям IV молодіжного зльоту представникам МОЗ «Суклейська РСЗОШ». Зі словами привітання до учасників події звернулися: глава держадміністрації Слободзейського району та міста Слободзеї Василь Тищенко, начальник МУ «Слободзейське РУНО» Світлана Гарага, голова РК профспілки працівників народної освіти й науки Антоніна Бороденко. Актуальність і значущість проведення подібних заходів очевидна. Такі звичні для всіх нас поняття й цінності, як мир, дружба, взаєморозуміння, солідарність та особиста відповідальність в умовах пандемії і зовнішньополітичної нестабільності наповнилися новим, більш глибоким змістом. Не менш важливою залишається і проблема збереження культури поведінки та характеру міжособистісних взаємин у наших трудових колективах. Успішно проведений зліт – усього лише підсумок великої копіткої спільної роботи адміністрації та профспілкового комітету, наставників і молодих педагогів протягом багатьох років.

Кожна з 12 команд створювала радісну атмосферу і дарувала відчуття свята упродовж дня. Яскрава індивідуальність виявлялася в усьому: в назві команд, формі, девізі й навіть у змісті вітання. Дух суперництва не впливав на теплий доброзичливий настрій та підтримку «новачків» чи команд, які прибули не в повному складі. Героями дня стали учасники команди МОЗ «Слободзейська ЗОШ № 2» – Наталія Динда та Микита Коваленко, які удвох гідно захистили честь колективу. Відкриттям зльоту стали команди МОЗ «Слободзейська ЗОШ № 1» , МОЗ «Слободзейський ТЛК імені П. К. Спельник» і МДОЗ «Калинонька» смт Первомайськ, МОЗ «Первомайська ЗОШ № 1». Своєю стабільністю, оригінальністю і почуттям гумору радували МДОЗ «Дитячий садок «Романиця» с. Карагаш, МДОЗ «Пісенька» с. Кіцькани, МДОЗ «Казка» с. Тернівка, МОЗ «Суклейська РСЗОШ», МОЗ «Ближньохутірська ЗОШ», МОЗ «Первомайська ЗОШ № 2», МОЗ «Володимирівська ЗОШ».

Особливі слова подяки висловлюємо педагогам додаткової освіти: Діні Карповій за майстер-клас «Я малюю світ», який завершився яскравою колективною роботою; Ірині Івановій за професійну допомогу у виконанні улюблених пісенних хітів; Галині Сергієнко за терпіння, доброзичливість, вимогливість та особисту харизму в навчанні дорослих елементам танцювального мистецтва. Такого емоційно насиченого флешмобу в житті наших учасників ще не було. Майстер-клас «Танцюй, поки молодий!» вдався на славу. Блискуче справилися команди і з домашнім завданням. Підготовка стінгазети на тему «Світ без маски» визначила ставлення та громадянську позицію кожного колективу до сучасних проблем.

Маршрутні листи, розроблені оргкомітетом, допомогли командам чергувати етапи змагань таким чином, щоб перемежовувалися активні та творчі види діяльності.
Колектив школи футболу також створив усі умови для змагань, особистого спілкування та відпочинку. Для всіх команд була організована обідня перерва, смачна печеня, приготована на багатті, і вітамінний салат, що надав кожному заряд бадьорості.
Програма зльоту дала можливість учасникам виконати колективну творчу роботу під назвою «Ми обираємо мир», в якій кожна команда змогла проявити свої творчі здібності.
Найскладніший, а тому незабутній, – це етап проходження туристичної смуги перешкод. Якраз тут відчувалася згуртованість команд та їхнє вміння прислухатися одне до одного. Яскравим і неповторним можна назвати конкурс художньої самодіяльності. Попри наявну здорову конкуренцію і творче хвилювання виконавців, було видно, що учасники викладаються по «максимуму», виконуючи запальні творчі номери, підготовлені ними заздалегідь.

Однак, усе коли-небудь закінчується: вручені грамоти та кубки. Переможці та призери п’ятого ювілейного зльоту отримали сертифікати на екскурсії по рідному краю. Вигуки підтримки, радість успіху і перемог допізна лунали околицями.
Під час підбиття підсумків заступник глави держадміністрації Ірина Шведул зазначила, що «…Молодіжний зліт – це здоровий спосіб життя і здоровий дух змагань. Кожен його учасник – це вже переможець буденності та повсякденності. Зліт – школа туризму, організації колективного дозвілля, тренування морально-вольових і фізичних якостей і, звичайно, дружба. Нехай не всім пощастило здобути бажані нагороди та відчули смак перемоги, проте час, проведений із друзями та колегами, – дорожчий за будь-яке золото».

Кожен наш зліт – неповторний. Тільки в спільному пошуку нових ідей, нових проектів ми зможемо розвиватися і досягати поставлених цілей. Досить символічним стало завершення програмних заходів виступом команди МОЗ «Слободзейська ЗОШ № 2», в якому молоді педагоги зуміли передати свої почуття до рідного шкільного будинку. Оптимізм і громадська активність, проявлені ними, вселяють надію, що ця царина має майбутнє

Антоніна БОРОДЕНКО,
голова РК профспілки народної освіти й науки,
Олег НАСТАСЕНКО

Фото держадміністрації м. Слободзея.