22 червня – пам’ятаємо!

У ніч з 21 на 22 червня десятки мільйонів людей у всьому світі беруть участь у меморіальній акції «Свічка пам’яті».

Біля головного храму ЗС Росії запалили 1 418 свічок від частки Вічного вогню з Брестської фортеці. Напис зі свічок «22 червня – пам’ятаємо!» виклали цього року у Вашингтоні. Свічками була викладена дата початку Великої Вітчизняної війни в Берліні на меморіалі воїнам, які загинули під час визволення Радянського Союзу та країн Європи від фашизму.

Відбулася меморіальна акція й у всіх куточках нашої республіки. Вшанувати пам’ять полеглих у незабутні вогненні роки, прийшли ветерани Великої Вітчизняної війни та Збройних сил, керівники міст і районів, селищ і сіл, громадські діячі та служителі церкви.

На світанку біля підніжжя Вічного вогню на площі Героїв зібралися жителі Бендер. «Нас двадцять мільйонів незабутих, убитих, які не повернулися з війни…» – ці слова Расула Гамзатова стали лейтмотивом театралізованої вистави, що розгорнулася в досвітній тиші на цьому священному для бендерчан місці. Тут у братській могилі покоїться близько 1,5 тисячі радянських воїнів, які загинули, захищаючи Бендери.

У Дубоссарах на Меморіалі Воїнської Слави лунав голос Левітана, який сповістив про початок війни. Яскраво і незабутньо провели ритуальну церемонію в селі Вихватинці Рибницького району. Її організували біля ДОТу (довготривалої вогневої точки) часів Великої Вітчизняної війни.

На столичний Меморіал Слави запалити свічку пам’яті про всіх тих людей, чиї життя забрала війна, прибув Президент ПМР Вадим Красносельський. Усі присутні також запалили меморіальні вогники, викладені цифрою 81 (саме стільки років минуло від початку Великої Вітчизняної війни), вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання і поклали квіти до Вічного вогню. У досвітній імлі вогні лампадок осяяли викарбувані на граніті імена тих, хто заплатив найвищу ціну за нашу перемогу.

По завершенні ритуальної церемонії Глава республіки в бесіді з журналістами зазначив, що придністровцям чужі тенденції заперечення минулого. Він говорив про героїзм і жертовність радянських людей, які стали на захист своєї країни, а потім звільнили від засилля фашизму всю Європу. Нагадав і про те, що Радянському Союзу протистояла не тільки німецька зброя, а і сили всіх країн гітлерівської осі: по суті, економіки всіх європейських держав працювали на фашистську Німеччину. «Звичайно, в таких умовах було складно розраховувати на успіхи. Віроломний напад, інші об’єктивні та суб’єктивні чинники. Однак сила духу та єдність радянських людей взяли гору», – зазначив він і нагадав про найбільші битви тієї війни, що привели наш народ до Великої Перемоги.

Президент висловився і про події, що пізніше зумовили розвал СРСР. Він з гіркотою зазначив, що політикам усередині країни вдалося зробити те, що в сорокові роки не зміг Гітлер. Глава нашої держави підкреслив, що найважче пережити цю трагедію було нашим ветеранам, поколінню переможців.
«Мільйони загиблих, зламані долі, знищені матеріальні ресурси. У складній ситуації народ вистояв, і не тільки той народ, який був на полі бою, але і весь народ, який вибудовував заводи, кував зброю Перемоги, був у блокадах, помирав від голоду, гинув і горів у літаках, окопах, танках, тонув у морі. Як так трапилося, що потім так легко зруйнували Радянський Союз?» – запитав Вадим Красносельський. Він зазначив, що наступні геополітичні події – це наслідки розвалу Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Президент резюмував, що неприпустимо відмовлятися від святкування Дня Перемоги та проведення пам’ятних заходів, адже ті країни, які забули власну історію, рано чи пізно розчиняться і зникнуть з географічних карт. А ті, які бережуть історію, пам’ять предків, залишаться. І справа не в розмірах цих держав, не у визначності чи невизнаності. Це другорядне. Справа у силі духу народу, який живе на цій території.
«У ПМР шанують пам’ять предків, шанують пам’ять тих, хто захищав нашу Батьківщину. Народ Придністров’я має право на майбутнє. Воно у придністровського народу – хороше. Це визнання нашої державності, наша незалежність у кінцевому підсумку. Я переконаний, що всі загиблі, хто колись захищав нашу Батьківщину, разом із нами й теж охороняють нас на цій землі», – підсумував Президент

Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби Президента.